0

В преследване на красотата жените се обръщат към козметици и експерти по красота, напълно забравяйки, че красотата винаги идва отвътре, което означава, че здравето на жените е нещо, на което трябва да се даде основен приоритет. Веднага щом започнете да работите върху тялото си, бързо ще забележите първите промени: кожата ви ще стане чиста и блестяща, косата и ноктите ви ще бъдат здрави, а енергията ви ще прелива.

Сега можете да намерите много различни практики, диети и препоръки за укрепване на имунната система и подобряване на благосъстоянието, но независимо от това, което предлага съвременната медицина, древните индуси отдавна са разкрили всички основни тайни на женската красота и здраве. Затова нека се възползваме от предимствата и да установим трайни навици, които ще ни помогнат да поддържаме красотата и младостта дълго време.

Аюрведа е древна индийска лечебна наука с цялостен подход към човешкото здраве. Известно е, че първите текстове на санскрит се появяват през 5-6 век пр.н.е., но самото учение е съществувало много преди този период.

В превод от санскрит Аюрведа означава „чисто знание“ или „наука за щастливия живот“. Стойността на знанията на древната индийска наука все още се съхранява и активно се използва, особено в холистичната медицина. Аюрведа насърчава холистичен подход към човешкото здраве и идентифицира различни типове личност и телесни структури, наречени доши.

Има общо 3 вида:

1. Вата представлява етер и въздух. Този тип включва слаби хора с атлетична структура на тялото, дълги крайници, крехки кости, тесни рамене и бедра. Хората с Вата Доша често са дружелюбни, весели и приказливи.

2. Пита е огън и вряща вода. Хората с тип тяло Пита са мускулести и енергични. Сред представителите им има много бизнесмени и предприемачи, които обичат да работят усилено и да печелят големи пари.

3. Кафа представлява вода и земя. Телосложението най-често е силно, с пълни форми. Хората с Кафа Доша лесно наддават на тегло, стабилни и надеждни са и не обичат студения климат, предпочитат да живеят в топли райони.

Независимо от вида на Доша всеки човек се нуждае от силна имунна система, за да устои на много сезонни заболявания и обостряния на хронични заболявания. Стабилното и правилно функциониране на тялото пряко влияе върху външния ни вид. Ако има здравословни проблеми, това веднага се отразява на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Водени от знанията на древната индийска медицина, можем да въведем прости и здравословни навици в живота си, които ще ни помогнат да живеем по-добре, по-здравословно и по-дълго. В крайна сметка, където има здраве, има младост и красота на жената.

1. Диета според времето на годината

Според Аюрведа пролетният сезон е изпълнен със свойствата на Вата Доша, чиито характерни признаци са сухота, чувствителност към вятър, подвижност, твърдост и крехкост. Когато тези свойства доминират, човек става податлив на настинки и емоционално чувствителен. Може би сте забелязали как с настъпването на пролетта всички около вас внезапно започват да се разболяват и психическото ви състояние изобщо престава да бъде стабилно и се появяват така наречените емоционални колебания.

Всичко това според индусите е влиянието на Вата Доша. През този период е важно да поддържате баланса на дошите, затова се препоръчва да преминете към по-лека диета с преобладаване на зеленчуци, пресни билки и плодове. Ако обаче живеете в регион, където зимата свършва едва през май, препоръчваме ви да не променяте диетата си и да оставите горещите и мазни ястия в менюто си, докато не стане по-топло.

2. Разнообразие от подправки

Добавянето на топли подправки като канела, карамфил и джинджифил към ястията ще помогне за намаляване на стреса върху тялото, укрепване на имунната система и намаляване на риска от настинки. Тези подправки са мощни естествени антисептици поради високото си съдържание на етерични масла. Следователно те могат безопасно да се използват не само в готвенето, но и да се приготвя с тях затоплящ чай.

За да приготвите вкусна напитка, направете следното:

- обелете плодовете от морски зърнастец от семената и ги разбийте в блендер;

- добавете пръчка канела;

- залейте получената смес с гореща вода и оставете да вари 5 минути;

Редовната употреба на подправки, при липса на противопоказания, също помага за намаляване на омазняването на кожата, премахване на пърхота, укрепване на косата и подобряване на защитната функция на епидермиса.

3. "Златно“ мляко

Друг здравословен навик, необходим за поддържане на здравето и красотата на жените, е пиенето на горещо мляко с куркума. Тази напитка е идеална за тези, които страдат от суха кожа и коса, както и проблеми с терморегулацията на тялото.

За да приготвите напитката, ще ви трябва:

- мляко 250 мл;

- куркума 20 г;

- вода 6 с.л. л.

За начало смесете подправката и водата в тенджера с дебело дъно, като внимателно отстраните бучките. След това поставете сместа на слаб огън и бъркайте непрекъснато, докато достигне консистенцията на гъста заквасена сметана за 3-5 минути. Охладете получената смес и добавете половината към горещото мляко. Най-добре е да загреете млякото на котлона, като го доведете до кипене, а не в микровълновата.

4. Топла вода на празен стомах

Пиенето на топла вода е един от най-лесните начини да стартирате и подпомогнете системите за детоксикация на организма и да се погрижите за жлъчния поток. Това се препоръчва не само от древната Аюрведа, но и от съвременната превантивна медицина. Водата с температура 30-40 градуса има благоприятен ефект върху сфинктерите, като улеснява отделянето на жлъчката от жлъчния мехур. Това е най-важното условие за добро смилане на храната и активиране на храносмилателните ензими на панкреаса. И както вече казахме, доброто храносмилане и стабилната работа на вътрешните органи са ключът към красотата. В допълнение към пиенето на топла, чиста вода се препоръчва да се пие аюрведична вряла вода, приготвена по рецептата на Ушнодаки. Изсипете вода в стоманен или стъклен съд и я оставете да заври. Трябва да кипнете водата до половината от първоначалния обем. Например ако първоначално е имало 200 мл, след кипене трябва да останат 100 мл. Водата, загрята по този начин, се счита за лесно смилаема и полезна за различни цели в топло или студено състояние. Например топъл Ушнодаки се препоръчва за лечение на бронхит, синузит, кашлица, алергии и тежка консумация на мазни храни. А студената версия ще помогне при гастрит, възпаление и усещане за парене при уриниране.

5. Не пийте след хранене

Аюрведа не препоръчва пиенето веднага след хранене, тъй като водата в този случай забавя храносмилането. По-добре е да пиете течност час преди хранене и час след хранене на малки глътки. Въпреки това, ако храната е много суха, можете да добавите малко количество вода по време на хранене.

6. Вода в меден съд

Древните индуси, както може би вече разбирате, са обръщали специално внимание на водата, защото тя е източникът на живот. Много зависи от неговото качество и състав: от благосъстоянието до скоростта на метаболизма. Последователите на Аюрведа препоръчват съхраняване и вливане на вода в меден съд. Така течността балансира всички доши наведнъж. Медните йони, влизайки във водата и след това в тялото, регулират функционирането на храносмилателната система, подобрявайки здравето на черния дроб и далака.

7. Поддържане на режим на сън и почивка

Колкото и изненадващо да звучи, препоръки като поддържане на дневен режим идват при нас от незапомнени времена. Според Аюрведа дошите преобладават не само в човека, но и в сезоните на годината, както и в цикъла на деня и нощта. Денят е разделен на различни периоди от време, всеки от които е доминиран от една от трите доши. От 6 до 10 сутринта и от 18 до 22 часа преобладава Кафа Доша. Пита Доша работи от 10 до 14 часа и от 22 до 2 часа сутринта. В периода от 02:00 до 06:00 и от 14:00 до 18:00 часа влиянието на Вата Доша се засилва. За да се чувства добре възрастен човек и да има силна имунна система, се препоръчва да спи поне 8 часа дневно. Трябва да си лягате не по-късно от 22-23 часа и да ставате не по-късно от 8 сутринта. След като промените ежедневието си, още през първата седмица ще забележите промени: ще се появи много енергия, апетитът ви ще намалее, състоянието на кожата ви ще се подобри и тъмните кръгове под очите ще изчезнат.

8. Спокойният ум е здрав ум

Когато си лягате, е важно да го правите със спокойни мисли. Навикът да преигравате минали събития или действията на други хора в главата си може да доведе до безсъние и дори да повиши нивото на тревожност. Дихателните практики и работата с психолог помагат да се справите с такава ситуация, когато не можете да заспите дълго време. Ако безсънието е достигнало ново ниво и е станало хронично, не забравяйте да се консултирате с лекар.

9. Детокс

Аюрведа вярва, че топенето на снега с настъпването на пролетта е свързано с "топенето" на мазнините в човешкото тяло. През този период протича активна вътрешна подготовка на тялото, сякаш то се събужда след хибернация и започва обновителни процеси. Началото на пролетта е чудесно за работа с детокс, който помага да се пречистите от отпадъци и токсини, както и да ускорите процеса на регенерация на клетките. Природата е предоставила на организма ни способността да се справя сам с тази задача, но детокс може да се практикува и в специални заведения - аюрведични клиники.

10. Ароматерапия

Ароматерапията не е просто навик от Аюрведа, а цяло изкуство за въздействие върху ароматите върху човека, неговото физическо и психическо състояние. Втриването на ароматни масла и вдишването на етерични масла ви помага да се отпуснете, да се отървете от тревожните мисли, да укрепите имунната система и да разкриете женската красота и енергия в най-голяма степен. Ароматерапията е не само грижа за вашето здраве, но и много приятен ритуал за красота, който ще ви помогне да се настроите за един продуктивен ден. След използване на маслата ароматът остава върху тялото за дълго време, така че такова естествено лекарство може лесно да замени всеки скъп парфюм. Маслата могат да се използват не само за ароматерапия. Особено полезна е козметиката, съдържаща етерични масла. Например розовото масло облекчава сухотата и раздразнението на кожата, а ментата намалява появата на пърхот и прави косата по-малко мазна. Маслото от пачули също има полезни свойства - заздравява рани, пукнатини и порязвания, а маслото от сандалово дърво защитава епидермиса от агресивната външна среда.

Видовете енергии

В Аюрведа съществуват три основни типа енергии, протичащи в тялото на човека:

* Вата – кръвообращение, сърцебиене и дихателните пътища на организма

* Пита - метаболизма на тялото на човека

* Кафа - имунна система и развитието на тялото на човека.

Начините на диагностика

* Нади - служи за диагностика на пулса

* Моотра - служи за диагностика на урината

* Мала - служи за диагностика на изпражненията

* Жива - служи за диагностика на езика

* Шабда - служи за диагностика на речта

* Спарша - служи за диагностика на докосването

* Друк - служи за диагностика на визията

* Аакрути - служи за диагностика на външния вид.