0

В центъра на Европа - в Германия, има едно свято духовно място, свързано с Българската православна църква. Това е германският православен манастир „Света Троица“ близо до град Бухаген в живописната Долна Саксония. Обителта е твърде необичайна и неприемлива за немците от съседния протестантски град Хановер.

Замък

Отдалеч сградата прилича на средновековен германски замък, но вътре е истински православен храм. Всъщност манастирът е нов, основите му са положени през 1990 г. Роден е от ентусиазма и силната вяра на отец Йоханес (Йоан), настоящ игумен. Съдбата му е твърде странна и интересна. Той е роден в Берлин в протестантско-католическо семейство. Учи в музикално училище, но отрано се интересува от религиозни въпроси. Търси истината във вярата, занимава се с история на религиозните култове. Учи теология и в началото на 70-те години на XX век покрай християнските религиозни пътувания попада в монашеската република Света гора. На Атон обикаля манастири и скитове, запознава се със забележителни свети монаси като чудотвореца Паисий Светогорец, канонизиран в наши дни за светия. Но духовен наставник на Йосиф Ватопедски.

orthodox.de

  Йоханес става Йосиф Ватопедски - мъдрец и праведник. Той му разкрива тайните на монашеския начин на живот и пътищата към Бога и следването на неговата воля. По този повод старецът Йосиф Ватопедски казва следно: „По отношение на разумната ни природа, на Божията воля е угодно да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината (1 Тим. 2:4). Обаче равнодушието или слабостта, или слабоумието на човека заставя Божията воля да променя намеренията си по отношение на нас, което привежда неопитните и незнаещите в неудоволствие и униние. Знаейки, че Божията воля е безгрешна, ние не бива да изпитваме неудоволствие или да роптаем и да отстъпваме, но да признаваме прегрешенията си и с вяра да се подчиняваме на Промисъла“.

Игуменът на манастира отец Йоханес

 Игуменът на манастира отец Йоханес

Великата лавра

Чувайки такива поучения, младият последовател е покорен от истинността на православието, дава си сметка, че голяма част от почитаните до днес светци в Германия са православни по вяра, че благочестието трябва да достигне до ума и сърцето на всички, живеещи в неговата страна. През 1978 г. отец Йоханес става послушник в най-големия манастир Великата лавра
„Свети Атанасий“, където трупа духовен опит. Там е постриган за монах и му е дадено благословение от стареца Йосиф Ватопедски да поеме мисия да се върне в родната си страна и да създаде там православен манастир по образец на атонските. Пред български монаси по-късно отец Йоханес споделил, че тази мисъл Бог му е дал именно при посещението на нашия манастир „Зограф“. Тя му била внушена Свише, докато обикалял атонските обители една подир друга, за да черпи духовен опит. Така познал най-светлото и чистото от православната вяра и традиции, след завръщането си в Германия той се заема с изключително трудната, почти непосилна задача да стори обещаното пред своя атонски старец. Но всички поместни православни църкви гледали на германския монах с високомерие и недоверие. Претърпява много огорчения и откази от страна на архипастири, към които се обръща за покровителство - получава отказ от Гръцката патриаршия да стане част от православната им епархия, не среща подкрепа и от страна на Вселенската патриаршия. И тогава през 1994 г. по Божията воля се среща с тогавашния управляващ българската Западноевропейска епархия митрополит Симеон. Скоро след решение на Светия синод и на блаженопочившия Българския патриарх Максим и по предложение на митрополит Симеон се дава благословение отец Йоханес да бъде клирик на Българската православна църква. Както и бъдещият манастир да бъде под омофора на Българската църква.

Обителта непрестанно се развива, а помощ никога не е излишна.

 Обителта непрестанно се развива, а помощ никога не е излишна.
orthodox.de

Таланти

Йоханес е надарен от Бога с много таланти, които обаче му помагат да премине тежкия и трънлив път към осъществяване на обета си. Отначало той моли да получи под дългосрочна аренда пустеещ старовремски манастир, но получава отказ от общината. След още няколко неуспеха решава да закупи с лични средства 60 декара земя от барон Грьоне, аристократ от стара хановерска фамилия. Почти целият днешен манастирски комплекс е построен с труда на игумена, на братството и на техните близки и последователи. Казват, че са наели майстори само за покривите и каменоделските дейности. Издигат със собствените си ръце корпуса, параклис, крипта, архондарник за гости. В двора има водосветна фиала и две кули. Започнат е и строеж на съборна църква за постоянни богослужения.

Романски стил

Архитектурата и оформлението на манастира черпят от съкровищницата на ранното Православие в Германия, когато тази страна е била част от органичното културно пространство на Византия и Източна Европа. Стенописите и иконите напомнят в техните меки тонове на раннохристиянските образци.

Стенописите са издържани в православен стил

 Стенописите са издържани в православен стил
orthodox.de

Все пак архитектурата е издържана в романски стил. Целта е проповядването по православен образец да бъде в позната, удобна и лесна за възприемане от германските поклонници форма. За богослужебен език се ползва леко архаизиран немски, но говорим. Стенописите се доближават и до каролингските прототипи, а песнопенията освен класически тропари и атонски напеви са композирани от самия Йоханес и са близки до германската духовност и традиции. Постепенно Божията благодат привлича в светата обител отците Лазар, Симеон, Пантелеймон, достойни ученици и помощници на игумена.

Режим

Режимът на монашеския живот е като този в светогорските обители - храната е предимно вегетарианска със строг пост по празниците, които се честват според българския църковен календар. Монасите сами отглеждат плодове и зеленчуци, развивайки умения като градинарство и овощарство. През зимата ходят в гората за дърва. Приемат и енориаши и туристи, като могат да преспиват мъже на възраст над 14 години. Наскоро Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отличи с архимандритско достойнство не само Йоан, но и отец Симеон.

Млади и стари православни християни в Германия се учат на труд и любов към Бога в градините на манастира

 Млади и стари православни християни в Германия се учат на труд и любов към Бога в градините на манастира
orthodox.de

Съкровеното желание на отците от манастира „Света Троица“ е да разширят кръга от духовни последователи и ученици, да създадат една немска православна традиция и да върнат енориашите към единение с единния истински Бог, безначален Отец, вселюбещ Син и Свети Дух, към Триединството, на което е наречен манастирът, оазис на православието.

Донесоха мощи на апостол Вартоломей

През 2017 г. братството на „Света Троица“ се срещна с Негово Светейшество патриарх Неофит. Тогава бе подарена частица от свети мощи на свети апостол Вартоломей за параклиса до храма в Горубляне.

Тепърва започват и поклоннически пътувания до българския манастир в Германия. За мнозина той е едно новопросияло православно чудо, създадено в сърцето на Европа под крилото на БПЦ, което пази автентичното духовно предание на Христовата църква.

Празниците в обителта се честват според календара на БПЦ

 Празниците в обителта се честват според календара на БПЦ
orthodox.de

Поклонници се приемат без телефон и компютър

Поклонници и туристи могат да отсядат в манастира само с предварително записване. За това отговаря отец Лазар. Поради ограничените места записванията стават предварително, а зимните месеци (25.12 до 23.3) не се настаняват външни хора. Желателно е гостите по време на престоя си в манастира да се въздържат от използване на мобилен телефон, компютър и телефон. Братството приема помощ както финансова, така и физическа - било в кухнята, в градината, по строителните дейности, зографисването и т.н. Околните гори пък предлагат прекрасни възможности за разходки и катерачески турове.