0

Д ревен християнски манастир край Дубай смая учените, работещи в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той бе датиран от първата половина на VII век – времето на хан Кубрат, когато ислямът все още не се е бил разпространил из Арабския полуостров. Храмът се намира на остров Синия, разположен върху пясъчните дюни на Ум ал-Куейн - едно от седемте емирства в западната част на страната, прочуто с петролните си залежи. Но много преди индустрията на черното злато да процъфти тук и да роди плодове като приказните кули небостъргачи в Дубай и Абу Даби, по тези земи са бродили християнски мисионери и светци. Вече бе открит един манастир на 1400 години, а този в Синия се явява вторият подобен древен комплекс.

Изследователи коментират, че той хвърля нова светлина върху историята на ранното християнство по бреговете на Персийския залив, а може до някаква степен да предатира и разпространението на другата монотеистична авармическа религия – исляма. Тъй като тази вяра става все по-разпространена в региона с течение на вековете, споменът за тези две обители се изгубва в пясъците на историята.

История

Тимъти Пауър, доцент по археология в Университета на Обединените арабски емирства, коментира находката така: „Струва си да бъде разкрита историята на района, тъй като онова, което се е случвало в ОАЕ преди 1000 г., се оказва уникално в световен план“. Самият манастир се намира близо до блатата Хор ал Бейда, само на 50 км североизточно по крайбрежието от столицата на лукса Дубай. Името на острова означава „мигащи светлини“, вероятно поради ефекта от нажежените до бяло дюни, отразяващи слънцето...

Цялата статия може да прочетете в броя на 19 април (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.