0

Н ов вариант на COVID, засечен през юни, се задава на хоризонта. Докато светът все още се запознава с вариантите FLIRT и те продължават да са новина, от САЩ дойде съобщение за новия играч- LB.1. 

Той е подобен на вариантите FLIRT, но съдържа допълнителна мутация. Специалистите се опитват да разберат значението й. В началото на лятото LB.1 е отговорен за 14,9% от случаите на COVID-19 в Америка.

Промяна 

Вирусите, и особено тези с РНК геном, какъвто е и SARS-CoV-2, не спират да се променят. Правят го, докато се разпространяват и размножават в гостоприемниците си. Изразът „Всичко тече и се променя“ важи с пълна сила за тези миниатюрни инфекциозни агенти. Това е техният начин да оцелеят, да се приспособят, да оставят потомство и да продължат напред, т.е. да изпълнят своята биологична програма. Новите варианти идват и си отиват, предизвикват огнища и вълни, а след това изчезват, напомняйки ни философски, че на този свят нищо не е вечно. Непрекъсната игра на котка и мишка, която от хиляди години движи съвместната ни еволюция. Вирусът се появява и ние израждаме имунитет срещу него. Връща се променен, за да пробие отбраната ни, а ние отговаряме на предизвикателството и на свой ред му хвърляме ръкавицата. В надпреварата се включват ваксините и лекарствата. Царят умря, да живее царят! Един вариант на коронавируса слиза от сцената, за да предаде щафетата на следващия. Сценарият удивително наподобява историите в любимите ни фентъзи романи, където след победата и възцарилото се временно спокойствие се появява нов противник и колелото се завърта. 

Спомнете си през колко различни варианти премина COVID-19, от откриването на първия причинител на болестта в град Ухан. Алфа, бета, гама, делта, омикрон и фамилията му. В края на 2021 г. дойде Омикрон с повече от 30 мутации и предизвика фурор, последва плеяда от негови подварианти. Две години по-късно, отново с над 30 мутации, вариантът ВА.2.86 отново прикова вниманието на специалистите, защото е генетично толкова отдалечен от Омикрон, колкото Омикрон беше от оригиналния SARS-CoV-2.

Пирола 

Кръстиха го Пирола, на голям астероид разположен близо до Юпитер. Името съчетава Пи и Ро, следващите две гръцки букви, от които служителите на СЗО може би щяха да избират, ако бяха преценили да го изведат от семейството на Омикрон. Скоро след това изключително близкият JN.1 се разпространи бързо във всички региони, вероятно защото притежава допълнителна мутация в шиповия си белтък (същият този, които помага на вируса да влезе в клетката и срещу който имунната ни система бурно реагира) в сравнение с BA.2.86, от който произлиза.  

През април 2024 г. в САЩ започна да се разпространява група нови варианти, известни като FLIRT. Сред тях са КП1, КП.2, КП.3. Те произлизат от JN.1, предишния доминиращ вариант в странатаq и е възможно да са се появили по време на възхода му през зимата на 2023/2024 г. Закачливото им име идва от две характерни мутации, по които се отличават от JN.1: замяна на аминокиселината фенилаланин (F) с левцин (L) и на аргинин (R) с треонин (T). Не е ясно къде точно са възникнали вариантите  FLIRT. Те бяха открити за първи път при проведено от Центъра на контрол на заболяванията  (CDC) в САЩ тестване на отпадъчни води в канализацията. CDC, както и други институции и държави прилагат този подход, за да  открият следи от SARS-CoV-2, циркулиращи в дадена общност дори ако хората нямат симптоми. По-късно вариантите  FLIRT бяха намерени и в други страни, включително Канада, Обединеното кралство, Филипините, Гърция.

Не предизвиква по-тежко заболяване 

Към момента няма причини да смятаме, че  FLIRT ще предизвика по-тежко заболяване. Макар все още да няма категорично становище по въпроса, според експерти тези мутации може да улеснят вируса в избягването на текущия имунитет на хората, придобит чрез ваксинация и/или предишна инфекция. Очевидно FLIRT се разпространява успешно, защото в средата на март 2024 г. КП2 е представлявал 1% от случаите в САЩ, а в началото на май вече е надхвърлял една четвърт. Според експерти дори да сме се срещали с JN.1, пак може да се заразим с КП2. Това се отнася и за хора, ваксинирани с последната актуализирана ваксина, която беше въведена през есента на 2023 г. Тя е насочена срещу друг подвариант на Омикрон - ХВВ 1.5, който е различен от JN.1 и неговите потомци. Но ваксината осигурява известна защита срещу COVID-19, особено срещу тежко протичане. Според CDC тя е била до 51% ефективна за намаляване на посещенията в спешно отделение, когато JN.1 е бил във възход. 

Изкуствен интелект предсказва промените 

COVID продължава да бъде сред основните причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проследяването на развитието му изисква изключителна бдителност. Нова AI система, наречена EVEscape, може да предскаже промените, които е вероятно да настъпят във вирусите, докато се развиват и потенциално да прогнозира мутации и варианти на SARS-CoV-2, както и „съдбата“ на други вируси като грип и ХИВ. 

Разработена е от изследователи от Медицинското училище в Харвард и университета в Оксфорд и беше представена в списание Nature през октомври 2023 г. По отношение на SARS-CoV-2 през 2023 г. учените изчислиха, че има 20 процента шанс през следващите две години да станем свидетели на вълна, подобна на предизвиканата от Омикрон. 

В края на юни 2024 г. CDC актуализира препоръките си относно ваксината срещу COVID-19, подновявайки съвета всички хора над 6-месечна възраст да получат актуализираната й версия, когато тя стане достъпна. Препоръката към фирмите производители е ваксината да бъде насочена срещу варианта КП2. Да припомним, че ваксината намалява и риска от дълъг COVID.