0

И зобилие от падащи звезди ще гледаме по Великден. Носещият щастие и бебета метеорен поток Лириди ще мине над Земята между 16 и 25 април. Позицията на Луната ще бъде изключително благоприятна за наблюдение – около фаза новолуние. Така светлината на Месечина няма да засенчва звездното шоу, коментират астрономи.

Комета

Лиридите са един от най-старите известни на човечеството "звездопади". Той се заражда преди около 2700 г. от останки на комета в съзвездието Лира, от където носи името си. Според учените явлението със сигурност се е наблюдавало в библейските времена над Светите земи, когато е проповядвал Иисус Христос с апостолите и когато е бил разпнат.

Според мястото си на формиране (радианта) лиридите са орисани от една от най-щастливите звезди в астрологията Вега – носеща, здраве, сила и неочаквани успехи. За това малките скални късчета, летящи сега към Земята, носели неземна благодат и множество шансове за реализация, редят още метафизичните теории.

Богатство

Вярва се, че Лиридите ще донесат голямо богатство на човека, който ги зърне. На който не му е вървяло в работата или в любовта ще му потръгне именно от тази пролет.

Медиуми твърдят, че звездопадът в комбинацията с позицията на планетите и Луната правил така, че хората със слаба енергия да се заредят и да дръпнат в кариерното си развитие или да укрепят здравето си. Според вавилонски легенди Лиридите носят и много шансове за зачеване на здраво потомство.

Пик

Около Великден ще се наблюдават по 10-12 метеора на час. Пиковият момент е в нощта на 22 срещу 23 април (в 4 сутринта), когато ще прелитат по 18 метеора/час. Те са бели и бързи и се виждат и с невъоръжено око, като нерядко предлагат ефектни избухвания. Най-доброто време за гледане е между 22 часа и зазоряване, но извън светлините на големите градове. Експерти по звездна фотография съветват да застенем в сянката на голям хълм, било в планината или дори постройка. След това да чакаме 15 минути очите ни да се приспособят към тъмнината и да разчитаме на късмета си.

Най-ранното споменаване на звездопада е от Китай, където е записано, че „звездите падаха като дъжд“ през 687 година преди нашата ера. На 20 април 1803 г. над източното крайбрежие на САЩ се е разразил истински метеорен ураган. Тогава броят на падащите звезди е достигнал до 700 за час. Сега Лиридите са се превърнали в по-слабо небесно представление, но понякога поднасят изненади, което поддържа интереса към тях.