0

О питните риболовци знаят множество тайни – резултат от опита и наблюдението – които им дават възможност да се прибират вкъщи с богат улов. Повечето от тези особености са свързани с личния опит и с конкретната местност, с конкретния водоем, на който правят най-често излетите си. Но има и общи правила, съобразяването с които може да помогне и на новаците.

Време

Много важно е например да знаем как капризите на времето влияят на улова и поведението на рибата. Оптималният вариант за риболов е време без силен вятър и силен дъжд. Активността на рибата е много добра при безветрено и спокойно време. Но ако ръми тихо, така че дъждът да прави непрозрачно водното огледало, то шансовете за отлични успехи само нарастват.

Ако става дума за хищна риба, например за смадок или щука, то тя кълве и при не особено благоприятно време. Ако идва буря, направо можете да разчитате на сериозен улов. При лек вятър добре кълве пъстървата и кефалът. Ако след продължително лошо време метеоролозите обещават слънчев ден, хващайте смело въдиците и заминавайте за риба – успехът ви е сигурен. Но ако има вятър, винаги избирайте място, където той духа срещу течението.ю

Фактори

Един от най-важните фактори е температурата на водата. Оптималната според опитни рибари се движи в рамките на 14-18 градуса за пъстървовите риби и 24-28 – за шарановите. Ако температурата на водата спада рязко – забравете за риболова за няколко дни. Не е така обаче след дълга суша – тогава, ако спада температурата, можете да разчитате на активност. Рязкото затопляне също е неблагоприятен фактор, но ако температурата се повишава постепенно, такъв момент е много добър за риболов.

Чудовища в Дунава

Естествено е най-големите риби в България да се ловят именно в Дунава. Разказват се и много небивалици, разбира се, но например най-голямата доказано уловена моруна е с тегло 393 кг. Хваната е при село Връв. По-често от моруните се ловят огромни сомове, често с тегло около 200 килограма. Твърди се обаче, че рекордът принадлежи на румънски рибари - голяма моруна с тегло 887 кг. Интересът към есетровите риби е обясним – добри пари могат да се извадят и от самата моруна, но особено от хайвера, който се търгуваше навремето по 1700 долара килограмът. Цената сега също е изключително висока, което обяснява непрекъснатите бракониерски набези с непозволени средства срещу есетровите. Що се отнася до сомовете най-вероятно българин държи рекорда с 275 кг екземпляр. Дунав е обиталище на около 80 вида риби, най-популярни сред които са шаран, бяла риба, щука, мряна, чига, но най-ценните и едри екземпляри са сомът и моруната.

Най-големият сом в нашия век

Във в. „Наслука“ е публикувана информация за уловения в р. По в Италия най-голям сом на нашето време. Речното чудовище има дължина 2.85 м и тегло доста над 100 кг. Алесандро Бианкарди с този улов очевидно става световен рекордьор, въпреки че все още се чака потвърждение от Световната организация по спортен риболов.

Предстоят Витски празници 2023

За седми пореден път в с. Ъглен на брега на р. Вит на 24 юни ще се проведат Витските празници, в които основен акцент е уловът на речна риба. Всички са добре дошли за участие в двете възрастови групи – до и над 18 г. Реката предлага изобилие от уклей, речен кефал, скобар, каракуда, мряна, срещат се и щука, сом. За всички участници ще има ъгленска курбан чорба и тетевенска саламура, а за победителите – специални награди.

Организатори са кметството, Народно читалище „Отец Паисий” и ловната дружинка на с. Ъглен под патронажа на луковитския кмет Иван Грънчаров и писателя Йото Пацов.

Впечатляващи рекорди

В сайта Ribolovni.com са публикувани някои от най-впечатляващите риболовни рекорди:

Най-голямата риба, хващана някога с въдица, е голяма бяла акула с тегло 1208 кг и дължина 5,13 м. Майстор на това постижение е Елф Диан през 1959 г., а рибата е хваната край бреговете на Южна Австралия. През 1976 г. край Западна Австралия била уловена бяла акула с тегло 1537 кг, но този рекорд не е зачетен, понеже за стръв е ползвано месо от кит, а това нарушавало изискванията на IGFA.

Най-голямата риба, добита по време на подводен риболов, е черен морски костур с тегло 364 кг. Рекордът е дело на Дон Пиндер от клуб "Маями трейтън", Флорида, САЩ.

Най-голямото морско животно, станало жертва на харпун, е син кит с дължина 29,56 м. Убит е от Арчър Дейвидсън през 1919 г. в залива Туфълд Бей, щат Нов Южен Уелс, Австралия.

Най-голямата пресноводна риба, призната за редовен улов според правилата на IGFA, е есетра с тегло 212,28 кг. Уловена е от Джой Палът през 1983 г. край бреговете на Калифорния, САЩ.

Най-много риби за еднодневен риболов е хванал белгиецът Жак Изенбарт. На 27 август 1967 г. на река Дунав в Унгария той успял да извади общо 652 бройки.