1

З ащо Руската православна църква не рискува да предложи посредническите си услуги по време на похода на Пригожин. Този въпрос задава Александър Солдатов от „Новая газета“. Публикуваме коментара на руския журналист по темата, цитиран от портала Двери.бг, с известни съкращения. Заглавията са на редакцията.

"Не видях наши православни свещеници на кадрите нито в Ростов на Дон, нито по време на преминаването на колоната на метежниците към Москва", заявява с горчивина полковият свещеник на 287-а мотострелкова бригада "Александър Пересвет" о. Роман Заяц. Изглежда, че ръководството на Руската православна църква е било изненадано от "бунта на Пригожин", тъй като нито патриархът, нито други висши духовници дадоха ясна оценка на случилото се. Патриарх Кирил, който е в неофициален отпуск в строго охранявания обект "Скит" край Москва, публикува обръщението си едва събота следобед, няколко часа след телевизионното обръщение на Путин.

Тон

Тонът на текста на патриарха е дори по-официален от този на президента. Призовавайки "да запазим единството на народа, да се молим на Бога, да подкрепяме воините и един друг с всички сили", Кирил одобрява "усилията на ръководителя на руската държава да предотврати сътресенията в нашата страна". Пригожин или ЧВК "Вагнер" не се споменават поименно в документа, говори се общо за враговете, стремящи се да "сеят раздор". Патриархът споменава за "обиди и лични амбиции", но не уточнява кой е обиден и защо...

Коронавирус

Това е чувствителен удар по "мистичната репутация" на главата на Руската православна църква, на когото веднага беше напомнено за епидемията от коронавирус в Москва през април 2020 г., започнала веднага след неговата "лития с лимузина" с чудотворната икона около Москва.

На 24 юни патриархът преживя стрес - това беше темата на проповедта му след неделната литургия в храма на Христос Спасителя, която Кирил отслужи, след като се наложи да прекъсне почивката си.

"Знаем - започна патриархът - че голям брой болести, включително рак, се причиняват от стрес, т.е. от най-дълбокия шок за нервната система". Той признава допустимостта на употребата на "различни медикаменти" за борба със стреса, но смята, че най-доброто средство е търпението. "Разбира се, всеки има своя граница на търпение и за съжаление съвременните хора, разглезени от високото ниво на потребление и комфорт в резултат на научнотехническото развитие, несъмнено имат намалени възможности", обобщава патриархът. За пореден път не се споменава нищо за "бунта" и неговите истински причини, а всичко се ограничи до психосамоанализата.

"Обещават дъжд през нощта..."

Сред най-близкото обкръжение на Кирил е един митрополит с желязна административна хватка - Леонид (Горбачов). Наистина световното православие не признава особено статута му, тъй като синодът на Александрийската патриаршия, в чиято юрисдикция влизат православните епархии в Африка, лиши Леонид от сан заради "нахлуване на африканска територия"...

Преди година и половина патриарх Кирил назначи Леонид за свой "екзарх на Африка", извършвайки намеса в чужда юрисдикция, която обаче беше инициирана не от патриаршията, а от политическото ръководство на страната и специалните служби. "Мисионерски" енории на Руската православна църква започнаха да се появяват в онези страни, които по един или друг начин бяха контролирани от ЧВК "Вагнер" - например в Централноафриканската република. Митрополит Леонид започна все по-често да прави гръмки политически изявления, демонстрирайки своята независимост от патриарха и сериозните си амбиции. В кулоарите на патриаршията подобно поведение се обясняваше с тесните връзки с ЧВК "Вагнер" и лично с Евгений Пригожин.

В петък вечерта, когато нещата едва започваха, Леонид написа в телеграм канала си: "В Москва е горещо и задушно, но обещават дъжд тази вечер. Някой вече се умори да чака...". Леонид не дочака - да видим сега как това ще се отрази на църковната му кариера.

"Докато Пригожин беше в съюз с Министерството на външните работи и Кремъл - пише известният московски богослов дякон Андрей Кураев - Леонид се чувстваше като член на силен съюз... Но този съюз се разпадна".

Слабо обгрижване

Почти нищо не се знае за личната религиозност на Евгений Пригожин. Създадената от него медийна империя пропагандира "традиционните ценности", свързани с руското православие, няколко пъти в своите видеоклипове той цитира и Библията. Но изглежда, че това е всичко.

Черният параклис на Прихожин мяза на морга. Митрополит Леонид, човекът на Пригожин в РПЦ.

 Черният параклис на Прихожин мяза на морга. Митрополит Леонид, човекът на Пригожин в РПЦ.
novayagazeta.ru/

Недалеч от тренировъчната база на „Вагнер“ и главното гробище в Горячий ключ край Краснодар през 2018 г. Пригожин построи параклис, увенчан с православен кръст. Той обаче не е част от местната епархия на РПЦ и духовници от епархията не са канени там. Очевидци, които са успели да посетят "черния параклис", казват, че той оставя тягостно впечатление, тъй като прилича повече на ритуална зала в крематориум, отколкото на православен храм. Само една голяма икона украсява интериора на параклиса - тя изобразява Свети Георги във военни доспехи...