0

Е вропейското население все повече застарява, а обществото същевременно все повече се дигитализира, като компютри и смартфони играят все по-голяма роля не просто в ежедневието ни, а и в отношенията ни с различни институции.

Това крие риск за възрастните хора, които нямат компютърни умения и ги поставя в неблагоприятна и дори дискриминирана позиция, гласи доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Риск

Според доклада засилващата се цифровизация във всеки обществен сектор създава риск от обществено изключване за възрастните хора. Без директно да се нарушават законите за защита от дискриминация много възрастни хора реално са обречени на такава. От агенцията са събрали данни за това как възрастните хора в различните държави на ЕС са защитени от такова изключване и как им се гарантират правата на достъп до обществени услуги и отношения с институции в един все по-цифровизиран свят. Крайната цел е европейски цифров преход, в който никой не е изоставен и изолиран, включително и възрастните хора

Гаранции

Само един на всеки четирима души на възраст от 65 до 74 години в 27-те държави-членки на ЕС има основни компютърни умения, сочи докладът. Ето защо държавите-членки трябва да представят обществени услуги така, че дори и хора без цифрови умения да могат да се възползват от тях. Иначе казано, за всички онези, които не могат, трябва да бъде запазен и гарантиран традиционен достъп до услуги, като например тези на гише. Заключенията на доклада признават, че цифровите разлики между поколенията стават все по-значителни и се увеличават с възрастта. Затова и запазването на традиционните гишета остава ключово при услугите, предоставени от държавни и общински институции.

Бариери

В много държави към момента няма ясни политики по това как да се минимизира риска от изключване на възрастните хора от цифровизираните обществени услуги. В много от тях продължава да има бариери пред използването на цифрови услуги като недостатъчно покритие с интернет, високи разходи за интернет, високи цени на цифрови устройства, липса на умения и липса на външна подкрепа и обучение. Едва в четири държави членки има закони, насочени конкретно към защита на правата на възрастните хора за равен достъп до цифровизирани обществени услуги. Едва в девет държави има закон за задължителното поддържане на традиционни алтернативи на дигиталните услуги. В повечето държави, сочи докладът, липсват политики за обучение по цифрови умения за възрастни хора, както и финансова подкрепа за надежден достъп до интернет или закупуване на актуални устройства и софтуер.

Нива

Експертите сочат, че цифровият разлом се случва на няколко нива. На първо ниво той касае неравния достъп до интернет и компютър. Само няколко страни от ЕС имат мерки за подпомагане на хората, които не могат да си позволят смартфони, компютри или таблети за достъп до цифрови обществени услуги през интернет. Добър пример в това отношение е Словакия, където държавата дава ваучери на възрастни хора за закупуване на компютърна техника. С тях пенсионерите могат да купуват таблети, които съдържат приложения, осигуряващи лесен достъп до интернет, новини, електронна поща, текстови съобщения, обаждания, както и здравни приложения - здравен дневник, календар на лекарските посещения и връзка с онлайн здравно досие.

Умения

Цифровият разлом от второ ниво е свързан с липсата на компютърни умения. Точно това е най-ключово при възрастните хора и затова в доклада се препоръчват мерки за укрепване и развиване на такива умения на по-възрастните. Дадени са и добри примери. Например в Люксембург Центърът за проблеми на стареенето заедно с Геронтологичният център за компетентност насърчава иновативни подходи за подобряване на живота на възрастните хора чрез курсове по компютърни и дигитални умения. В Нидерландия Министерството на вътрешните работи стартира телефонна линия за дигитална помощ за по-възрастните жители. Всеки, който има въпрос относно използването на техния компютър, лаптоп, мобилен телефон или таблет за достъп онлайн услуги може да се обади на дигиталната линия за помощ, а обучени доброволци отговарят на всички въпроси. В Полша кабинетът на министър-председателя стартира клубове за цифрово развитие. Те имат за цел да осигурят цифрово образование и да помогнат на хората, изложени на риск от цифрово изключване, да се запознаят с новите технологии.

Италия и Словения с курсове по нови технологии

Съюзът на пенсионерските асоциации на Словения е водещ партньор в проект, наречен „Дигитално включен“. Той се отнася до интегриране на възрастните хора в информационното общество и намаляване на цифровото разделение между поколения. В Италия пък има държавна инициатива, наречена „Дигитална република“. Целта ѝ е да се справи с цифровото разделение чрез изграждане на „цифрова академия за възрастни“. В хода на програмата се предоставят образователни материали, за да се гарантира, че цифровите решения стават достъпни за хора на всякаква възраст.