0

В рамките на човешкия живот почти всеки е изпитвал поне веднъж болка в кръста. Тя може да е хронична и често е предвестник за дискова херния. Как да разберем какво казва организмът ни и как да действаме в случай, че имаме подобни оплаквания, които могат да отшумяват, но да стават все по-чести, или в случай, че засегнат крака ни – отговорите дава доц. Дилян Фердинандов, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Болка

Болката в кръста може да е в резултат на много фактори. Тя може да се дължи на неспецифични причини като преумора на мускулатурата на гръбнака, но около 10-15% от случаите се падат на дисковите хернии. Те засягат най-често лумбалната част на гръбнака, като 90% от тях са в сегмента на последните два лумбални прешлена и връзката им със седалището. „Болките в кръста са социално значим проблем, те са втората по честота причина в световен мащаб за временна нетрудоспособност. В острия си период заболяването води до степен на инвалидизация, в която пациентите не са способни да вършат ежедневните си дейности“, обяснява доц. Фердинандов. Той коментира, че преди да бъде поставена диагнозата дискова херния, пациентите обикновено дълго са имали болка в кръста. В повечето случаи тя е била съсредоточена в долната част на кръста и е отминавала за няколко дни. Много често кризите са били по-продължителни и интензивни и когато започнем да си мислим за проблема, се случва така, че болката започва да слиза по крака. „Причината за това нещо е, че в началото има нарушена биомеханика в съответния сегмент на гръбнака, защото дискът играе ролята на амортисьор и когато той е износен, имаме свръхподвижност, която излиза извън нормата и това предизвиква болка в кръста. Тя отключва спазъм на мускулатурата около гръбнака и се получава един порочен кръг болка-спазъм“, казва специалистът. Той посочва, че ако се овладее този порочен кръг, пациентите се подобряват. Понякога обаче посоката е обратна. „Ядрото на самия диск между двата прешлена излиза навън през мястото на разкъсване на пръстена му и оформя истинска дискова херния, която освен нарушената биомеханика директно притиска нервно коренче и оттук започва една болка, която слиза надолу по крака. Когато тя започне да ирадиира по този начин, ние вече предполагаме, че е налице дискова херния“, коментира доц. Фердинандов.

Засегнати

Той обяснява, че по-предразположени към заболяването са хората, които имат генетична обремененост, т.е. родители, които са имали подобни страдания. Друг доказан фактор е тютюнопушенето, защото дискът между два прешлена няма собствено хранене и се счита, че пушенето уврежда малките съдове, които са по периферията му, от които той се изхранва. „Двете крайности могат да доведат до проблеми с гръбнака. Едната е тежкият физически труд, който може би вече е в миналото, докато в днешно време масово са седящите професии и затлъстяването, което оказва влияние върху този процес. Гръбнакът не е само прешлени, дискове, стави и т.н., той има и една мускулатура, която е активната част, която ни придвижва в пространството“, обяснява неврохирургът. Той посочва, че 50% от мъжете на 50 г. имат някаква форма на дискови хернии или начална форма, съпроводена от ошипяване. При 50% от жените, на около 65-годишна възраст, се среща този проблем.

Лечение

Вариантите за лечение са различни, те започват от покой, преминават през лекарства и различни форми на физиотерапия, кинезитерапия и балнеолечение и завършват с операция. „Ако няма промяна в рамките на 6-8 седмици от консервативни подходи, каквито са протоколите по света, тогава започваме да дискутираме оперативните опции за лечение“, казва той. По думите му най-разпространената е микродискектомията, при която се прави малък разрез отзад по средата на гръбнака, стига се до дисковото пространство, където се отстранява парченцето от ядрото на диска, което е навлязло в канала – самата дискова херния, след което операцията може да приключи или да продължи към почистване на самия диск отвътре с цел да се предотврати рецидив и необходимост от повторна операция. Алтернативи на тази операция може да бъдат различни форми на ендоскопски интервенции или минимално инвазивни процедури, при които с катетър се навлиза в канала, с идеята да се намали обемът на този фрагмент или той да се доведе до изсъхване и намаляване на обема му.

Неглижирането на проблема може да доведе до пареза

Неглижирането на проблема с болката в кръста може да доведе до пареза и инвалидизация. Затова е необходимо човек да потърси консултация със специалист още на ниво болка в кръста. Това заявява пред „Здраве с Телеграф“ неврохирургът от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ доц. Диян Фердинандов. Той обяснява, че в 5% от случаите има индикации за оперативно лечение по спешност, които са съпроводени с пареза - не може да застанем на пръсти или на пети, или имаме нарушение в тазовите резервоари и проблеми с уринирането. „Те са малък дял, но тогава светва червената лампичка“, категоричен е специалистът.
Той посочва, че операциите от дискова харния са едни от най-масово провежданите в неврохирургичната практика. За 2023 г. са направени около 3300 оперативни интервенции в болницата, като около 350 са за дискови хернии в лумбален сегмент.