0

Н а Малдивите има парче от рая за всеки. Малката островна група посреща туристи през цялата година. В зависимост от сезона и претенциите за лукс, цената за престой варира в много широки граници – от 100 до 50 000 долара за нощувка. Република Малдиви се състои от 1200 коралови острова. Само 200 от тях обаче са обитаеми. До 70-те години на миналия век те са поредната бедна островна държава, която разчита най-вече на селското стопанство. Постепенно екзотичната дестинация се превръща в магнит за заможния западен турист.

Pixabay

За всеки джоб

Икономиката на Малдивите расте с около шест процента годишно благодарение на туризма. Държавната политика е насочена към обособяване на продукти за всички категории туристи. Островите са известни с вкусната и достъпна храна. В повечето случаи почиващите залагат на популярната услуга ол инклузив, но за да се усети пулсът на това райско кътче, трябва със сигурност да се пробва и местната храна. За един човек това обикновено струва между 20 и 100 долара. За посетителите с по-ограничени възможности има опция за изхранване с местна улична храна срещу 5 до 15 долара.

Pixabay

Няма начин да пропътувате половината свят и да не си вземете нещо за спомен оттам. Ако искате да избягате от стандартните туристически джунджурии, ще трябва да изберете вълнено одеяло или постелка, произведени от местни майстори на цена от около 50 долара. Много популярни са и различните по големина плетени кошове, които в зависимост от обема излизат между 5 и 50 долара. Местните търговци предлагат дребна посуда или бижута, изработени от корали. Те ще ви струват от 10 до 100 долара в зависимост от големината и качеството.

Местните изработват изключително атрактивни сувенири

 Местните изработват изключително атрактивни сувенири
maldives-magazine.com

Тениски и бански, купени на място, могат да струват между 10 и 30 долара в зависимост от марката. На островите още разчитат, че поне част от посетителите търсят и купуват старомодните картички, които се продават на място за по долар. Изключително популярен сувенир са местните чайове, които в зависимост от селекцията и качеството струват между 5 и 20 долара.

Разходи

Един от най-големите разходи за посетителите е пътуването, което в зависимост от прекачването – дали през Австралия, САЩ или Европа, може да стигне до 5000 долара на човек. Повечето хотели и туристически агенции обаче предлагат пакети, в които цената пада до 1500-1800 долара. Презокеанският полет няма да бъде единственият транспортен разход.

Малък самолет може да ви закара до прага на самата вила

 Малък самолет може да ви закара до прага на самата вила
luxeadventuretraveler.com

Островите са свързани с малки самолети и пътуване до мястото, където ще почивате, обикновено струва между 100 и 500 долара, в зависимост от дистанцията. По-евтин и далеч по-атрактивен начин за придвижване са малките моторни лодки. Подобно пътуване обичайно излиза между 25 и 200 долара в зависимост от нивото на лукс на избраната лодка. И тук има опция за по-бедните. Може да си закупите билет за държавния ферибот за едва пет долара на човек, но има и уловка. Пътуването ще е дълго и неудобно. Разписанието, доколкото го има, се променя и редактира непрекъснато. С други думи – нито се знае кога ще тръгнете, нито кога и къде ще пристигнете.

Забавления

Посещаването на различни забележителности и изобщо приключенията на Малдивите също имат своята цена. От огромно значение е дали резервирате услугата директно от местна фирма или през международна агенция. Така простото гмуркане до кораловите рифове струва между 30 и 100 долара. В широки граници е и цената на обиколка на островите. Стандартната обикновено е между 50 и 150 долара на човек, в зависимост от броя посетени острови. В тези екскурзии може да бъде включена и разходка до местни селища и срещи с местните жители. Това обаче допълнително повишава цената.

Pixabay

Има нещо, което ще препоръчват както тамошните хора, така и големите агенции. Няма как да отидете до Малдивите и да пропуснете магическите залези. Има развит цял дял от местната икономика и той е свързан с т.нар. залезни круизи. Романтичната разходка струва от 50 до 200 долара, но определено си струва да ги похарчите, за да се насладите с любимия човек на това магическо усещане.

Интернет

В много широки граници варира качеството и цената на местните комуникации. Повечето комплекси предлагат безплатен Wi-Fi за гостите си. Интернет връзката на повечето публични места също е безплатна, но съвсем не е сигурна и надеждна. Най-добрата опция е да си купите местна SIM карта и да си направите хотспот. На островите има два телекомуникационни оператора, които предлагат предплатени карти на стойност от 10 до 30 долара. За да си извадите местна SIM карта, имате нужда от международен паспорт, като трябва да попълните един опростен въпросник. Винаги има опция да ползвате роуминг, но това изобщо не е препоръчително, освен ако не държите да получите космическа сметка в края на месеца.

Pixabay

Силно препоръчително обаче е да си направите туристическа застраховка. Полица за седмица струва от 50 до 150 долара, но това е поносима цена за покритите извънредни рискове, а оттам и разходи.