0

- Д-р Дамянов, има ли здрави зъби българинът?

- Ще се опитам да го кажа така: Здравето на зъбите при българите варира, но като цяло има известни проблеми с денталната грижа. Много хора имат нужда от подобрено внимание към оралната хигиена и редовни профилактични прегледи.

Pixabay

-А как се грижи за тях?

- Много българи не посещават редовно денталния си лекар, което води до влошено състояние на зъбите. Много от пациентите изобщо нямат дентален лекар и всеки път се ходи по спешност при този, който е със свободни часове или изобщо работи в периода на възникналия проблем. Грижата често е недостатъчна, а редовното миене на зъбите и употребата на конец за зъби не са навици за всички.
Съчетани, тези неща създават една по-сложна ситуация с напредване на възрастта и натрупаните проблеми стават изключително много. Това разочарова пациентите, изненадва ги и се стига до ситуации в кабинета, че вместо да обясняваме решението на възникналите проблеми, ние трябва да доказваме гледната си точка за плана на лечение и за това какъв обем от него е добре да бъде извършен.

В крайна сметка пациентът е единственият губещ в тази ситуация.
Тези проблеми могат лесно да се решат с подобряването на хигиената вкъщи, информираността и редовна профилактика на всеки 6 месеца при здрави венци. Ако последното не е налице, профилактиката не е 2 пъти в годината, а по-често.

- Кой е най-честият причинител на кариеси?

- Най-честият причинител на кариеси е натрупването на плака по зъбите, която съдържа бактерии. Захарта в храната също играе значителна роля, тъй като тя храни тези бактерии, водейки до разрушаване на емайла.
Неправилното хранене не е само какво ядем, а интервалите и времето на хранене през денонощието.

- Знаем ли как правилно да си мием зъбите?

- Много хора знаят само основите на миенето на зъбите, но невинаги правят правилно дори това. Масово се пропуска почистването на всички повърхности на зъбите или не се отделя достатъчно време на миенето (поне 2 минути).

Вътрешната повърхност на задните зъби остава често пропусната.

Когато включим и необходимостта от използването на конец за зъби, нещата стават още по-сложни. Истината е, че пациентите рядко използват конец за зъби. А по-голямата част от тях изобщо не го правят.

- Кое е това, което не знаем за зъбите си?

- За съжаление тези неща са много. И не, не говоря за сложни манипулации, а за елементарни, всекидневни неща. Не се знае например, че почистването на зъбен камък не е естетична манипулация. Че неглижирането на този проблем води до сериозни проблеми и загуба на зъби с напредване на възрастта. Много хора не знаят, че проблемите с венците и зъбите могат да повлияят на цялостното здраве, включително на сърдечносъдовата система.

Освен това не е достатъчно ясно колко важно е редовното използване на зъбен конец.
Той масово не се използва и това прави почистването на най-невралгичните зони от зъбните повърхности неефективно.

От по-сериозните неща можем да споменем, че наличието на гранулом на някой зъб, не е “смъртна присъда” за последния. Тези зъби се лекуват и могат да служат дълги години на пациентите. Или пък, че всеки умъртвен дъвкателен зъб, става по-податлив на разцепване и трябва да бъде защитен с коронка или овърлей.
Нещата са много и трябва ние, денталните лекари, да се постараем повече с информацията по тези, а и много други въпроси!

-А това, което знаем за тях?

- Знаем, че миенето на зъбите два пъти на ден е основен елемент от поддържането на добра устна хигиена, както и че здравето на зъбите може да бъде подобрено чрез балансирана диета и редовни стоматологични прегледи.

- Вие сте шампион на България по ендодонтия. Можете ли да споделите някои конкретни случаи или резултати, които демонстрират успеха на вашите техники?

- Като специалист по ендодонтия, много от моите пациенти са с тежки възпаления или инфектирани коренови канали. В повечето от случаите пациентите с хронична инфекция са впечатлени защото успяват да избегнат екстракция на зъбите, чрез прецизно лечение на кореновите канали. Успехът в ендодонтията често се крие в внимателното диагностициране и прилагане на модерни техники и инструменти.
Ендодонтията работи дори при изключително усложнени случаи и пациентите трябва да приемат, че ваденето на зъб по ендодонтски показания е една от последните им опции. Това ще им спести много главоболия занапред.

- Освен любовта си към стоматологията, вие сте любител на английския футбол и планинарството? Как успявате да съчетавате тези неща?

- Балансът между професионалните задължения и личните страсти е ключов във всяка една професия. Страстта, емоцията и загубените нерви по любимия отбор са незаменима част от ежедневието ни. Ние мъжете трябва винаги да принадлежим към някаква група. Защо не пък и няколко такива.

В ежедневие с толкова много отговорности към пациентите и към екипа с техните желания, притеснения и мечти дори, трябва да имаме възможно най-много хобита и места, на които редовно да бягаме и да се забавляваме. Всеки по неговия си начин. Най-важното е всеки да открие обаче своя начин.

Най-смисленият за мен определено е в природата и в частност в планината. Там е място на особена красота, свобода, но и място на смирение.
Място, което всеки път ни показва колко сме малки и истински незначителни в плана на Земята. Няма нищо по-важно от това да не се самозабравим, за да може да научим децата си, а и хората след нас на важните неща. Защото тези важни неща и без това стават все по-претопени и остават на заден план ден след ден.