0

- Китайски мъдреци казват, че есента е сезонът на сънищата. Наистина със застудяването на времето метаболизмът ни се забавя, като това се изразява в нуждата от повече сън. Често обаче в обятията на Морфей се случва един неизяснен  феномен – спохождат ни доста живи и дори пророчески сънища. Те плод на нашата фантазия и подтиснати страхове и желания ли са, както сочи Фройд, или има и нещо друго?

- Всички сънуваме, независимо дали помним това или не. Сънищата ни са плод и на ежедневния ни опит, и на интуицията, и на фантазията ни. Когато сънуваме, ние отново се срещаме с радостите и с грижите си, с постиженията, със смелостта и страховете си. Защото по време на сън ние срещаме самите себе си.

Но сънят има и друга страна – необходимостта ни от почивка за възстановяване на силите. Всеки човек носи в себе си уникален биологичен часовник, който освен всичко друго, отчита и нуждата ни от почивка. В общия случай се приема, че дневният ритъм на живот включва 8 часа работа, 8 часа почивка и 8 часа сън. Все пак, всичко е относително. За някои от нас 5-6 часа сън са напълно достатъчни, а за други и десет не стигат. Тук влияят още доста фактори като възраст, професия и здравословното ни състояние. Разбира се, климатът и сезоните също пренастройват този наш вътрешен часовник. На някакво по-високо ниво вече се активира и интуицията. Тя дреме във всеки човек и нерядко се включва в процеса на сънуването. Именно за това трябва да обръщаме по-сериозно внимание на сънищата си.

- Споделете някой случай от вашата гадателска практика, в която често хора ви търсят и за разтълкуване на сънища?

- Хората по правило търсят помощ, когато са разтревожени, когато се чувстват объркани. Случвало се е някакъв сън да е стреснал сериозно човека, но при тълкуването се оказва, че сънят всъщност е с благоприятно послание. И обратно, случвало се е сън, който човекът е смятал за много благоприятен да се окаже сериозно предупреждение за предстояща беда. За вярна и сигурна ориентация е много важно да се обръща внимание на целия сън, на всички символи в него. Повтаряемостта на един и същи сън или символ в известен период от време също за мен е показателна.

Митовете, легендите, приказките и като цяло историята на древните цивилизации са изпъстрени с разкази за знаменателни съновидения, явили се главно на царе и царици. Например цар Приам сънувал, че съпругата му ражда свещ, от която се разразява пожар. По това време тя е бременна с Парис. Стреснат от видението си, царят нарежда на свой доверен служител новородения Парис да бъде убит. Но милостивият царедворец не изпълнил пряко заповедта. Той занесъл новороденото на връх планината и го оставил там на милостта на природата и на дивите зверове. Но като по чудо детето било спасено от овчар и отгледано от него. Всички знаем какво се случило 18-20 години по-късно. Съновидението оправдало своята пророческа роля, избухнала Троянската война, в която Троя била унищожена.

- Както показват и митовете, древните хора също са били спохождани от съновидения, които, въпреки технологичния напредък на Човечеството, продължават и днес. Имате ли обяснение, защо според вас ни се дават тези знаци?

- Ние не сме само физически същности. Всеки от нас има и емоционална, духовна и интуитивна същност, което обикновено наричаме 6-то чувство. Именно това ни помага да възприемаме знаците не само от физическия свят, но и от духовните селения, с които сме тясно свързани.

- А ако погледнем на феномена от енергоинформационната му страна, кой е източникът на тази информация?

- Всеки вярва в това, в което е възпитан. Но Силите небесни бдят над всички ни, независимо от вярата и религията ни, от бита и културната среда, в която живеем и се развиваме. Според мен източникът на тази информация на първо място е нашият Ангел-хранител, нашият висш Аз, нашата дълбока вътрешна същност, която има пряка връзка с духовния свят.
Най-често обикновеният сън и богопратеното съновидение се смесват. Това е така, защото ние сънуваме собствения си свят и опит и не бихме могли да се ориентираме, ако сънуваме нещо, което ни е напълно непознато и чуждо.

- Древният познавач на сънищата Артемидор Далдиански ги категоризира в три типа. Бихте ли разказала повече за тях?

- Според неговата типология в първата група влиза  обикновеният сън. При него съзнанието и подсъзнанието се захващат заедно да обработват делничната информация. Тези сънища ни показват какво ни е зарадвало и какво ни е притеснило до тази момент.
Вторият тип Артемидор Далдиански нарича богопратени или предсказателни съновидения. Тук именно се включват интуицията и символите. За да може сънят да бъде разчетен правилно, съногадателят трябва да се ориентира в бита на сънуващия, в неговия социален, професионален, семеен, здравословен и възрастов статус. Защото символите са многопластови и многолики. Например, при един човек сънуваното куче може означава верен приятел и помощник, а за друг опасен враг. Има значение и каква порода е животното  – овчарско, следово, подивяло или кротък домашен любимец. И още един пример - сънуваната мечка е сигурно предупреждение за тежка болест, но ако в съня си избягаш от нея или още по-добре я убиеш, означава, че ще победиш болестта.

Има и друг тип предсказателни съновидения – това са буквалните сънища – каквото сънуваш, точно това ти се случва след някакъв период от време, най-често няколко дни.
Има и трети тип съновидения, за които Артемидор Далдиански говори, макар и не със същите думи. Това са астралните пътешествия. Тогава Силите небесни поемат съзнанието на човека и го разхождат из Мирозданието или нека го наречем така – из виртуалните светове на Вселената. В тези съновидения човек може да се озове навсякъде. Те са много ярки и реални, все едно за момент сме се озовали във вълшебна приказка. Сънуваните приказки, тоест астралните пътешествия са изпълнени с фантастични герои, битки, дворци и прочие, като главно действащо лице в тях е самият сънуващ. Тези сънища наистина са фантастични, усещането за реалност в тях е ярко и силно, но кодът към тях все още не е намерен и поне за мен не могат да бъдат тълкувани.

- Наистина ли, ако човек сънува боб или бебе, го чакат кавги или ядове. И как е възможно едни и същи символи да са валидни като символика за милиони хора. Какво показва вашият опит – сънищата наистина ли имат свой език или всичко е по-индивидуално в тяхното тълкувание?

- Символиката е и универсална, и строго лична. Системата на символите се е зародила още преди появата на първите опити за развиване на писменост. Тя е валидна не само, когато тълкуваме сънищата си. Тази система е представена от прости и схематични рисунки, изобразяващи определени понятия. Колкото е по-стар един символ, толкова неговото съдържание е по-богато, сложно и многопластово. Но за всеки отделен човек символите имат дълбоко лично значение и послание, защото всеки от нас е една малка вселена от знания, опит и мъдрост, идваща от този или други животи.

Не случайно в древността е имало професия, наречена съногадател, която хората смятали за важна и престижна. Тези от тях, които приемали да се посветят на съногадателството, изучавали тайните на сънищата и присъстващите в тях символи цял живот. Защото гадаенето на сънищата от една страна е тясно свързано с познаването на човешката психология, а от друга било задължително съногадателят да е така добре запознат със системата на символния език, че да борави с него с лекота.
Не бива да се пренебрегва и факта, че човек винаги сънува през призмата на своя осъзнат или не осъзнат опит. Т.е. трябва да си даваме сметка не само за споходилите ни символи, но и за нашата индивидуална призма, през която те се пречупват.

- Често по време на сън хора казват, че виждат Богородица, светци или ангели. Учените твърдят, че това е плод на нашето атавистично или религиозно въображение? Къде е истината според вас?

- И тук истината е някъде по средата. За да разбираем контактът, Силите небесни възприемат образи, които нашето съзнание може да осмисли. Ангели, Богородица и Иисус сънуват хората, които са много искрено и чисто вярващи. Тук става въпрос и в каква духовна система е възпитан конкретният човек. Защото един източен монах може да сънува Буда, но не и Богородица. Тук посланието най-често е невербално. Само с поведение и израз съответната Сила внушава своето послание на сънуващия. Това са много тънки нагласи, които касаят много фини настройки в нашето триединство от Дух, Душа и Тяло.

- На 5 ноември предстои последната за годината Задушница. Около такива дни хора споделят, че са видели насън покойници – приятели и роднини. Трябва ли да се плашим от тези сънища?

- За знакови и предсказателни сънища се смятат не само тези, преди някоя от трите Задушници през годината, но и тези, които са ни се дали в нощта преди всеки голям празник, например преди Богоявление, Благовещение, Еньовден и прочие. По отношение на предстоящата Архангелова Задушница - във всички съновници се отделя голямо внимание на покойниците и на траурните ритуали. В тях най-общо се казва, че ако сънуваш покойник, с който приживе не сте били в добри отношения, определено те грози някаква опасност, някакво изпитание. Но ако с този човек приживе сте имали хармонични отношения, ако между вас е имало любов и сговор, тълкуването на съня зависи от другите символи. Например намирате се в тежък момент от живота си и ви се присъни някой роднина, който ви се усмихва и гледа с любов на вас. Това е знак, че от Отвъдното той ви подсказва да вдигнете глава и да гледате напред, защото скоро ще дойдат по-добри дни. Нашите скъпи покойници бдят над нас и, до колкото това е по силите им, стремят се да ни помагат и да ни напътстват. По принцип каквото и да ви каже някой покойник в съня, това ще се случи наяве.

Ели Маринова e един от най-популярните нумеролози и кабалисти в България. Изготвя рождени нумерологични карти и прогнози за периодите в живота и за текущите 12 месеца. Наред с това дава гадателски консултации за всякакви проблеми чрез Кабала, карти таро, Астрология и китайската система И-Дзин. Тя е специалист и по етно религиозни и окултни практики. За консултация и контакт с Маринова: eli-taro.com, tvoetotaro.com, телефон: 0896 530 106.