0

В ъв времената на СССР всеки, който сменяше поста си с друг, по-нагоре в йерархията, се смяташе за сигурен пътник от властта. Дали това ще бъде и съдбата на Сергей Шойгу предстои да разберем.

Засега министърът на отбраната бе уволнен и съответно назначен начело на Съвета за сигурност на Русия. Няма коментатор, който да не видя в иначе престижния нов пост понижение за един от най-близките хора до президента Владимир Путин в последните две десетилетия. Той не изпълни искането на Вагнеровия герой Сергей Пригожин да уволни Шойгу преди година. Е, днес Пригожин е мъртъв, а военният министър - вече сменен. Дали началникът му е намерил прегрешения във воденето на войната в Украйна – не знаем. Знаем, че Путин търси нова енергия в тази война с нов министър. Без да отдалечава от полезрението си човека от Тувин.

Далече

Не знаете къде се намира това? Спокойно, дори Хитлер не го е открил на картата по време на Втората световна война, толкова далеч в Южен Сибир се намира тази автономна република в рамките на Руската федерация днес. На 5000 км от Москва, до Монголия.

Та оттам произхожда Сергей Шойгу, роден през 1955 г. Бащиното и фамилното му име са объркани от съветския паспортен служител. Баща му се е казвал Шойгу, по фамилия Кужугет – често срещано тувинско име, означаващо трудолюбив, неуморен като къртица. Но бъдещият политик се оказва Сергей Кужугетович Шойгу, а не обратното.

Баща му работи като редактор в регионалния вестник "Шин" и се занимава с билкарство и отвари. Затова Сергей понякога е наричан шаман. Завършва училище през 1972 г. и напуска родния си край, за да учи строителство в Красноярския политехнически институт. В университета имало военен отдел, където Шойгу преминава курсове по програмата за лейтенанти. Бъдещият министър получава висшето си образование през 1977 г., а по-късно, през 1996 г., става кандидат на икономическите науки.

Извънредно

Дълги години той работи в Сибир като строителен инженер. До 1989 г., когато настъпва обрат - получава поста втори секретар на градския комитет на Абакан, а след това става инспектор на Красноярския районен комитет на КПСС. Сергей Кужугетович се премества в Москва през 1990 г., още през 1991 г. се променя целият му живот. Тогава той оглавява Руския спасителен корпус, участва във всички важни събития, включително като член на комисиите за разрешаване на грузинско-южноосетинския и грузинско-абхазкия конфликт.

Голямата му звезда изгрява начело на Министерството на извънредните ситуации – от 1995 до 2012 г. През 2000 г. той става най-известният и обичан министър, на когото се доверяват руснаците.

За кратко той е губернатор на Московска област - през 2012 г., но Путин бързо го изтегля в отбраната и така 12 години, до 13 май 2024 г., когато бе освободен като военен министър.

Доверен

За тези 12 години Шойгу свърши много черна работа за Путин, беше най-близкият му приятел и служител. Реформира армията, приемът във военните училища нараства 7,5 пъти. Организира арктическите войски, които следят за сигурността на руската част на Арктика. Поема цялата тежест на „специалната военна операция“ в Украйна. Включен е в украинския санкционен списък през 2015 г., а през 2022 г. срещу него бяха наложени персонални санкции от страните от ЕС, САЩ, Великобритания, Канада, Швейцария, Австралия, Япония и Нова Зеландия. Освен това в САЩ бяха наложени санкции не само на самия министър, но и на съпругата и дъщерите му.

Търпи критики под сурдинка за неуспехите във войната, за липсата на грижа към войниците на фронта. На последното си публично появяване на парада за 9 май тази година изглежда унил и смачкан. Впрочем президентът Путин също не изглеждаше особено бодър на кадрите от този винаги помпозен празник – до Шойгу той бе уморен, със смъкнати рамене, остарял.

Политик

Докато служи като министър на извънредните ситуации, в златното си време, Шойгу ръководи предизборната кампания на президента Борис Елцин през 1996 г. и след това става член на руския Съвет за сигурност, който вече оглавява от няколко дни. През 1999-2001 г. оглавява движението "Единство", а веднага след това е съпредседател на партия "Единна Русия". Смята се, че Шойгу е един от основателите на партията на Владимир Путин.

Сергей е също художник, дърворезбар, интересува се от археология – в родната му Тува има праисторически останки, макар да няма почти нищо друго от модерното време. Той е също активен спортист – играе хокей и футбол.

Хич не е беден. Според декларацията Шойгу е спечелил 16,6 милиона рубли през 2021 г., което прави близо 200 000 долара. Притежава два парцела, огромна къща, не толкова голям апартамент. Съпругата му също е доста богата - през 2021 г. тя е декларирала 9,1 милиона рубли или над 98 000 долара.

Златен брак

За семейството на Шойгу казват, че той и съпругата му имат „златен брак“: министърът се запознава със съпругата си Ирина в института и почти веднага се влюбва. Заедно са от половин век. Химичка по образование, майка на две дъщери, госпожа Шойгу развива успешен медицински бизнес. Но не се появява публично.

Най-голямата дъщеря на министъра, Юлия, последва стъпките на баща си и попадна на работа в извънредни ситуации, тя е директор на Центъра за психологическа помощ на руското министерство на извънредните ситуации. Тя и съпругът й, който работи като заместник главен прокурор на Русия, имат две деца - Дария и Кирил.

По-малката Ксения завършва известния МГИМО, но работи в спорта - президент е на Федерацията по триатлон. Дори получи епизодична роля във филма „Изпепелени от слънцето-2“. През 2021 г. тя и съпругът й, спортен блогър, се сдобиват с дъщеря Милана.