0

К ак се прави банков обир, без да те хванат? Какво е необходимо, за да се пробие и надхитри една финансова институция?

Най-успешните посегателства са не с оръжие, а с използването на слабости в системата. Така е по целия свят. А ние сме се „записали“ в класацията на банковите обири с най-младия изпълнител. Да, той е българин, който на 22-годишна възраст успява да източи от централата на държавната тогава Пощенска банка в София 181 млн.лв. Името му е Стефан Чолаков.

На 30 май 1997 г. той седи на пейка пред НДК и дълго разговаря по телефона с приятелката си, с която твърди, че са планирали да създадат семейство и деца.

Подготовка

Шест месеца по-рано Чолаков е започнал подготовката на удара си. Създава фирма, която симулира работа, за да направи сериозни обороти и да стане ВИП клиент на банката. Идеята е да използва слабостите на банковата система. „Имаше сериозни пропуски в потоците информация, които текат в банките – сметките се заверяваха, преди да са получени документите от съответните каси и бе използвано точно това – заявихме, че ще внесем пари, реално не ги внесохме, банковият служител ги завери и от другата страна някой ги изтегли“, разказа преди време Чолаков пред NOVA.

Ударът

Той избира датата 30 май, петък, неслучайно. „По онова време тази банка раздаваше в този ден парите за пенсии. В централата имаше налични пари, а петък, защото в събота и неделя банките не работят и времето за реакция е по-бавно. Имаше време да изчезна“, разказва мъжът.

Както всяка сутрин става рано, купува си вестници, сяда в любимото кафене и започва да ги чете. После се премества на пейка до трезора и започва да чака. „Наблюдавах цялото източване на банката от пейката. Участниците в машинацията не знаеха какво правят. Всеки от тях имаше възложена точно определена роля, но никой не знаеше какво произлиза от действията му“, твърди обирджията. А участниците в схемата са приятел, братовчед и едно момиче. След изтеглянето на парите Чолаков се обажда на брат си и му предлага да бъде охрана на човек с пари срещу 10 000 марки. Той се съгласява и пристига.

Съхранение

Банката предлага превоз на изтеглените 181 млн. лв., но това е отказано. Източените пари тежат 980 кг и са разпределени по пачки на тухлички в 10 чувала. По това време с тези пари може да се купят 10 апартамента в София.

Плячката е превозена до апартамент с 3 таксита комби, като чувалите са завити с родопски одеяла. „Мозъкът“ на обира се наслаждава, че е надхитрил системата. Когато влиза в апартамента, вижда, че парите са заели пространството на хола до височината на коленете му.

Чолаков успява да избяга в чужбина. Баща му, който е шеф на дирекция в БНТ, научава за обира от вестниците. „Баща ми произвеждаше реклами. В ония години фалираха много банки и за да се върне доверието, се правеха реклами на банките колко са сигурни. В една от рекламите се казваше: Крепостта на вашите пари. Аз оспорих това пред баща ми. Казах, че банките не са никаква крепост и му разиграх няколко варианта на източване на банка, без да си служител“, разказва Чолаков.

Предателство

Когато научава за обира, баща му си спомня този разговор и се обажда в полицията. Антимафиотите му показват снимки на всички, които във фаталния ден са влизали в банката. Мъжът обяснява, че синът му Стефан го няма, но вижда другия си син и негов братовчед. Стефан научава за техния арест и звъни вкъщи. Баща му го убеждава да се върне в страната и да се предаде. „Каза ми, че ще намерим адвокати, ще върнем парите, ти си млад, не си погубвай живота. Не разговарях с него 6 месеца. Думите на адвокатите бяха: Защо се предаде? Щеше да дадеш част от парите на нас. Щяхме да оправим нещата за година-две и да се прибереш. На едно свиждане в ареста баща ми ми каза: Това, което направих, е, защото искам да те виждам и защото вярвам, че животът ти ще продължи в правилната посока. Не може цял живот да си беглец. Ти си на 20 г.“, разказва Чолаков.

Присъдата на Стефан е 4 г. и 10 месеца, от които лежи само 2,5 г. Твърди, че в затвора, ако не си плащаш, ще се разболееш. Твърди, че обирът е бил игра за него – да докаже, че е по-умен от системата. На свобода той консултира банки и финансови институции, когато го потърсят. Момичето и брат му са оправдани. Таксиджията е осъден заради използването на фалшив документ.

Хакери откраднаха 20 млн. долара в Мексико

Хакери задигнаха 20 млн. долара не от една банка, а от цяла система за плащане в Мексико през май 2018 г. Крадците познавали хора, които работят в системата за плащане ЅРЕІ и ca нaяcнo c вътpeшнaтa й инфpacтpyĸтypa. Taĸa xaĸepите установили, че пълнoмoщиятa нa cлyжитeлитe ca зaщитeни cъc cлaби пapoли и aĸpeдитивнитe им poли нe ca пpaвилнo дeфиниpaни. Това позволило на крадците да ровят в извъpшeнитe тpaнсaĸции на воля. После създали coфтyep, който извършил пopeдицa oт cдeлĸи, ĸoитo им дoнecли милиoни дoлapи.