0

В началото на дългия 40-дневен Коледен пост (15 ноември - 24 декември,вкл.) нека си припомним за някои от най-големите постници сред праведниците и с какво са се хранили те според жития, изследвания и спомени на свидетели. 

Предтечата 

Като най-велик и най-строг постник е известен Свети Йоан Кръстител.  Менюто на библейския герой в пустинята включвало само растения, корени и често скакалци. Интересно, че това се потвърди от ДНК изследване на мощите на Св. Йоан, съхранявани в Созопол. Според учените човекът, чийто кости бяха открити на о. Св. Иван, не само е живял във времето и региона на Предтечата, но и се е хранил с неговото меню. 
"Това потвърждава библейските сведения, че Свети Йоан Кръстител се е хранил само с див мед и акриди, вид пустинни скакалци“, коментира преди време откривателят на мощите проф. Казимир Попконстантинов. 

Диета 

Мнозина обаче днес схващат отказа от млечни и местни продукти на Рождественския пост като поредната диета. Идеята му обаче е чрез отказа от чревоугодна храна човек да загърби и пороците, и греховните си наклонности. Всичко това е една прелюдия и подготовка на тялото и душата за тайнствата Изповед и Причастие, които Църквата още от апостолски времена разрешава само след говеене (пост). Целта е пречистен човекът да посрещне материализираното Божие слово - Божия син Иисус Христос - което честваме в края на поста - 25 декември. Свети отци казват, че постът всъщност ни лишава от някаква физическа храна, но ни дава духовна такава.

Духовна храна

Доста праведници в миналото дотолкова са жадували за тази духовна храна, че са постили перманентно. Както сочи и името му, такъв е бил Марк Постник. Той живял през V век. Мястото на подвизите му била Нитрийската планина, разположена в Долен Египет на юг от Александрия и на запад от река Нил, близо до Ливийската пустиня. Божият угодник носил подвига на поста цели 60 г. Той достигнал такава чистота, че вършил невероятни чудеса само със своята молитва. Свещеник от манастира, където светията се подвизавал за известен период, свидетелства, че когато Марк пристъпвал към Свето Причастие, приемал светите дарове от ангел, който държал лъжичката и сам го причастявал.

Осогово

Св. Йоаким Осоговски живял в пост и молитва в земите на днешната Осоговска планина, Кюстендилско, току на границата между България и Сърбия. Според житието му обитавал една пещера до Крива река. Към него се обръщали ловци за помощ, тъй като в миналото това занимание не било свързано с хоби, а с препитанието и оцеляването на цели семейства. С благословията на подвижника мъжете винаги постигали успех и успявали да уловят дивеч. Самият той се хранил с корени и гъби.
Св. Иван Рилски също се прославил като голям постник през X век. Известно време той обитавал пещери в Бобошевския край, където хапвал гъби и плодове. 

Цялата статия четете в броя от 16 ноември (сряда) на сп. „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което идва всяка сряда с вестник „Телеграф“.