0

Н ад 45 000 километра – това е разстоянието, което прочутият ни археолог и изследовател проф. Николай Овчаров измина по време на триседмичните странствания из Австралия и Нова Зеландия.

За читателите на приложението „Златно време“ на вестник „Телеграф“ той сподели впечатленията си от това невероятно пътешествие.

ЗЛАТНО ВРЕМЕ: 10 здравословни навика за жените от Аюрведа

„Два и половина века след Джеймс Кук изследвах уникалните обичаи на аборигените в Австралия и маорите в Нова Зеландия“, сподели радостно ученият. 

Пътешествието приключва с полет от новозеландския град Оукланд до столицата на Катар Доха, който покрива разстояние от 14 535 км, трае повече от 17 часа и за това време се преминават 10 часови зони. С тези показатели той се нарежда в тройката на най-дългите авиационни преходи в света. А заедно с междинните полети в трите седмици на пътешествие се събрали над 45 000 км.

„За сравнение ще отбележа, че дължината на екватора е 40 075 км – каза изследователят. - Там буквално пребродих територията на най-малкия континент от тропическите гори и Великия бариерен риф край Кернс в северната му част до шествието на пингвините и ултрамодерните градове Сидни и Мелбърн в южната, а после и двата прекрасни острова на Нова Зеландия“.

ТАЙНАТА ПАДНА: Разкриха формулата за дълголетие на тибетски монаси

Мечта

Да посети тези далечни земи било негова стара мечта. Още като дете Николай Овчаров бил вдъхновен от книгите за пътешествията на капитан Джеймс Кук на кораба "Индевър", когато през 1770 г. той плава край непознатите брегове на  Австралия и Нова Зеландия.

Личен архив

„Никога няма да забравя разказите за туземците, посрещнали непознатите бледолики чужденци. И не предполагах, че някога и аз ще мога да се срещна с тези примитивни, но изключително интересни култури. За да усетя древната история на аборигените - местното население на Австралия, аз направих голям преход от югоизточното крайбрежие на континента до неговия център - уникалната Червена скала, наричана от местното население Улуру Ката Тюта. И именно там в 44-градусовата жега и жуженето на милиони досадни мухи аз видях забележителното изкуство на аборигените. В издълбаната от природата пещера пред мен се появиха правени преди хилядолетие рисунки, изобразяващи хора, слънца и животни“, разказа ученият пред „Телеграф“.

Портал

ЗЛАТНО ВРЕМЕ: Помага ли броенето на овце, ако не можете да заспите?

Личен архив

„Улуру е свещено място за аборигените. Според легендата в дълбока древност тук живеят две племена хора змейове, които непрекъснато враждуват помежду си, докато един ден се избили един друг в люта битка. Аборигените смятат, че Улуру е порталът, свързващ боговете и хората. Не по-малко са интересни маорите в Нова Зеландия. В Роторуа на Северния остров виждам и техните ритуали. И особено прочутият танц Хока, с който маорите сплашвали враговете. При него нападателите се хвърлят срещу противника със страшна гримаса, плезене на езика и шум чрез удари в бедрата и тропане с крака. В танца маорите размахват копия и други примитивни оръжия. Сраженията и войнственият начин на живот били особено характерни за жителите на Нова Зеландия. Всъщност островите са открити още в 1652 година, близо век преди Кук, от нидерландския изследовател Тасмания, но той не остава там, защото маорите убиват четирима от моряците му. Днес обаче те са много дружелюбни и водят битката за запазване на своята идентичност и култура. И аз успях да науча много за техните обичаи и култура“.