0

-Г-н Димов на 20 март е пролетното равноденствие, а много от мегалитните ни светилища ще уловят първите лъчи на пролетта. Къде всъщност може да са наблюдава това тайнство?

-Имам една приятна изненада за всички любители на природата и древната мъдрост. Преди само няколко дни открихме едно чудесно явление, което ще бъде в кулминацията си на 21-22 март. То може да се види на светилището Бегликташ край Приморско. Повечето хора вече са чували за него, но наскоро открихме, че там на залез слънчевите лъчи правят изключително интересно проникване. Минават през големия камък Апостолташ и осветяват един друг легнал мегалит, който се казва Змията. По такъв начин този 70-тонен камък сякаш се повдига във въздуха, тъй като е осветен отдолу.

Друго адски интересно място, което препоръчвам за посещение, е Ханкрумовския скален манастир до Шумен. В района има много скални храмове, но в този на равноденствието при залеза лъч преминава през три помещения и огрява един олтар. Това е такова творение на древните жреци, че е трудно да си представим. Първоначално мястото е било соларно светилище, което в по-късно време е станало скален манастир. Оптиката му обаче, която е много древна, е запазена и работи и днес. Достъпът става през изсечено стълбище в скалата, където си има и парапет. Височината е около 10 метра, но нека да не ви стряска, тъй като човек спокойно може да се качи. Добре е да се отиде преди залеза т.е. около 18-18:30 часа.

За хората, които са в Столицата и искат да посетят нещо по-наблизко мога да им препоръчам светилища, които работят и на изгрев и на залез. Едно такова се намира до село Лиляч, община Невестино, на около час път от София. Там има и лечебна провиралка, тронове и други скални форми. Всички ще се убедят, че и на Изгрев и на Залез там светлината се пъхва между различните скални форми и рисува причудливи образи, като хора с дълги роби в една невероятна игра на светлина и сенки.

Около село Розовец в центъра на България има няколко известни мегалита, които също са интересни да се видят на равноденствието. Единият се нарича Братята и представлява две прави скали, които са ориентирани точно Изток-Запад. Името на другия е Плочата – това е най-големият долмен в България. И още едно светилище мога да спомена – Слънчевата порта, южно от Карлово и Калофер. То е новооткрито и изследвано преди няколко години от проф. Валерия Фол. Там при залез Слънце лъч минава през един портал и огрява кръглоизсечен камък. На равноденствието това ще се наблюдава оптимално. По принцип пролетното равноденствие може да се наблюдава по родните мегалити, както привечер на 20, така и сутринта на 21-ви. Но, ако човек иде и два-три дни по-късно на такова място не е фатално, тъй като астро-явленията само малко променят геометрията си.

-Много от тези древни светилища са били използвани за лечение. Как е ставало това?

-Основно провиралките са се използвали за лечение най-вече на проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат, провокирани от често навеждане, седене в неправилни пози, което е особено актуално и сега покрай тази компютърна мания. Една пловдивчанка, която има школа по каланетика, даде много интересно обяснение на целебния процес. При зараждането на живота хората сме били като змии и гущери. От тогава гръбнакът ни е устроен да се огъва на вълна, както когато животното се е движило. При застояването днес гръбнакът ни се обездвижва и се получават различни деформации. Оказва се, че провирането през тясно място намества гръбнака ни, тъй като така се повтаря тази изконна и специфична моторика.

-А някаква геомагнитна енергия открили ли сте в тези процепи, вследствие на минерали или специфични форми?

-Все още не сме изследвали този въпрос, предстои. Но определено има скали, които са магнитни.

-Защо древните са считали, че именно сега настъпва Духовната нова година, а християнството е установило в този период и най-великото чудо – Възкресението на Иисус от света на мъртвите?

-Според мен всичко тръгва от някои природни условия, които са типични за този сезон. Например има едно светилище Дамбалъ до Момчилград, където тече лековита вода и на Гергьовден се събират около 2-3000 човека да се лекуват. Когато изследвахме мястото установихме, че водата тече по един скат, минавайки през жълто цъфтящи растения. Вероятно водата отмива някакви лечебни съставки и така помага за определени здравословни проблеми. С този прочит, който разбира се не е единственият, бихме могли да обясним и почитта към този момент, защото именно сега започват да се развиват много лековити билки.

По принцип древните мистерии са тракийски. Дори тези в Елевзина са били донесени от траките. Техен е ритуалът за възвръщането на Персефона. Зимно време тя е била в подземния свят и точно по това време хората са се молили тя да се възроди, за да даде плодородие на земята, а на хората - здраве и късмет. Така древните всъщност са призовавали пролетта да дойде.

-Вие какъв пролетен ритуал от древните мистерии бихте препоръчали да изпълним като възстановка, когато посетим някое светилище?

-В момента почти на всички светилища у нас като атракция се извършват едни и същи ритуали, които в основата си представляват възлияния с мед и вино. Но аз си мисля, че е време вече да излезем от клишето и от тази пионерска фаза на тълкувание и да преминем на друго ниво след едно по-внимателно наблюдение на мястото. Защото древните са направили всяко светилище за точно определени празници и ритуали. Разбирайте го като сценография на театъра (ритуала), който се е извършвал там. В наши дни трябва да се види има ли трон, има ли пътека, къде води тя, изкачвали се, обикаля ли дадена зона и т.н. Въобще по-ергономично трябва да погледнем на самата древна архитектура. Според мен хората на изкуството (като режисьори, артисти) веднага биха забелязали какво се е правило. Все едно се влиза в една древна кухня , и веднага се забелязва къде е била печката, комина, масата за хранене... Това всъщност е и нашият метод, който нарекох Метода на изоставения театър. Т.е. хората отдавна ги няма, ритуалите са забравени, но сцената, понеже е от камък, си е там и стои непокътната, чакайки новите артисти. Ние сме открили няколко ритуала, но не са пролетни. Ще се радвам някой буден ум да ни се обади и да каже: „разбрах на еди кое си светилище какво е ставало!“. Защото това е както хората и ръчениците-българин като заслуша някакъв ритъм, става и се хваща. Същото е и със светилищата, тези ритуали са ни в гените, просто трябва да изплуват. Това е истинското богатство на нацията ни, което никой не може да ни го вземе, открадне или преправи.

-Нашите прадеди имали ли са познания по астрономия, що касае видимите небесни тела?

-Категорично са имали за Слънцето, Луната, дори за някои звезди като Сириус. Колкото изследваме светилищата, толкова повече се убеждавам, че сме били на нивото на Египет. Даже тук знанието е по-древно - около 4 000 пр. н. е., докато там започват от 3-ото хилядолетие. Това знание при нас се казва мистерии. Било е тайно, само за определени хора. Що касае шумните тържества - те са били за масите.

-А кои са авторите на тези обсерватории?

-А, това трябва да кажат учените и генетиците. Някои археолози ги наричат мегалитните хора. В източните Родопи е имало едно племе преди траките. Те са се интегрирали с него, като са взели неговите ритуали и традиции. Така се е получило едно предаване на знанието. Защото скалните ниши, които наблюдаваме днес са по-късни – към трето- второ хилядолетие преди Христа. А има големи мегалитни паметниците като Бегликташ, Белинташ, Караджов камък, където нещата очевидно са по-древни. Те датират някъде от времето на Варненското злато(най-старото обработено в света). Това е тази култура, която виждаме и през тези уникални златни произведения. Тя е имала и скални аспекти – имало е такива хора, които са владеели знание и технология така да подреждат огромните камъни, тежащи десетки тонове, че на определени дни те да оживяват.

-Все повече учени, не само уфолозите, допускат, че древните цивилизации са имали някакви извънземни наставници. Вие как гледате на подобни теории и хипотези?

-По принцип като се е кажело Висше знание обикновено се е разбирало, че то идва от Боговете. И тъй като те са невидими, в различните времена Боговете наистина са били считани за извънземни. В тази връзка в Орфизма има следния израз: „Ние сме деца на Земята и Небето, но дедите ни идват от Звездите“. Значи те са се считали за наследници на звездна цивилизация. Това са го писали на едни златни таблички като инструкции за момента в който, когато умре орфик и възкръсне да знае какво да прави. После християнството наследява човеколюбивата същност на Орфей-философията.

-Основахте първия фото-конкурс за мегалити в България. Как се зароди идеята?

-Реално идеята се роди по време на Ковид-карантината. Тъй като не можехме да обикаляме България решихме да направим в интернет конкурс. Те даже бяха няколко и по класове – за долмени, балансирани камъни, двуоки пещери, шарапани, тронове и др. И всеки човек можеше да изпраща снимки. После всички мегалитици можеха да ги видят, не само тези от България, но и по света - в Гърция, в Испания, където също има подобни структури. И ако тук се разгадае тяхното предназначение, то става валидно и за там. Но е много труден процесът по разгадаване на мегалитните съоръжения. Те датират от 6 хилядолетия, когато не е имало нито писменост, нито нищо, което да ни ориентира. Тогава думата е била казана под формата на камък, която още чака нас да открием значението й.

Това е той

Костадин Димов е изследовател на мегалитни светилища. Роден е през 1956 г. Завършил е геофизика. Дълги години работи в най-добрия завод за хидро-мотори в Казанлък, който е третият по производство в света. Успоредно се занимава с изследване на древни скални храмове. Води група любители из мегалитите по света и у нас. Учредител е на първия фото-конкурс за мегалити в България.