0

- Доц. Драганова, в какво се крие магията на ароматерапията?

- Магията на ароматерапията се крие в силата на природата. Нежната медицина, прилагана чрез ароматерапия, щади болните и няма страничните ефекти на синтетичната фармацевтична химия. Ароматерапията е чудесен, много стар, много мъдър и научно обоснован метод за профилактика и лечение на различни заболявания с използване на натурални етерични масла (НЕМ), въвеждани в организма чрез дихателните пътища, кожата и лигавиците.

- Колко стар е този метод?

- Историята ни връща преди повече от 6000 години, когато човечеството е открило чудодейното действие на етеричните масла. В египетските пирамиди са открити съдове с ароматни съставки, датирани от преди повече от 3-4 хиляди години. Известно е, че в Китай, Индия, Персия, Египет етеричните масла са използвани масово, и то от най-дълбока древност. Те са били символ на богатство и са поднасяни като най-ценни дарове наравно със златото и със скъпоценните камъни. Според изследователите етеричните масла са били разменяни срещу слонова кост, копринени платове, дори срещу роби от Индия и Африка.

- В Библията пише, че при раждането на Христос мъдреците са го дарили със злато, тамян и смирна. Наистина ли етеричните масла са толкова ценни?

- Да, това е безспорно! Във връзка с раждането на Христос в Библията е описан интересен факт, който дава представа за стойността на ароматните масла. При Младенеца идват тримата мъдреци (тримата влъхви), които му се покланят и му носят дарове. Те носят на бебето Христос злато, тамян и смирна. Ясно е, че етеричните масла са били ценени наравно със златото. Причината за това са техните лечебни свойства. По времето на нашия Спасител Иисус Христос тамянът се е ползвал за подкрепа на имунната система и като противовъзпалително средство. Смирната е била почитана заради способността й да подпомага бързото зарастване на рани, както и за възстановяване на жените след раждане.

- Защо ги наричаме етерични масла?

- Етерът е петият елемент след въздуха, водата, огъня и земята. Не случайно етерът се приема за Божествена частица и гениалният Тесла се е опитвал да изучи неговата неземна природа. Можете да сте сигурен, че въздействието на етеричните масла върху човека е божествено. Самият термин „етерични масла“ се е наложил във времето, още през средните векове. Характерно за тези чудодейни масла е, че, оставени на въздуха, те бързо се изпаряват и именно затова са били наречени „етерични“.

- Чели сме, че Клеопатра е ползвала етерични масла, когато е омайвала и прелъстявала мъжете. Защо и как е правила това?

- Със знания и с хитрост го е правила. Клеопатра е използвала много ароматни масла и действително нейните любовни завоевания са били подпомагани не само от физическата й красота, но и от ароматните есенции. Тя добавяла във ваната с магарешко мляко смес от аромати, за да запази кожата си млада и хубава, освен това тя омагьосвала мъжете с уханието на роза. Когато Марк Антоний пожелал да се срещне с Клеопатра на бреговете на река Тигър, той бил пленен от аромата на жасмин, с който са били пропити платната на кораба й. За тази любов великият Шекспир в романа си „Антоний и Клеопатра” пише: „Даже вятърът чезнел от любов !”. Марк Антоний е бил омагьосан!

- Историята на ароматерапията ни среща с имената на Хипократ, Гален Плутарх, Диоскорид, Аристотел и много други. Вярно ли е, че даже и Афродита е ползвала магията на ароматите?

- Нима се съмнявате?! Афродита, богинята на любовта, е обожавала чувствените аромати. На нейно име са кръстени етеричните масла „афродизиаци”, които засилват сексуалното желание. Те носят радост, наслада, страст, както и аромата на любовта. В днешно време афродизиаците се ползват не само като парфюми, но с тях може да се напръска спалното бельо, могат да се правят масажи и може да се създаде романтична атмосфера, като се поставят в аромалапа или аромадифузер. Тяхното въздействие върху подсъзнанието на сексуалния партньор е много силно. Най-популярните афродизиаци са маслата от иланг–иланг, жасмин, пачули, нероли, карамфил, роза столистна, розово дърво и други.

- Истина ли е, че има готова композиция за съблазняване и какъв е нейният състав?

- Да, истина е! В състава й влизат етерични масла - афродизиаци като иланг-иланг, сандалово дърво, жасмин и тамян. Композицията за съблазняване може да се използва по различни начини. Удобна е за добавяне в аромалампа, в аромавана, за аромамасаж. Повишава либидото и чувствеността; има и антистресово и релаксиращо действие. Премахва напрежение, а също така импотентност при мъже и фригидност при жени.

- Кой за първи път в света говори за ароматерапия?

- Ароматерапия е термин, който е въведен през 1936 година от френския химик Рене Морис Гатефос. В началото но ХХ век Гатефос случайно си изгорил ръката, правейки опити в лабораторията си. Болката била много силна и по инстинкт той потопил дланта си в най-близкия съд с течност. Непосредствено след като извадил ръката си от съда, ученият установил, че в този съд имало лавандулово масло. Болката бързо отзвучала и той продължил всеки ден да третира ръката си с това етерично масло. Не само че изгарянето бързо било излекувано, а и белези не останали. Гатефос направил многобройни изследвания на етеричните масла и издал книгата си „Ароматерапия”.

- Какви видове етерични масла се ползват в ароматерапията?

- Изключително важно е да се знае, че съществуват няколко вида етерични масла: синтетични - често влагани в козметичната и парфюмерийната индустрия; полусинтетични - смес от синтетични и натурални масла с цел да се получи по-естествен аромат и терапевтичен клас; 100% чисти, натурални етерични масла с ефект върху психическото и физическо здраве. Горещо ви препоръчвам да ползвате само натурални 100% чисти масла. В никой случай не си вземайте тъй наречените натурализирани етерични масла, защото те са със съмнително качество.

- Как се добиват натуралните етерични масла?

- Трудно, защото количеството масло, което се намира в растенията, варира от 0.01% до 10%. Например цветовете на розата съдържат много малко масло. За производството на 1 литър масло от роза са необходими до 5000 килограма цвят, докато за 1 литър масло от евкалипт трябват 200 килограма суровина. От 1000 килограма цветове на горчив портокал се произвеждат около 800 грама натурално етерично масло нероли. Ето защо някои от натуралните етерични масла са изключително скъпи. Но трябва да се знае, че качеството и ползите от натуралните етерични масла са много по-важни от цената на тези продукти.

- Какво е истинското предимство на натуралните етерични масла?

- Натуралните етерични масла имат огромен терапевтичен потенциал. Те съдържат от 120 до 500 съставки, дозирани от природата, което по изкуствен начин не може да се получи. Затова и действието на натуралните етерични масла е многопосочно. През последните години много бързо се увеличи броят на научните проучвания относно антиоксидантно, противовирусно, противотуморно, антибактериално, противогъбично, противовъзпалително действие на натуралните етерични масла. Преди 22 години, когато започнах да практикувам ароматерапия, аз не вярвах, че има такъв мощен ефект, но практиката ме убеди в ефикасността на това лечение.

Визитна картичка:

* Доц. д-р Анна Драганова к.м.н. е завършила медицина в МУ-София

* Има специалности по вътрешни болести и авиационна медицина

* Провела е специализации по кардиология, ревматология, ендокринология и анестезиология. Работила е като ревмокардиолог, физиотерапевт и председател на ТЕЛК

* 24 години работи в Авиомедицински научноизследователски институт към Военномедицинска академия - София

* Има повече от 160 научни труда, изнесени на медицински форуми или публикувани

* От 2000 година е медицински консултант и лектор на швейцарска фирма за природни продукти