0

И кона на Св. Екатерина трябва да има във всеки дом или учебно заведение, защото тя пази семействата от разпадане, от една страна, а от друга, помага в напредване в науките като математика, литература, изучаване на чужди езици. Това споделят духовници в навечерието на празника на раннохристиянската мъченица – 24 ноември (петък). Счита се, че молитвите пред нея помагат в образованието. Освен това пазят човека от пагубни грешки, не само във физическия свят, а и от такива, които могат да костват много повече - душата да иде в ада. А светият образ на Екатерина укрепва вярата и става преграда за нас пред всички опасности.

Идния петък много българки ще имат повод да почетат светицата, както и да почерпят близки и приятели. Религиозни гидове съветват, носещите нейното име да се молят на Св. Екатерина, когато искат да получат смисъл в живота или напътствие, когато се намират на кръстопът. А ако някоя дама се чувства по-нервна предвид ежедневния стрес в бедна и безправова България, да каже молитва към светицата, за да възвърне душевната си хармония.

Александрия

Св. Екатерина е живяла в III век сл. Хр. Според преданието била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, девойката получава блестящо образование, изучавайки достиженията на най-видните философи и учени. Един ден тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак само с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали в онези дни за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майка й, която тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който посвещава знатното момиче във Христовата вяра. В онези години тя е изповядвана тайно, тъй като е преследвана от властта в Римската империя.

Диспут

Преданието разказва още, че едва на 18 години Екатерина се среща с тогавашния император Максимиан. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но те не само че не могли да я отклонят от Христовата вяра, но и самите повярвали в Христа, за което били осъдени и изгорени живи. А самата девойка е подложена на мъчения - след като е бита с волски жили, била хвърлена в тъмница. С пламенната си вяра и слово там тя убедила да преминат в християнството не само всички, които я посещават, но и другите затворници.

Чудото

Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Oттогава символ на светицата става колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Накрая тя била обезглавена. Но преди това тя се явила на Августа, жената на император Максимиан, и започнала да беседва с нея. Така императрицата повярвала в истинността на християнството. Вън от двореца тя гръмко изобличила владетеля за жестокостта му, заради което също била посечена с меч. Това станало през 305 г.

Питки

В традиционния български фолклор денят на Света Екатерина се почита особено силно в Южна България. В Пловдивския край вярват, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. Рано сутринта в този ден стопанката на дома с „мълчана вода“ омесва нечетен брой – 5, 7 или 9 пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!" Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти и да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи здравето по децата ти!"

"Амин! — дай, Боже!" - отвръща стопанката и гледа на нечетно число минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива “за Баба Шарка”. В Родопите вярват, че светицата помага при тежки болести и висока температура. На този ден жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

Манастирът й в Синай държи рекорда за древност

За мястото на св. Екатерина в небесния пантеон свидетелства фактът, че неслучайно най-старият действащ манастир в света носи нейното име. Това е Синайската обител в Египет.

Според преданието след мъченическата смърт на светицата Ангел Божи отнесъл тялото й в Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава манастир на нейно име. По Божия воля православната обител оцелява през вековете и днес е все още действаща. Тя никога не е била разрушавана или ограбвана през цялата си история. Но манастирът е уникален преди всичко с това, че е дом и на най-старата постоянно действаща библиотека в света. В нея е запазена втората след Ватикана колекция от ранни текстове и ръкописи на различни световни и местни езици – 3300 плюс над 1700 свитъка, 5000 старопечатни книги, документи и грамоти. Две трети от ръкописите са написани на гръцки език, останалите на арабски, сирийски, грузински, арменски, коптски, етиопски, латински и славянски език.