0

Н а 11 юни православната църква споменава в молитвите си Свети Вартоломей - един от дванадесетте апостоли, избрани от Иисус Христос. Той е споменат в списъците на апостолите в Евангелие от Матей (10:3), в Евангелие от Марко (3:18), в Евангелие от Лука (6:14), а също и в Деянията на Апостолите (1:13).

Жребий

След слизането на Светия Дух, когато апостолите тръгнали да проповядват Евангелието, на Вартоломей се паднал жребият да отиде в източните страни, където отишъл и апостол Филип.

Веднъж, когато те проповядвали отделно в градовете на Мала Азия, Вартоломей получил откровение, че Филип търпи притеснения и оскърбления, и Господ му заповядал да отиде и да му помогне. Вартоломей се вслушал в това внушение Свише и оттогава вече не се разделил с Филип до смъртта му като двамата делели трудове и опасности. От светите книги става ясно, че те били придружавани от Филиповата сестра Мариам.

Знамение

Във фригийския град Йерапол, където апостолите отвърнали много езичници от идолопоклонство, идолските жреци възбудили против тях властта и народа, и поискали тяхното смъртно наказание. Св. апостоли били разпънати на кръст. Но изведнъж се появила страшна буря със земетресение. Изплашеният народ настойчиво искал освобождаването на мъчениците. Но престарелият Филип вече предал душата си Богу. Все пак Вартоломей бил снет от кръста жив. Той заедно с Мариам погребал тялото на апостол Филип, след това кръстил повярвалите, поставил за епископ благочестивия старец Стахий и след няколко дни напуснал Йерапол. Тогава посетил Индия, където според преданието превел Евангелието на индийски език. Историкът Евсевий Кесарийски разказва, че знаменитият учен Пантен донесъл в Александрия евангелие, намерено от него в Индия, за което се предполага, че е занесено там от Свети апостол Вартоломей.

Армения

След това той посетил Армения, където обърнал към християнството много езичници и чрез Божията сила правел чудеса. Дъщерята на царя била много болна. Свети Вартоломей я изцерил и царят от благодарност му пратил няколко камили, натоварени със скъпи дарове. Апостолът върнал всички тия дарове, като казал:

- Не с тия неща аз търгувам, но гледам да придобия човешки души. Ако тях придобия и ги представя на Господа, то добър търговец ще бъда пред Него.

Владетелят приел свето кръщение. С него се кръстили и голям брой негови поданици.

В Албанопол езическите жреци подбудили жителите му против апостола. Той бил разпнат на кръст с главата надолу; одрали му кожата и му отсекли главата с меч. Християните снели от кръста тялото на апостола и го поставили в оловен ковчег.

Одиране на кожата на Свети Вартоломей. Картина от Джан Джакамо Пандолфи (630-1640)

 Одиране на кожата на Свети Вартоломей. Картина от Джан Джакамо Пандолфи (630-1640)
catholicvt.nет

Днес главното светилище на Свети Вартломей е манастирът, носещ неговото име, намиращ се арменската историческа провинция Васпуракан, на 23 км североизточно от град Башкале, в днешната турска провинция Ван.

Част от мощите на Свети Вартоломей били по -късно пренесени в Беневенто, Южна Италия, а след това в Рим. Католическата църква отбелязва празника му на 24 август.

Свети Варнава бди над Кипър

На същата дата се почита и апостол Варнава - един от 70-те ученици на Христос. От евангелието на Лука научаваме, че Христос го изпратил пред себе си да проповядва словото му. Варнава се родил в богато семейство на остров Кипър с името Йосиф. Родителите му го изпратили при прочут учител в Йерусалим да изучава законите. Там Йосиф се сприятелил с друг млад и талантлив евреин на име Савел, когото Господ обърнал към вярата - това бил великият апостол Павел. По същото време Христос дошъл от Галилея в Йерусалим да проповядва учението си. Така Йосиф станал един от неговите ученици и оттогава постоянно вървял след Христа, като започнали да го наричат Варнава, което значи „син на утехата“. Апостолите Варнава и Павел проповядвали заедно в много градове в Мала Азия.

Свети Варнава бди над Кипър

 Свети Варнава бди над Кипър
Фейсбук

След като се разделили, Варнава стигнал до Александрия и Рим, където проповядвал Божието Слово. После заминал за Милано, където поставил основите на местната църква. Завършил живота си като епископ на родния Кипър - загинал мъченически, пребит до смърт с камъни от неверниците еретици. Те поискали и да изгорят тялото му. То обаче останало невредимо в огъня. Накрая било погребано от Свети апостол Марко, който бил роднина на апостол Варнава. След повече от 200 години византийският император Зенон (474-491) сънувал сън, в който видял къде е погребан Варнава. Преданието реди още, че когато отишли и разкопали уреченото Свише място, намерили апостола да лежи, а на гърдите му стояло Евангелието от Матей. Тогава Кипърската църква обявила апостол Варнава за свой патрон, а на острова бил построен храм в негова чест.