0

М ного често получавам въпроси в клиниката от собственици на домашни любимци препоръчва ли се и колко често да се къпят. Естествено, както всяко живо същество, живеещо съвместно с нас, е ясно, че трябва да се поддържа добра хигиена на кожата и козината, защото това е ключ към тяхното и нашето здраве. Особено в есенния и зимния сезон животните, които се извеждат навън на разходка, често се прибират доста изцапани и със замърсена козина.

Почистване

Понякога почистването само на лапите и корема не е достатъчно и изисква да обърнем по-сериозно внимание и да изкъпваме периодично животното. Разбира се, когато стигнем до този момент, трябва много внимателно да сме подбрали козметиката, която ще използваме. Тук е моментът да обясня, че не е подходящо да ползваме козметика и измивни средства, предназначени за човек. Козметичната индустрия в нашата сфера е разработила прекрасни шампоани, съобразени с типа козина, породата, цвета на козината. Препоръчително е да използваме качествена козметика, за да минимизираме риска от алергии или прекомерно изсушаване на кожата, което може да доведе до раздразнения, лющене и сърбеж. Когато говорим за лечебни бани и къпане със специализирани шампоани за определен вид проблем, е хубаво да коментираме с лекуващия лекар колко често и какъв продукт да използваме. Обикновено при дерматологични проблеми честотата на използване на такъв тип козметика може да е доста по-често от стандартното. Важно е да запомним, че естественият водно-липиден баланс на кожата е важен за здрава и лъскава козина, за предпазването и от студа, и от вредни микроорганизми.

Специфики

Ще маркирам някои специфики, при различните домашни любимци.

• Зайци и морски свинчета

Повечето от тях се почистват сами, но ако все пак по една или друга причина се наложи да ги къпете, то трябва да се съобразите, че заради малките си размери те много лесно могат да настинат. Освен това има голяма вероятност те да се паникьосат и да реагират буйно, наранявайки себе си и вас. Препоръчително е да имате помощник и приготвена хавлия за подсушаване. Освен това водата не трябва да е над ниво над коремчето и никога не трябва да потапяте целия си любимец във вода. Хубаво е водата да е близка по температура до телесната или малко по-топла.

• Котката прекарва голяма част от деня в почистване на козината си.

Този навик произлиза еволюционно от нуждата да премахне следите от последната си плячка. Така следващата жертва не надушва останките от предишната. Така успяват и да скрият себе си от други хищници в околията. Повечето котки не са фенове на банята и реагират доста бурно при опит за къпане, вокализират силно или панически бягат и драскат с острите си нокти. Имайте предвид тези специфики, за да не бъдете одраскани или ухапани.

• Кучетата с по-къса козина като дакели, далматинци, хрътки, а още повече голите като китайско голо качулато куче са много по-чувствителни към химикали, отколкото дългокосместите породи.

Трябва редовно да ги решите и преглеждате за паразити. Препоръчително е да ги къпете един път в месеца или на два месеца. Така запазвате целостта на кожата, а тя е естествената им бариера срещу студа.

Различия

Разбира се, има индивидуални различия. Йоркширските териери и помераните са друга тема. Те трябва да се къпят по-често от останалите породи кучета. Отново зависи от прическата и типа кожа на вашето йорки или померан, но баните обикновено са един път седмично до един път на три седмици.

Колкото по-дълга е козината му - толкова повече нечистотии ще събира и по-често ще се нуждае от баня. Ако установите, че кожата му е чувствителна, то трябва да намалите броя. В общи линии къпането зимно време не се препоръчва. А ако е наложително – то нека току-що изкъпаните ви животинки да са в топло помещение без течение. Ако не изпитват страх, можете да ползвате и сешоар. Нека не забравяме, че има много професионалисти (грумъри), които са създали специални за целта салони, където домашните любимци получават първокласна грижа с качествена козметика и балсами, с които кожата и козината може да изглежда фантастично, а любимците се чувстват като на една истинска СПА терапия.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов