0

Д енсър, Пренсър, Дашър, Блитцен, Донър, Виксен, Купидон, Комета и Рудолф – това е отборът елени, които помагат на Дядо Коледа да достигне по всички кътчета на земята.

Професор по биология от университета в Аляска разкри, че деветимата помощника на белобрадия старец са представители на вида карибу – американски северни елени. Според биолога Дядо Коледа би могъл да разчита и на сибирски елени, но северноамериканският им подвид е по-добрият избор, защото през зимата тези елени имат по-компактни размери. От една страна, това им позволява да се движат по-бързо, а от друга - използват по-малко количество храна от сибирските.

Американският учен твърди още, че Дядо Коледа работи нощем, за да може елените му да не прегряват и да остават бодри. Прегряването освен това може да допринесе и за хранителни разстройства в карибу. За да се избегне това, между полетите младите асистенти на щедрия старец правят кратки паузи и се подкрепят със сухи лишеи.

Най-известният от всички елени е Рудолф. За него се пее в коледната песничка: „Rudolph, the Red-Nosed Reindeer". Всички знаят, че носът му е червен и при това свети. А това се дължи на обилното му кръвоснабдяване, твърдят холандски и норвежки учени пред British Medical Journal.

Защита

Зачервяването на чувствителния нос на северния елен показва, че той е добре защитен. Нещо много важно за "летящите елени в коледно настроение, които теглят шейната на Дядо Коледа при екстремни условия“, твърдят учените.

През 2007 г. шведски учени твърдяха на база на свое изследване, че Дядо Коледа се движи със скорост 5800 км/сек. със своята шейна. Няколко години по-късно техни колеги от университета в Северна Каролина ги опровергаха, че шейната на Дядо Коледа всъщност се плъзгала по въздуха със скорост от 28 416 км/ч.

Ако за достоверно се приеме второто изследване, то излиза, че скоростта на шейната със звънчетата три пъти надвишава скоростта на звука, и всичко това благодарение на мощността на Рудолф, Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен. Животните най-вероятно притежават свръхестествени възможности, като се има предвид, че при тази скорост и време на Дядо Коледа му е необходима мощността на два дизелови локомотива или 3000 обикновени елени.

Пионер

"Дядо Коледа използва в своята работа технологии, които засега не можем да възпроизведем дори в лабораторни условия. Той с право може да се смята за пионер в аеродинамиката и термодинамиката“, коментира професорът по космически науки Лари Силвърбърг от университета в Северна Каролина.

Например, корпусът на шейната и дъгите, на които се придвижва са от чист титан. Те променят аеродинамичната си форма, за да преодоляват съпротивлението на въздуха, но при приземяването си те отново се трансформират. Това позволява на Дядо Коледа да каца на всякакви неравни повърхности. Освен това шейната е покрита със специален рядък наноматериал, който съкращава с 90% допира с въздуха и прегряването на транспорта.