0

Н а 8 октомври родната църква почита българския новомъченик Свети Игнатий Старозагорски. Според всеобщо мнение Апостола на свободата Васил Левски е приел именно неговото духовно име Игнатий поради това, че три години от 1855 г. е учил в Старозагорското църковно училище. Там Левски научил за живота и подвига на българския светия, вдъхновил се е от неговия мъченически път за българщината и вярата в Христа и оттам е решил да приеме неговото монашеско име и небесно застъпничество. Това се случва на 7 декември 1858 г., когато Апостола на свободата приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“.

Житие

Самият Игнатий Старозагорски, когото църквата ни почита тази неделя,

се родил през XVIII век в Стара Загора. Бил кръстен с името Иван. Родителите му Георги и Мария се преселили в Пловдив. Баща му също е мъченик за вярата - обезглавен от турците през 1808 г. Манастирите и църквите по онова време са били единствените места, в които се пазила книжовността. Там родителите дали сина си на учение. Надарен с природна интелигентност, Игнатий напреднал много в науките. Почувствал обаче и влечение към монашеския уединен живот.

Рилския манастир

Затова, след като завършил учението си, той постъпил като послушник в Рилския манастир. Тук преди се подвизавал неговият вуйчо Иван Калпакчиев. Бивш разбойник. Та тоя негов вуйчо се покаял и със свои средства построил постницата и църквата „Св. Лука“, недалече от манастира.

Като послушник Игнатий попаднал в ръцете на груб и жесток старец монах. Търпеливо шест години той понасял ругатни и побои. Но когато грубостта и жестокостта на стареца станали вече непоносими, той напуснал светата обител и се завърнал у дома си. Скоро след това турци убили баща му и насила заставили да приемат мохамеданството майка му и двете му сестри. Така, бягайки от тормоз, Игнатий попаднал на друг много по-страшен, в който рискувал и своята вяра и живот.

Букурещ

Игнатий потърсил спасение в Букурещ, а после решил да отиде на Атон. По пътя около Шумен обаче турци разбойници го заловили и като го заплашили, че ще го убият, го заставили да даде обещание, че ще смени своята християнска вяра с мохамеданска.

Пуснат на свобода, той горчиво се разкаял за това изнудено обещание и решил да изкупи греха си, като публично похули мохамеданството и приеме мъченическа смърт за Христа. С цел да се подготви за предстоящия подвиг той постъпил в Атонския манастир Григориат, където прекарал известно време. Има сведения, че е живял и в скита на Иверския манастир „Свети Йоан Предтеча“. Там се отдал на строг монашески живот, но пред съвестта си, паметта на баща си и пред Христос се чувствал недостоен заради обета си да се откаже от своята вяра и род.

Неговият духовен наставник Никифор се възхитил от твърдото му решение да бъде верен изповедник на името Христово и го постригал в монашество с името Игнатий. Благословил го и го изпратил за Цариград, където монахът бил решил да приеме мъченически венец.

Съдилище

Облечен като турчин, монах Игнатий се явил в мохамеданското съдилище, застанал пред съдията и казал: „Лоши хора дават подправената монета за истинска и с насилие принуждават човека да я вземе“. След това преподобният снел от главата си зелената чалма, свещена за мохамеданите, и я захвърлил на земята. По заповед на съдията го хвърлили в тъмница. След безрезултатни увещания да приеме исляма започнало жестоко мъчение, което завършило с обесването на преподобния на 8 октомври 1814 година.

Шапка

Неговата шапка била запазена от монах в цариградски храм. Според предания той я слагал на главите на болни хора и те оздравявали. Сред по-фрапантните случаи са един парализиран проходил, а друг човек, загубил разсъдъка си, отново върнал здравия си разум.

Житието на Свети Игнатий е пример и за жаждата на българина за книжовно знание, която по времето на османското робство е била голяма. Показателно за това е моментът, в който бащата на Игнатий успява да се снабди с малка книжка от един пътуващ монах, но понеже той не може още да чете, я слага на иконостаса като икона на светец.

Мощите му се пазят на Атон

Три дни след мъченическата смърт на Св. Игнатий старецът Григорий откупил мощите на мъченика и на 20 октомври пристигнал с тях в Света гора. През годините покрай тях са ставали чудеса на изцеление. Днес главата на светия преподобно мъченик Игнатий Старозагорски се пази в светогорския манастир „Свети Пантелеймон“. През 2016 г. в старозагорския квартал „Самара“ бе тържествено осветен храм, посветен на Свети Игнатий. При строежа на църквата бликнал извор с вода от дълбочина 33 метра.