0

А ко иконата на Спасителя ни показва образа на Бога, станал човек заради спасението на човешкия род, то иконата на Св. Богородица е образът на първия човек, осъществил целта на въплъщението: обожествяването на човека. Издигната по-високо от небесните ангели и станала "по-почитана от херувимите и несравнимо по-славна от серафимите", тя първа достигнала тази цел, която е поставена пред всички хора - пълното преобразяване на човешкото същество.

Евангелист Лука

Има теория, че първите икони на Св. Богородица според църковното предание са нарисувани от св. Апостол и евангелист Лука още през I век. Оттогава някъде тръгват и основните иконографски типове на Пресветата Дева. А те са две Пътеводителки (Одигитрия) и Умиление (Елеуса). Освен тях обаче през вековете зографи, монаси и отшелници са достигнали до някои доста нетрадиционни и редки образи на Божията майка като изработка, сюжет или рисунък. В месеца на Нейното Успение ви предлагаме само някои от тях.

Рилската

Безспорно една от най-неповторимите в световен план икони на Богородица е Рилската, наричана още Осеновица. По света съществуват изключително богато украсени ликове на Дева Мария със злато и скъпоценни камъни. Но това, което реликвата, пазена в Рилския манастир, притежава е далеч по-ценно - мощи на някои от най-големите светии, бродили по нашата земя. Общо са 32-ма, вградени в обкова като в реликварий. В иконата мощехранителница се намират костици от светци, пророци и мъченици, които след молитва се застъпват за нас пред Бога, както това винаги прави и Божията майка. Изумително е, че голяма част от тези библейски герои са били нейни съвременници, както и на сина й Иисус Христос, като са слушали от неговите уста Божието слово.

Иконата Осеновица има мощи от 32-ма светии.

 Иконата Осеновица има мощи от 32-ма светии.
Хаджи Георги Китанов

На иконата има мощи на възкресения от Иисус св. Лазар, св. Мария Магдалена, евангелист Матей. Изумително е още, че Осеновицата съдържа мощи дори на небесния лечител Св. Пантелеймон и на Даниил - четвъртия от “големите” пророци. Те също са разположени в обкова й. Иначе самото изображение е традиционно от типа Пътеводителка. При него Дева Мария сочи с ръка своя син Христос, показвайки, че Той е "Пътят, Истината и Животът" (Иоан 14:6), Източникът на спасението на човечеството. Според миряни иконата в Рилския манастир помага при всякакви неволи, житейски, здравословни, при епидемии и пожари. Преди време реликвата, датирана между XII и XIV век, бе реставрирана.

Преображение

Доста почитана в православния цвят е иконата Богородица „Неувяхващ цвят“, но една доста нетипична нейна реплика се намира на планината Тавор в Светите земи, където е станало преображението на Христос. Особеното тук е, че тя е изработена от обикновена хартия (литографско копие), но не спира да върши чудеса, свидетелстват поклонници от цял свят. На самото изображението Девата държи в едната си ръка Иисус Христос, а в другата цвете. Това са бели лилии. Те символизират неувяхващия цвят на девството и чистотата на Богородица, за която Църквата пее: „Ти си коренът на девството и неувяхващият цвят на чистотата“. Счита се, че иконата помага за намиране на правилния съпруг/а, за праведен живот, както и за преодоляване на тежка скръб в живота в това число и при загуба на близък човек. По нея могат да се видят оставени сребърни дарове от онези, на които Божията майка е помогнала. Историята на иконата е повече от изумителна. Тя пристигнала по море, след като е била хвърлена като писмо в стъклена бутилка.

Историята

Религиозни гидове разказват, че човек от Кипър на преклонна възраст не могъл да посети Светите земи, но бил изключително вярващ. Той нямал нито пари, нито здравето му позволявало дългото пътуване. Един ден решил да направи на хартия литографски образ на Богородица, която свил и пъхнал в стъклена бутилка. В нея поставил и свещ и едно писмо, в което разказал за себе си, а накрая написал - тази икона на Света Богородица да бъде молителница и ходатай за него в Светите земи.

Чудотворната Богородица Таворска е черно-бяла от хартия.

 Чудотворната Богородица Таворска е черно-бяла от хартия.
verouchenie.com

Така затворил шишето, прекръстил се и го хвърлил в морето. Месеци по-късно рибари от Яфа (днес кв. на Тел Авив) видели стълб от светлина, който се издигал от Средиземно море към небето. Те отишли на мястото и видели само една бутилка и много се удивили. Те извадили иконата, както и писмото, което установили, че е написано на гръцки език. Тъй като не знаели какво гласи, отнесли я своя „улов“ в гръцкия православен манастир на планината Тавор. Това се случило през 1973 г. Днес там може да се види както иконата, така и писмото от човека, чието име е Геориос Назаракис.

По-късно монасите намерили стареца и го отвели на поклонение в Светите земи, въпреки че вече бил много възрастен. През 2000 г. той предал Богу дух на над 100 години щастлив, че е изпълнил мечтата си. До чудотворния лик на Богородица в храма стои неговата снимка. Оттогава са минали точно 50 години, като много чудеса тази икона е извършила за хора от цял свят, мъже, жени, християни или друговерци.

Малкият Иисус

Почти няма икони, които да показват Божия син Иисус Христос като обикновено дете. Ето защо следващата икона се счита за една от най-редките в света. Тя се нарича „Първите стъпки на Христос“ и показва как неговата майка го учи да ходи. Най-старата икона на Богородица и малкия Христос в православния свят се намира в манастира Лимонос на остров Лесбос и датира от края на XVI век.

Първите стъпки на Христос е една от най-редките икони в света.

 Първите стъпки на Христос е една от най-редките икони в света.
verouchenie.com

От лявата страна на малкото платно е изобразена Богородица, обърната телом и с ръце, протегнати към своя Син. Той също е с протегнати ръце, вървящ смело към своята родителка.

Тази икона се счита за уникална в световен план. Изненадващо е, че нито в евангелията, нито в известните апокрифи се отразява този момент от детството на Божия син.

Най-вероятната интерпретация е, че идва от апокрифното евангелие на Яков, в което се говори за детството, но на Дева Мария и нейните първи седем стъпки.

Първите стъпки на Христос е една от най-редките икони в света.

 Първите стъпки на Христос е една от най-редките икони в света.
verouchenie.com

Без съмнение иконата е дело на много добър зограф, работил изглежда по техниката на гръцката школа. Иисус е изобразен поне 2-3-годишен, а не във възрастта, в която децата предприемат първите си стъпки - през първите шест до осем месеца от живота си.

Бръшлян

Доста рядка икона може да се види и в странджанското село Бръшлян. Тук се намира и една от най-старите запазени църкви в Странджа - „Св. Димитър“. Именно нейният светец - патрон изненадващо се появява в икона на Пресветата Дева. Зографи коментират, че не всеки ден може да се видят на едно място изобразени Богородица, Христос и св. Димитър.

Присъствието на Св. Димитър е рядкост в Богородични икони.

 Присъствието на Св. Димитър е рядкост в Богородични икони.
faragency.bg

Местните разказват, че иконата е доста стара. Чували са, че има още само една такава в България и тя се намира нейде в Родопите. Ако човек се доближи до нея, усеща някаква необяснима енергия. Преди две години иконата е реставрирана с помощта на три жени, впечатлени от нейната сила и уникалност.

Девата на мечовете спира семейни вражди

Иконата Богородица Седмострелна (Девата на мечовете) не може да се види във всеки християнски храм. Тя е популярна в католическия свят и в земите оттатък Черно море: Украйна, Русия, Беларус. Има свидетелства за много чудеса. Според богомолци тя помага изключително за преодоляване на вражди между хората.

На тази икона символично е изобразено пророчеството на св. Симеон Богоприемец за скръбта на Божията Майка при кръстните страдания на Нейния Син: „И на сама тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца.“ (Лука 2:35). С тези думи той предсказал страшните страдания, които щели да пронижат сърцето на Светата Дева при кръстната смърт на Нейния Божествен Син. Върху иконата са изписани седем меча, които символизират именно тези страдания. Иконата е наречена още „Симеоново пророчество“, а заради силното си въздействие е получила и названието: „Смекчаване на злите сърца“.

Първото известно чудо на иконата „Седмострелна“ е станало в Русия. Според свидетелствата един селянин от Вологодска област боледувал от дълги години. Една нощ видял насън Божията майка. С глас тя му казала да се качи в камбанарията на местния храм „Св. Йоан Богослов“ и да открие там нейната икона. Отишъл човекът, гледал, но нищо не открил. Тъкмо решил да излиза и стъпил върху една потъмняла дъска, която изскърцала. Звънарите я ползвали да стъпват на нея за по-сигурно между разхлабените греди. Взел я селянинът, погледнал я и що да види, в почерняла дъска имало образ. Щом я почистил, се показал образът на Девата със седемте меча. В черквата отслужили молебен пред иконата, а нейният откривател оздравял.

Жители на град Вологда разказват, че този образ на Пресветата Богородица е избавил населеното място от холера през далечната 1830 г. Жителите направили литийно шествие с чудотворната икона „Седмострелна“ и смъртоносната зараза скоро отшумяла.

Иконата на Божията Майка напомня на хората и за нуждата от милосърдие и разбирателство. Молитвата пред тази икона помага не само за нетърпимост към нас, но и за предпазване от собствения ни гняв. Пред този образ на Богородица трябва да се молим при всяка вражда, било семейна или засягаща цялата държава. Всички образи на Пресветата Дева помагат при нужда, стига към тях да се пристъпи с вяра и чисто сърце, пише и блогът svetlinaiikoni.blogspot.bg.