0

К опия на едни от най-ценните монети, от десетки хиляди до милиони долари, могат да се закупят в интернет за скромната цена от около 20-ина лева. В интернет портали за обяви е пълно с реплики на ценните метални пари, които могат да се използват за попълване на колекции или за подаръци. 

За 20 лева например можем да се сдобием с реплика на прочутата сребърна монета, известна като „Еид Мар“. Тя е била отсечена в чест на убийството на Гай Юлий Цезар от някогашния негов съюз и приятел Марк Юний Брут. Според историци Брут, който заедно с други римски сенатори убива Цезар на мартенските Иди през 44 г. пр. Хр., наредил монетите да бъдат отсечени в злато и сребро, за да се празнува падането на диктатора и да се плати на войниците по време на последвалата гражданска война. Отсечени са два варианта на монетата – в злато и сребро. От златните до наши дни са известни само три екземпляра, те се оценяват на милиони долари.

За сребърните се смята, че от тях са запазени около 100 броя, които се търгуват по 200-400 хиляди долара. Монетите „Еид Мар“ са толкова редки, тъй като след поражението на Брут и Касий при Филипи победителите в гражданската война Октавиан и Марк Антоний нареждат металните пари да бъдат събрани и претопени. Освен реплики на монети, в нета се продават и пръстени по 149 лева с вградени позлатени копия на „Еид Мар“, така че феновете на златната пара могат да се окичат с нейна репродукция.

Български

В нета могат да се намерят и реплики и на едни от най-редките и ценни български монети. За 35 лева например се предлага копие на сребърната пара от 1916 г. с лика на цар Фердинанд. Истинската монета никога не е влизала в обращение, макар тиражът й да е бил 2,2 млн. бройки. Цялата емисия е изтеглена, а среброто претопено за други цели. До нас са стигнали ограничен брой такива монети, според някои източници – 10, според други – 30.

Реплика на друга ценна българска пара – златните 100 лева с лика на Фердинанд от 1894 г., също може да се закупи от любители нумизмати в интернет срещу 20 лева. Истинската златна столевка е изключително ценна основно заради ниския й тираж – едва 2500 бройки.