0

М ирото за коронацията на бритaнския крал Чарлз III се прави от маслини, растящи над гробницата на принцеса Алис Батенберг. Тя е любимата баба на монарха и племенница на българския княз Александър Батенберг.

Варенето на елея вече е приключило. Основната му част е студенопресован зехтин. Маслините за него се събират от изключително свято и емблематично за кралската фамилия място. Това е горичка, растяща в манастира „Света Мария Магдалена“ в Йерусалим, току над гроба на праведната принцеса Алис. Използвани са и маслини, отглеждани в близката обител „Възнесение Господне“, които после са пресовани във Витлеем. Към зехтина се добавят етерични масла: сусам, роза, жасмин, канела, нероли, бензоин и амбра, както и портокалов цвят. С тази благовонна свята течност архиепископът на Кентърбъри ще направи кръст на челото, ръцете и сърцата на Чарлз и кралица Камила. Това се счита за най-свещения момент в цялата служба по коронацията им, която ще се проведе на 6 май.

Мисия

Алис е дъщеря на принц Лудвиг Александър фон Батенберг, брат на княз Александър I Батенберг. Животът й е пълен с превратности. Тя е била англиканка, но в един момент решава да стане православна християнска и да последва не само на думи, но и на дело Христос. Става неразривно свързана с Балканите, след като се омъжва за принц Андрей Гръцки и Датски, четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга Константиновна. Скоро подир сватбата, през есента на 1903 г., семейството се установява в Гърция. Знае се, че по време на Балканската война и Междусъюзническата война принцесата става милосърдна сестра на фронта, с което спечелва любовта и уважението на православните християни в родината на съпруга си.

Започва да се занимава с благотворителност. По време на Втората световна война в Атина работи за Червения кръст: организира обществена кухня, създава приюти за сираци и изоставени деца и открива медицински пунктове за бедни.

През 1943 г. започва депортацията на гръцките евреи към лагерите на смъртта. С риск за живота си племенницата на княз Батенберг крие в дома си еврейско семейство, което на практика спасява от сигурна смърт. Условията, в които тя живее в края на войната, не са по-добри от тези, в които живеят хората, на които принцесата помага.

Саможертва

По време на сраженията, нарушавайки полицейския час, Алис обикаля атинските улици с провизии за ранени военни и бедни деца. По това време я настига и новината за смъртта на съпруга й, с когото междувременно са се отчуждили и не са се виждали от 1938 г. Една от причините е, че по време на окупацията на Гърция от силите на оста Алис отказва да емигрира с кралското семейство в Южна Африка, където да се спаси, а остава да помага на нуждаещите се. След войната през 1949 г. тя основава православно общество от милосърдни сестри, което носи името Милосърдно общество „Марта и Мария“. През 1953 г. присъства на коронацията на кралица Елизабет II. Предизвиква смут, тъй като е облечена вместо в пищна рокля с бижута в скромна сива униформа на милосърдна сестра.

Завръщане

След абдикацията на крал Константинос II и окончателното прогонване на гръцкото кралско семейство през 1967 г. принцеса Алис Батенберг се установява за постоянно в Бъкингамския дворец по лична покана на кралица Елизабет II и принц Филип.

Православната принцеса от Британския двор умира на 5 декември 1969 г. в Бъкингамския дворец. Първоначално е погребана в кралската крипта на замъка Уиндзор под параклиса „Св. Георги“. През 1988 г. съгласно последната й воля останките й са преместени в криптата на църквата „Св. Мария Магдалена“ в Гетсиманската градина в Йерусалим.

През 1994 г. принцеса Алис е призната за Праведник на народите от института „Яд Вашем“ за това, че спасява Рейчъл Коен и две от децата й по време на нацистката окупация.

Св. Дух слиза по време на службата

Мирото вече бе осветено в Йерусалим на 3 март от патриарх Теофилос III и англиканския архиепископ в града Хосам Наум. Архиепископът на Кентърбъри обясни, че е поискал да бъде доставено ново коронационно масло, което да се произведе със зехтин от т.нар. Маслинова планина в Светите земи. Това демонстрира дълбоката историческа връзка между Бъкингам, Библията и Светите земи. „От древните царе до наши дни монарсите са били помазвани с масло от това свещено място. Докато се подготвяме да помажем с него краля и кралицата - консорта, аз се моля те да бъдат напътствани и укрепени от Светия Дух”, споделя примасът на Англиканската църква.

Рецептата за приготвянето на мирото е на стотици години. С него бе благословен и един от най-дълго управлявалите монарси в света - кралица Елизабет II (1926-2022).