0

Н а 13 срещу 14 април 2024 г. Иран направи нещо немислимо - осъществи директен удар по израелска територия. При това не чрез прокситата си в региона - ливанската Хизбула, Хамас от Ивицата Газа или хутите в Йемен, а чрез своя елитен Корпус на революционните гвардейци (IRGC). 

Атаката започна в 22 ч. и продължи поне пет часа. В първия момент това бе шок не само за световните медии, но и за експертите и анализаторите по света. Именно те, скоро след атаката, започнаха да намират противоречия в изложените официално версии. 

ИЗВЪНРЕДНО! Иран нападна Израел! (ВИДЕО)

Според МО на Израел Иран е изстрелял 30 крилати ракети Paveh, 180 дрона Shahed и 120 балистични ракети със среден обсег Emad, както и неназовани  други средства за поразяване. Хизбула призна, че е изстреляла 2 залпа с ракети срещу окупираните Голански възвишения. Има пускове и от Ирак, Йемен и Сирия. Ракетите са изстрелвани около 3 часа след старта на по-бавните дронове, за да достигнат Израел едновременно. Разстоянието от най-близката точка в Иран до Тел Авив е 1300 km. 

Арсенал

Shahab-3 - първият модел Shahab-3A има обсег от 1300 km. Следващият модел 3B има обсег от 2000 km и може да носи по-тежка бойна глава. Създаването им е важна стъпка за Иран и отваря пътя към ракетите с по-голям обсег. Shahab-3D, който последва, е най-новият с обсег 2000 km. 

Ghadr-110 - с обсег от 1800 до 2000 km. Подобрена версия на Shahab-3, известна и като Ghadr-101. Първата степен е течногоривна, а втората е твърдогоривна, има обсег 2000 km.

ОТВЪРНА НА УДАРА: Израел атакува Иран! (ВИДЕО)

Qiam - двустепенна твърдогоривна ракета с обсег 2500 km, тествана на 12 ноември 2008 г. Подобрената версия Sejjil-2 е тествана на 20 май 2009 г. Нови са навигационната и системата за насочване; има по-голям товар и обхват; по-дълго време за съхранение, по-бърз пуск и по-ниски демаскиращи признаци.

Emad - на 10 октомври 2015 г. Иран изстреля ракета с обсег 1700 km. Това покрива територията на Израел и Саудитска Арабия. Има подобрена система за насочване и контрол, работеща при повторно навлизане в атмосферата.

Shahid Haj Qasem - балистична ракета, представена на 20 август 2020 г. Кръстена е на ген. Касем Солеймани, който бе убит от САЩ през януари 2020 г. Обсегът на Haj-Qasem е 1400 km с 500 kg бойна глава. Според експерти тя е ново поколение Fateh-110 и има способността да преодолее ПРО.

Крилати 

Paveh - крилата ракета „земя-земя“ с обсег от 1650 km. Интелигентна ракета, която може да сменя целите по време на полет. Paveh е част от семейството Soumar, което бе представено през 2015 г., като първата ракета бе с обсег от 700 km. Вариантът Paveh бе представен на 2 февруари 2023 г. Той е с прибиращи в тялото крила и може да лети по различни траектории до целта. Преди да я достигне, баражира и атакува целта от различна посока.

ИЗРАЕЛ СЕ ЗАКАНИ: Иран ще плати цената, както и когато изберем! (ВИДЕО)

Ракетите могат да атакуват групово и да комуникират помежду по време на атака. Една действа като водач на атакуващата група и насочва останалите ракети. Една или повече от ракетите се изпращат напред и стават примамки, които се жертват, за да отворят пътя за останалите. Поразява наземни цели с висока точност. Обсъждайки способностите на ракетата, сайтът на израелското военно разузнаване DEBKAfile пише, че „нито една държава досега не е намерила ефективно средство за прехващане на крилати ракети, преди да ударят, освен ако не са с малък обсег“.

Боеприпаси

Shahed-136 - баражиращ боеприпас за атака на земни цели с маса 200 kg; дължина 3,5 m, размах на крилата 2,5 m, маса на бойната глава 50 kg, обсег 2500 km и максимална скорост 185 km/h. Има делта-крило, централен фюзелаж, преливащ в крила, и стабилизиращи кормила накрая им. 4-цилиндровият бутален двигател Mado MD-550 задвижва 2-лопатно тласкащо витло. Дронът се изстрелва от пускова стойка под лек ъгъл нагоре и се подпомага от стартов ускорител, който се изхвърля след изстрелването. 

ПВО 

Атакуващите боеприпаси идват отдалеч, така че Израел има време да вдигне стелт изтребители F-35I, за да ги прехванат. Тристепенният ПВО „чадър“ на Израел има най-далечното ниво с ракетата прехващач Arrow. Следващото ниво е ЗРК David’s Sling („Прашката на Давид“), който е защита срещу балистични ракети с малък обсег, крилати ракети и дронове, като ги унищожава на разстояние до 300 km.

Най-вътрешният слой е ЗРК Iron Dome, разработен да прихваща неуправляеми ракети, наскоро модернизиран, за да се справя и с дронове. Израелското МО заяви, че нито един от 170-те дрона, изстреляни от Иран и неговите проксита, не е достигнал израелското въздушно пространство.