0

Л овът на дребен пернат дивеч е много красив заради симбиозата между ловеца и кучето. Това споделя Соня Андонова, зам.-шеф на дамски ловен клуб „Аврора“, в началото на новия ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Самата тя признава, че преследването на едър дивеч е повече в кръвта й. Но ловуването на птици също има своето очарование.

„Ловецът не ходи сам, а с куче. Без куче не е лов. То прави красиви стойки, дивечът излита и има симбиоза между него и ловеца“, казва Андонова. Лично тя няма куче, но ходи с приятели, които имат. Иначе вкъщи отглежда две кучета, но само като домашни любимци.

Норма

Тази година има малка промяна в нормата за отстрел. Така например броят на гургулиците, които един ловец в рамките на един излет може да отстреля, е намален до осем. Освен това тази птица ще може да се ловува само в събота и на национални празници. За пъдпъдъка нормата е до 15 бройки. А за гривяка, бекаса и бекасината - до десет.

Този вид лов е много интересен, но не е никак лесен и нормата трудно се достига. Голямо предизвикателство например е да отстреляш бекаса, докато лети наляво и надясно. „Но целта е да се излезе, да се разходи кучето, да се полюбува човек на природата. Има ли и нещо да се отстреля - това е добре дошло“, казва Андонова и добавя, че най-много бекаси има в Източна България, а Меката на пъдпъдъка е Пазарджишко.

Планини

Пъдпъдъкът обаче се среща навсякъде, дори по планините. Птицата е много умна и когато в ниското е сухо и горещо, се качват на по-висока надморска височина на хлад.

Ловът на пернат дивеч започва малко след изгрев и приключва привечер, преди да се е стъмнило.

Но тъй като по това време на годината е много горещо, ловците не правят преходи цял ден, а гледат да ловуват само по хлад - рано сутрин или преди залез. Някои си избират сутрешния, други - вечерния прелет на птиците. Сутрин се става още в шест часа и се ловува до девет-десет. Като се вдигнат температурите, кучето започва да се изморява и ловът не е така ефективен. Най-резултатен е излетът рано сутрин, когато още има роса и миризмата на пъдпъдъците е по-силна, казва Андонова и добавя, че птиците могат да се намерят там, където има вода.

Опасност

Тя подчертава, че в сухото и горещо време ловците трябва много да внимават да не предизвикат пожари. „Сезонът е много опасен за пожари. В момента България е пламнала. Затова е важно да напомним на всички ловци, че трябва да бъдем особено внимателни, когато излизаме сред природата. Това означава да не се пали огън, да се правят скари. Повечето от ловците си имат хижи, на които се събират, но там, където няма, да не се пали огън. Да не се хвърлят и незагасени цигари. Защото наистина милиони животни по света умират от човешката небрежност. Стриктно трябва да се спазват и мерките за безопасност при ловните излети. Първото, което е най-важно, да не се стреля по посока на колега. Когато се стреля в птица, в полезрението на 45 градуса вляво и вдясно трябва да няма никой. Да се пазят кучетата. Да се отгледа едно куче за лов на дребен дивеч, никак не е лесно. Иска се време, много възпитание и много дресировка. Така че по посока на кучетата и над главите им да не се стреля. Да се стреля само когато птицата е излетяла нависоко. Задължително е и светлоотразителното облекло“, напомня Андонова и добавя: „Наслука на всички колеги и колежки по ловните пътеки!“.

Оставяме карабината вкъщи, нарамваме обикновена пушка

За този вид лов ловното облекло е тънък летен ловен панталон, лятна риза или ловна фланела. Елекът е задължителен, както и шапката. Може да се обуят ботуши, за да се предпазим от кърлежи, змии и буболечки.

На лов за дребен дивеч, естествено, не се ходи с карабина, макар Соня Андонова да си спомня за нейна колежка, която тръгнала именно с такова оръжие за фазани. Пушките са обикновени едноцевки или двуцевки. Най-добре е да се ползват патрони девети номер, може и 11, но те са за по-близка стрелба. „Най-важното е колегите да се прибират живи и здрави. Да поставят безопасността на първо място и да пазим горите от пожари. Да се грижим както за себе си, така и за природата“, призовава Андонова.