0

С ливен победи София по внучета. Бабите в Града на стоте войводи са шампиони у нас по най-многобройно потомство, изпреварвайки столицата. Това стана ясно от изследване за регионалните показатели през настоящата година, представено от Института по пазарна икономика. Веднага след Сливен по съотношение брой деца – възрастни се нарежда София. На другия полюс са Кърджали и Добрич, където има най-много пълнолетни и пенсионери и най-малко хлапета между 0 и 14 години.

Население

Въпреки че са първенци по брой малчугани спрямо пораснали, сливналии остават на дъното на класацията по население. Според проучването голяма част от областите у нас губят около една пета от жителите си. Става дума за районите в северната част на страната. Сред основните причини е смъртността, както и миграцията. Тенденция от тази година е хората да се връщат в туристическите общини. Регистрирано е увеличение на жителите по морето, както и в района на Кърджали, обясни Адриан Николов от института за пазарна икономика. По думите му любопитен факт е, че около София това не се случва. Обезлюдяването се усеща най-силно във Видин, Смолян, Добрич и Габрово. Най-бавно губят жители в София, Пловдив, Бургас и Кърджали. Приемаме за добри примери тези области, те губят по-малко от 10 на сто от своето население за последните 10 години, уточниха анализаторите.

Образование

Въпреки че е на топмясто по обезлюдяване, Смолян е лидер по друг, положителен показател. Децата от родопското градче са сред отличниците в България. Според проучването смолянските ученици са сред най-добре представилите се на изпита по български език и литература след 7-и клас веднага след столичанчетата. Заедно с Варна и Пловдив това са единствените четири области у нас, в които е регистриран среден успех над 4. В София и Смолян има и най-малко двойкари, като само в двете области има по-малко от 10 на сто слаби оценки, допълниха от института по пазарна икономика. И подчертаха, че дори Смолян е на път да измести София от първото място по качествено образование. „Отличниците от Смолян отиват да живеят в София и Пловдив, след като завършат гимназия“, съобщи за „Телеграф“ Петър Ганев от института по пазарна икономика. Той обясни, че това е и логиката на тенденцията областта да е на първо място по добро образование и в същото време лидер по обезлюдяване. „Децата не си тръгват от града, докато учат. След като завършат обаче, отиват да живеят другаде и да продължат образованието си“, обясни експертът. Близо 60 на сто от столичани са висшисти, докато в Сливен, Разград и Търговище едвам изкарват до 8-и клас, сочи още проучването.

Данъци

София изостава и по друг показател и това е размерът на данъците. На първо място по ниски налози в страната е Видин. Зорница Славова от института по пазарна икономика изтъкна, че това е логично, тъй като в крайдунавския град е концентрирано и най-бедното население в страната. Заради това градът се позиционира на първо място и по търговия на дребно. Анализите показват, че ако средната цена в продажбите на стоки в София например е изчислена на 20 лв., във Видин тази стойност пада на 5 лв. Други показатели, по които някои области дишат във врата на София, са зелената енергия, културата и инфраструктурата. Пазарджик е сред градовете с най-хубави пътища и е на първо място по работещи ВЕИ мощности, Русе е на път да оглави страната по посещения на музеи, театри, кина, а Бургас се бори за лидерска позиция в екологията. Проучванията показват, че 90 на сто от боклука в морския град се предава за рециклиране.

Работа

Най-много работни места без изненада има в София. Там са съсредоточени 40 процента от БВП на страната. Веднага след столицата се нареждат Пловдив, Стара Загора и Бургас. Средната брутна работна заплата в София възлиза на 2300 лв., сочи още проучването. Индустриален център отново е столицата. Враца, Габрово, Кърджали и Пазарджик също имат възможности за наемане на хора, тъй като там има компании с по 1000 души персонал. Най-високи са заплатите в IT сектора, където за година надниците растат с 35 на сто. Положителна е тенденцията за възнагражденията в цялата страна. Изчисленията на специалистите показват, че годишното увеличение на заплатите у нас е 10 процента и изпреварва инфлацията. Най-ниски са заплатите в Благоевград, Кюстендил, Видин, Хасково и Смолян, където хората взимат средно по 1100 лв. бруто на месец.

Всеки лекар с 300 пациенти

Половината лекари у нас имат по 300 пациенти. В 50 на сто от областите в страната се падат над 300 души на един медик, сочи проучването на института по пазарна икономика. Само в Плевен, София, Пловдив и Варна се падат по по-малко от 200 човека на доктор. Областните центрове със силни медицински университети се представят чувствително по-добре в показателите за достъп до здравеопазване, казаха още анализаторите. Броят на болничните легла също варира от около 11 на 1000 души в област Плевен до под 3 легла на 1000 човека в Перник, Добрич и Шумен.

В Габрово арестуват най-много

В Габрово арестуват най-много. Близо 75 на сто от всички извършени престъпления там са разкрити, като областта оглавява класацията по този показател. През последните години се наблюдава спад на престъпленията, като миналата година са регистрирани 9,8 кражби и убийства на 1000 души, докато през 2011 г. този показател е бил поне 1,5 пъти по-висок, показват анализите. Смолян и Кърджали остават най-сигурните области с под 5 регистрирани престъпления на 1000 души. Най-опасно е във Варна, Бургас, Монтана и Враца.