0

Т ой е легенда в света на бокса. Обявиха го за „Боец на десетилетието“ през 90-те години на миналия век. Известен е с прякорите Капитан Хук и Джуниър. Рой Джоунс-младши разбира от бокс, но и от изкуство. Има роли в киното. И най-често играе самия себе си.

„Истинският бокс – това е умението да нанесеш удар на съперника и да не пропуснеш за себе си. За съжаление публиката е възпитана от художествените филми, където противниците се млатят един друг, а победител е този, който се задържи прав. Но това не е бокс, а най-обикновен бой“, казва 55-годишният американски спортист, сребърен олимпийски медалист от игрите в Сеул през 1988 г. Почитатели на този спорт още роптаят, че е трябвало да му бъде присъден златен медал. Но това са подробности. Рой Джоунс-младши е техничен и бърз, играе чисто и е удоволствие да бъде гледан.

Той е роден в малкото градче Пенсакола на 16 януари 1969 г. Още в невръстна детска възраст решава да следва стъпките на баща си, наричан Големия Рой, професионален боксьор. Таткото е добър, но не дотолкова, че да завоюва световна слава. Затова мечтае наследникът му да надмине успеха му. Така Рой Джоунс започва да раздава юмруци още на десет. По това време той тежи само 32 кг, но побеждава близо два пъти по-тежки от него противници.

Ръкавици

Още на 11 печели първия си трофей – побеждава в турнира "Златни ръкавици". И след това потвърждава тази титла четири пъти. През 1984 г. Рой Джоунс печели юношеските олимпийски игри, които се провеждат в САЩ. Но, разбира се, боксьорът има поражения по време на аматьорската си кариера. И така той губи от руснака Игор Ружников в „Игрите на добра воля“.

Участието на Рой Джоунс на олимпиадата през 1988 г. се състои от метеоритен възход и противоречиво падение. Той преодолява с лекота всички предварителни етапи и стига до финала. По пътя са победени малавиецът Мтендер Макаламбой, чехът Майкъл Франек, британецът Ричи Удхол и съветският спортист Евгений Зайцев. Нещо повече, Джон побеждава всичките си противници лесно, директно. На финала той се изправя срещу южнокорееца Си-хун Парк. Американецът доминира през цялата битка, нанасяйки един удар след друг. Никой не се съмнява в победата му. Но съдиите неочаквано дават предимство на корееца и той печели с резултат 3:2. Това шокира както публиката, така и самия боксьор. Всичко се решава с един глас на съдия от Уганда, който при това първоначално дава равенство на боксьорите. Но тъй като мненията на другите рефери са разделени, решава да даде предимство на корееца.

Извинение

След двубоя Си-хун Парк се извинява официално на Рой Джоунс-младши. Обявява публично, че е изгубил битката и победата му е подарена от съдиите. Избухва скандал, заговаря се за подкупи. Международният олимпийски комитет се опитва да изглади конфликта, като присъжда на Джоунс наградата „Най-добър боксьор на турнира“. Но това не е голяма утеха за Рой. Никога не му дават медала, който заслужава. Между другото след тази битка в бокса е въведена нова система за точкуване.

Профи

След горчивия хап, който е преглътнал, Рой Джоунс няма намерение да се отказва – той вече е взел решение да стане професионален боксьор. Първият му опонент в тази област е Рики Рандал. Американецът се нуждае само от два рунда, за да спечели. Общо Рой Джоунс води 70 двубоя по време на кариерата си, като губи само 8 от тях. Първата му загуба всъщност е в 51-ия мач, в който участва през 2004 г. (вече на 35)

Освен от бокс – спорт, който той самият възприема като изкуство, Рой Джоунс винаги се е интересувал и от музика. През 2001 г. записва собствен албум, а през 2004 г. организира рап група. Музикантите вече са издали седем диска.

Освен това Рой Джоунс се снима във филми. Има дузина изиграни роли. Вярно, почти всички са само епизодични. Но това може да се промени.