0

Н а 16 октомври се почита паметта на Свети мъченик Лонгин Стотник. Неговото име се свързва с кръстната смърт на Иисус Христос, а копието, с което той го пробожда в ребрата, се превръща в една от най-ценните религиозни реликви в света. Заради мита, че копието на Лонгин (наричано и Копието на Съдбата) дава власт на притежателя му над света, то е било търсено от императори, крале и царе. Знае се, че Адолф Хилтер също го е издирвал под дърво и камък. Една тайна теория реди, че самият нацистки поздрав с ръка напред криел мистична сила, защото всъщност символно уподобява копието на Лонгин, насочено напред.

Хитлер се сдобива с едно острие, пазено от австрийските владетели, което всъщност е открито от Карл Велики. На 30 април 1945 г. американските войници под командването на генерал Патън откриват артефакта, за който поне Хитлер смятал, че е автентичен. Случайно или не скоро след това водачът на нацистите се самоубива в своя бункер. Днес Копието на Съдбата се намира в музея на двореца Хофбург във Виена, но по света има и други остриета, претендиращи да са стояли на върха на копието на библейския стотник.

Евангелие

В светото Евангелие (Мат. 27:50-54) се разказва, че при кръстната смърт на Спасителя настанал мрак. Земята се разтресла, а завесата на Соломоновия храм се разкъсала сама. Народът на Йерусалим изпаднал в паника. Ужасил се и стотникът ( чин в римската армия, приблизително отговарящ на капитан, ротен командир). Той, който заедно с войниците бил на пост около Кръста, се разкаял и извикал: „Наистина Божи Син е бил Тоя Човек!“(Марк. 15:39). Този стотник се казвал Лонгин.

Според евангелистите, когато дошли при Иисус, за да се уверят, че вече е мъртъв, Лонгин го намушкал с копието си и от раната потекли кръв и вода (Иоан,19:34). Затова и копието, с което Лонгин извършва това, става една от главните християнски реликви – осветена от кръвта на сина на Бога, създател на Земята, човека и всички вселени.

Капката кръв

Според преданието капка света кръв от Спасителя паднала и в болните очи на Лонгин и ги излекувала. С това вече той окончателно повярвал в Божествения произход на човека, разпнат на кръста, редом с двама престъпници. След погребението на Иисус Христос Лонгин пак стоял на стража – този път при гробницата на Йосиф Ариматейски, в която бил положен Спасителя. Така по волята на Съдбата той станал свидетел на Христовото възкресение. Когато еврейските първосвещеници и старейшини предложили на войниците пари, за да говорят, че тялото го няма в гробницата, защото уж било откраднато от Христовите ученици, Лонгин категорично отказал подкупа. Вместо това той открито свидетелствал за възкресението на Господа.

Обръщане

Скоро римският войник приел свето Кръщение заедно с другите двама войници, стояли пред гробницата. След като се уволнил заедно с тях, отишъл в Кападокия, където успешно проповядвал словото Божие. По-късно се настанил в имението на баща си и там прекарвал в пост и молитва.

Слухът за успешната проповед на Лонгин дошъл до еврейските началници. Те уговорили римския управител на Юдея да напише донос до император Тиберий, в който да обвини Лонгин, че той, като напуснал военната си служба, бунтувал народа против Рим.

Присъдата

Доносът успял - Тиберий осъдил на смърт Лонгин. От Йерусалим били пратени войници, за да изпълнят присъдата. На Лонгин била открита от Бога неговата близка смърт. Той посрещнал в дома си изпратените войници и им сложил богато угощение. Опити от виното, войниците му разказали за заповедта на императора. Лонгин се изненадал, като узнал, че и двамата войници от някогашната стража били осъдени на смърт. Пратил да ги извикат, тъй като и те се били заселили в неговия район. Според преданието Лонгин заедно с двамата войници приели доброволна и мъченическа смърт, тъй като вече знаели за съществуването на Небесното царство на Христос. Главата на Лонгин била отнесена от наемниците в Йерусалим като доказателство за смъртта му.

Мощите му изцеляват сляпа вдовица

След време една вдовица християнка, която живеела в Кападокия, ненадейно ослепяла. Тя отишла на поклонение в Йерусалим водена от единствения си син, който за зла участ там се разболял и починал. Душата на жената се разтресла от болка. Във видение я утешил свети Лонгин. Насън й показал блаженството на нейния син. Лонгин изявил и желание с молитвата си пред Господа да й върне зрението. Водена духом от светеца, скръбната жена намерила онова място, където била захвърлена главата на светията. Щом се допряла до нея, прогледнала. След това тя погребала главата заедно с тялото на сина си.