0

П оклонници от цяла България и чужбина напират да нощуват в единствения храм на Св. Антоний Велики в цяла Европа. Той се намира в Мелник и ключовете от тази светиня държи Неврокопският митрополит Серафим и в частност неговият архиерейски наместник отец Николай Арнаудов. Пред „Чудеса и Вяра“ последният обясни, че за предстоящия идната седмица празник има запитвания от цял свят. Бдението в храма ще се случи на 16 срещу 17 януари, когато се почита празникът на светеца, основател на християнското монашество по света.

Акатист

Според отколешно вярване, който пренощува в черквата, ще се изцери от каквато и болест да има.

„Към 17:30 в понеделника ще има вечерна служба, акатист на Св. Антоний. Тогава хората, които искат, могат да останат за през нощта в храма. Запитванията за това започнаха месеци по-рано - от цяла България и чужбина. На всички отговарям, че служба ще си има, както и че традицията ще бъде спазена, както е обичайно. Но тук не се спи, това е молитвен дом, не хотел. Е, сега, някой може, докато се моли, и да задреме - човешко е, но като цяло препоръката ми е, който усеща, че не издържа, да си наеме стая наблизо в къщите за гости“, обяснява свещеникът. Според програмата на сутринта дядо владика ще оглави светата литургия.

Отец Николай коментира, че хората се молят за здраве и за всичко, което искат Св. Антоний да им помогне и да ходатайства за тях пред Бога. „Случаи на изцеление и въобще на небесна помощ има много. Преди време водех тетрадки, записвах дори ЕГН-та на хората, но в един момент се отказах. С времето осъзнах, че който вярва, си вярва - Бог няма нужда от реклама“, заявява целомъдрено отец Николай.

Невралгии

Разяснява, че Св. Антоний помага за всичко. Доста е търсен за душевни терзания, невралгии и ред други заболявания. Открай време местните хора разказвали, че иконите му лекуват бесновати хора и обсебени от зли духове. В храма има две икони на светията - едната (най-вдясно на иконостаса) е там от време оно и се счита за чудотворна. Тя е дело на мелнишки майстор. Другата е зографисана в руски стил и въпреки че е по-нова като датировка, също е невероятно въздействаща.

„След време идват хора да благодарят, че светията е чул молитвите им - кой за изцеление, кой за някой житейски проблем - случаите са безчет. От цяла България, от Англия се обаждаха наскоро хора. Едни искат венчавки, че срещнали половинката си, други кръщенета подир поява на дългоочаквано потомство“, описва мелнишкият поп.

Безплодие

Конкретно при проблеми с безплодие той съветва семействата да отидат и до черквата „Св. Зона“, където преди векове се е пазил поясът на Св. Богородица.

Храмът се намира на приказен хълм над Града на виното. Преди няколко месеца обаче буря отнася покрива на църквата, датираща от XIII век. „Миналата пролет, като бяха ураганите, половината и повече покрив беше отнесен. Слава на Бога, намериха се миряни, възстановихме го, но качвахме материалите нагоре с мулета и на ръце-керемиди, греди“, спомни си отец Николай.

Относно църквата „Св. Антоний“ той сподели, че е в добро състояние. Отоплението й е на ток. „Сметките са високи, но не се оплаквам. Слава на Бога, като помоля миряните, намират се добри хора“, благодарен е искрено свещеникът за помощта.

Горд е, че на българска земя се намира единственият храм на Стария континент в чест на светеца. „Има един Св. Антоний, , който се почита в Падуа от XVII век. Той е португалец и го честват на друга дата през лятото. Патронът на нашия храм е самият Св. Антоний Велики, роден в Египет по времето на най-големите гонения на християните около 250-256 г. Той става основоположник на монашеството в целия свят. Навремето се е подвизавал в една пещера, като нашия небесен покровител на българите Св. Иван Рилски. Даже до ден днешен пещерата на Св. Антоний се почита в пустинята. До нея водят 1280 стъпала“, диви се свещеникът.

Опора

Радва се, че в последно време все повече българи се обръщат с вяра към Бога. „И млади, и стари, и едновремешните партийци, дето им викахме търсят упование в Господа. Според мен вярата се завръща по някакъв начин. Виждам, че някои пристъпят плахо, срамежливо в черквите в Мелник, но тенденцията е налице - има завръщане на хората към храмовете. Може би все повече разбираме, че всичко е преходно. А тия, дето имат власт и милиони, им е позволено да ги имат пак Отгоре. Който с каквато молитва е дошъл тука, така се е отзовал и Бог - според вярата му“, категоричен е отец Николай.

Знамения в града на виното

Отец Николай Арнаудов често става свидетел на различни чудеса и знамения. Преди време той сподели следното:

„Имаше едно семейство от Сливен, на което им четях молитва за рожбичка. По принцип в Мелник гълъбите са рядкост, защото има доста хищни птици, но тогава дойде едно и кацна на иконостаса точно където се полагат гълъбите-символ на Св. Дух“, описва показателни знамения духовникът.

Преди време пък негов приятел дошъл и помагал при чистенето. На другата година се сдобили с момченце, което кръстили Божидар. „Георги, Антоний - много са децата, които съм кръщавал, измолени тук“, разказва отец Николай, който отговаря и за другите храмове в града на виното.

Защитава дома, носи дълголетие

Зографи споделят, че който иска да защити дома си от беди и болести и зловредни духове, да сложи икона на Св. Антоний Велики. Миряни свидетелстват, че така действа и чудотворното изображения в мелнишкия храм на светеца - цери душевни и физически болести, в това число травми и рани. По принцип се счита, че светията съдейства на човека да се пребори с изкушението, страстите и да получи спокойствие. А ако някой тръгне по лош път, то той или негови близки трябва да се молят именно на Св. Антоний за вразумление. Молитвата пред него помага да се свърши каквато и да е работа, дава дълголетие и крепко здраве. Самият светец е бил надарен от Бога с дълголетие, заради което се вярва, че молитвите към него помагат човек да доживее до дълбоки старини и достойно.

Праведникът живял до 105 г.

Според житието Св. Антоний Велики е роден около 251 г. в Кома, близо до Хераклеопол, Среден Египет. След като остава сирак, раздава цялото си наследство. Около 270 г. св. Антоний решил да отиде да живее в пустинята, където живял в продължение на 40 г. Той се зазидал в една пещера, като през един отвор му спускали хляб само два пъти годишно. Там се преборил с много демонични изкушения. Тези му разкази по-късно вдъхновили много художници.

Според една легенда самият Иисус му се явил и му съобщил, че заради неговите отшелнически подвизи ще го направи известен по целия свят. Тогава Св. Антоний получил дарове от Св. Дух - чудотворство, прозорливост и лечителство. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове. Славата му растяла и дори император Константин го почел с писмо. Отшелниците също се събирали при своя духовен баща и слушали неговите мъдри беседи.

Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Усещайки своя край, заръчал на учениците му да го погребат на тайно място, защото считал себе си недостоен да бъде почитан от бъдещите поколения. Антоний починал на 17 януари 356 г. Все пак по-късно мощите му били открити и тържествено пренесени във Виена. След кочината му той е удостоен от Бога да продължи да помага от Небесата на земляните.

Поученията на светеца: Бог е направил душата свободна

Приживе Св. Антоний разяснявал, че благодатта на Св. Дух е бисерът, за който е говорил Господ, и за да ни я дарува, е пострадал на Кръста: „Аз обаче ви казах истина - говори Той, - за вас е по-добре Аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас; ако ли замина, ще ви го пратя“ (Йоан 16,7).

****

Огледай обкръжаващите те и знай, че началниците имат власт само над тялото, а не над душата, и винаги помни това в мислите си… Бог е създал душата свободна и самовластна и тя е свободна да постъпи така, както иска - добре или лошо.

Велик подвиг за човека е покаянието за своите грехове пред Бога и очакването на изкушения до последния дъх!

***

Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така ние сме длъжни да мислим към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно.

***

За да не изпаднем в безгрижие, нека си спомним думите на светия апостол „Всеки ден умирам“ (1 Кор. 15,31). Когато ставате от сън, помислете си, че няма да доживеете до вечерта. Когато си лягате, помислете, че може би няма да видите разсъмването на деня. Този, който всеки ден се приготвя за смъртта, ще се предпази от грях.

***

Когато Авва Антоний проникнал в дълбочините на пустинята, той запитал Господа: "Господи! Защо едни хора умират млади, а други доживяват дълбока старост? Защо едни са бедни, а други - богати? Защо нечестивците са богати, а благочестивите люде - бедни? Тогава дошъл до него глас: „Антоний! Ти внимавай над себе си! Това са Божии съдби и нямаш полза от това да ги изучаваш“.

***

Аз се молих за вас, казал той някога на своите ученици, да се удостоите и вие да получите този велик огнен Дух, който получих аз. Ако искате да Го получите така, че Той да пребъдва във вас, принесете най-напред телесни трудове и смирение на сърцето и въздигайки своите помисли към небето, ден и нощ търсете с чисто сърце този огнен Дух - и Той ще ви се даде завинаги и навеки ... и Той, когато бъде приет от вас, ще ви открие небесните тайни, ще прогони от вас страха от хора и зверове и вие ще пребъдвате в небесна радост ден и нощ и, живеейки още в плът, ще бъдете подобни на тези, които вече се намират в Царството Небесно.“