0

М ъж се разхожда по плажа. След него се влачи крокодил и мрънка: „Пясъкът е горещ, слънцето пече и са ми къси крачетата, и ми се влачи коремчето. И ти пак си ме настъпил по опашката-а-а“. Популярен виц, който приключва с извода: Никога с жена на море! Само че в реалния живот нещата не стоят точно така. Особено ако крокодилът е домашен любимец и не проявява капризи.

В предния брой на „Уикенд/Телеграф“ се спряхме на няколко по-нетипични домашни любимци. А ето и обещаното продължение. Започваме с крокодилите. Да, у някои те предизвикват ужас. Други обаче ги възприемат като симпатяги и нямат нищо против да са техни стопани. Нищо че се водят хищници.

Крокодилите растат през целия си живот благодарение на непрекъснато нарастващите участъци от хрущял в костите им. Те достигат полова зрялост на възраст от 4 (малки видове) до около 10 (едри видове) години, живеят до 80-100 години. Възрастните крокодили нямат големи видове естествени врагове, но много животни, особено гущери, костенурки, птици (чапли) и различни бозайници охотно ядат яйца и млади крокодили. Поддържането у дома е много проблематично и изисква просторни условия.

Питон

Следващият по-странен и предизвикващ тръпки домашен любимец е питонът (лат. Pythonidae) - семейство неотровни змии. Често питоните се установяват близо до вода; плуват и се гмуркат добре. Много видове се катерят по дърветата; има и почти изцяло дървесни видове. Активни са предимно привечер и през нощта. Хранят се предимно с бозайници (големи питони поглъщат чакали, млади леопарди и др.), както и птици, големи гущери; младите питони ядат малки гризачи, гущери, по-рядко жаби. Плячката се залавя, като я хващат със зъби и същевременно я притискат с пръстените на тялото си. Поглъща се цяла, което се улеснява от структурата на челюстния апарат на змиите. Питоните са в състояние да поглъщат много голяма плячка и след това да я усвояват за доста дълго време. Те могат да издържат без храна дълго време (до 1,5 години).

Известни са случаи на атаки на питони срещу хора. Питоните често се държат в плен: в зоологически градини и от любители на животни, впечатлени от изяществото, с което се плъзгат, и стъклените им очи. Отделни видове от тези змии са много популярни терариумни животни и се размножават добре. В плен те живеят до 20-25 години или повече.

Варан

Варан на припек.

 Варан на припек.
iStock

Повечето варани са сухоземни, но има много дървесни и полуводни видове, някои от които се превръщат в чудесни домашни любимци. Полуводните видове плуват и се гмуркат добре, някои от тях могат да останат под вода около час. По правило тези гущери са активни през деня. Вараните са хищници и се хранят с различни безгръбначни и гръбначни животни: насекоми, мекотели, ракообразни, риби, земноводни, гущери, змии (включително отровни), дребни бозайници и птици, както и яйца на птици и влечуги.

Игуана

Изящна игуана.

 Изящна игуана.
iStock

Голям тревопасен гущер, нейното естествено местообитание е в Централна и Южна Америка. Дължината на тялото от носа до върха на опашката при възрастни обикновено не надвишава 1,5 м, въпреки че в историята са известни отделни индивиди с дължина над 2 м и тегло над 8 кг. Поради ярките си цветове, спокойния нрав и сговорчивия характер обикновените игуани често се отглеждат и на закрито като домашни любимци. Поддръжката им обаче изисква правилна и внимателна грижа, сред изискванията - специално оборудван терариум с изобилие от пространство, поддържащ приемлива влажност, температура и светлина.

Хамелеон

Пъстър хамелеон тип пантера.

 Пъстър хамелеон тип пантера.
iStock

Хамелеони (лат. Chamaeleonidae) - семейство гущери, адаптирани към дървесен начин на живот, способни да променят цвета на тялото. Повечето видове имат дължина на тялото 30 см, най-големите достигат 50-60 см, най-малките - 3-5 см.

Докато ловуват, хамелеоните обикновено седят дълго време на клоните на дърветата. В същото време тялото на животното остава неподвижно, а очите непрекъснато се движат (но понякога хамелеоните бавно се промъкват към плячката). Насекомите се хващат с език с прихващащо смукало в края, чийто процес на изтласкване продължава около 1/20 от секундата, а заедно с връщането в изходно положение - не повече от половин секунда. За три секунди един хамелеон може да разпознае и улови до четири насекоми. Най-често в терариуми се отглеждат и йеменски хамелеони (Chamaeleo calyptratus) или тип пантера (Furcifer pardalis).