0

И мало страна, в която хората обичали своя монарх. И имало защо – той ги спасил от глада, направил ги богати, а малкото княжество се превърнало в най-желаното място за живот на целия континент. Принцът управлявал мъдро много години, оженил се за неземна хубавица, с която имали три деца, и оставил дълбока следа в историята. 

Звучи като приказка, нали? Но всъщност това е истинската история на принца на Монако Рение III. На 31 май се навършват 100 години от рождението на най-обичания монарх в Европа.

Началото 

Рение не бил обикновен още от детството си. Майка му много държала той да опознае и двете страни на живота – богатството и бедността. Младият принц бил пратен да учи в Англия, но не в скъпарско частно училище. Той учил и живял в Съсекс, в обикновено държавно училище. По-късно учи в легендарния Швейцарски лицей Льо Розе, но след това продължил обучението си като съвсем нормален студент в университета в Монпелие. За да бъде завършено образованието му на държавник, той следва и в Парижката академия по политически науки. 

Животът му не бил съвсем лесен и той трябвало постоянно да прави трудни избори. Няколко дни преди да навърши 18 г., майка му абдикира и Рение се явява престолонаследник. Но това се случва в разгара на Втората световна война и той решава да пренебрегне протоколните си задължения от тронната зала и заминава да се бие срещу нацистите. За разлика от много съвременни принцове Рение не бил само формално в казармата. За всеобща изненада той смело настъпвал в битките и въобще не бил страхлив. Отново за разлика от други принцове той изкачвал съвсем бавно военната йерархия и най-дълго се задържал с чин младши-лейтенант. Частта на Рение спира последното контранастъпление на германците в края на 1944 г. Той дори получава бронзова звезда за храброст. Уволнява се от армията като полковник. Става и кавалер на Почетния легион.
През 1949 г. след смъртта на дядо си се възкачва на престола.

Интриги

През целия си живот принцеса Антоанет искала да измести брат си от трона.,  

 През целия си живот принцеса Антоанет искала да измести брат си от трона.,  

Рение имал 10-годишна връзка с актрисата Жизел Паскал. Двамата се запознали по време на следването си в университета в Монпелие. Но времето минавало, а бебета нямало. Тогава сестрата на Рение, принцеса Антоанет, спретва дворцов заговор. Тя пуска слуха, че Паскал е стерилна и не може да има деца. Това поставяло княжеството под угрозата да остане без наследник. Антоанет предложила на местната аристокрация да издигнат сина й за престолонаследник. Коварната принцеса обаче била известна със злия си нрав и кроежите й пропадат. По това време Рение е погълнат от управлението на страната.  А тогава Монако съвсем не е било райско кътче. Напротив, в страната се развивал като основен сектор хазартът и… толкоз. След войната обаче приходите от хазарт се сринали. Традиционните играчи останали без пари, а казината фалирали. На хоризонта имало други атрактивни хазартни дестинации. Но Рение не се стреснал. Първо той обявил война на олигарсите, които били „захапали“ княжеството. Корабният магнат Аристотел Онасис притежавал там пристанището, казина и хотели. Предложил на Рение да си живеят мирно и в синхрон, но принцът отказал. Бавно, но сигурно изтласкал гърка от всички бизнес сектори. 

Реформа

Рение осъзнал, че страната не може да печели само от хазарт, и направил невиждана за времето си данъчна реформа. Тя била свръхлиберална и според скептиците щяла да остави държавата без пукната стотинка. Рение прокарал поправка в конституцията, която ограничила властта на монарха, сиреч на себе си. За капак на всичко мощната Монегаска банка фалирала под натиска на огромен брой губещи инвестиции. Но Рение вярвал в своите реформи и ловко ги подкрепял със силата на медиите. И нещата се получили. Монако регистрира невиждан бум на инвестиции. И до ден днешен там са най-скъпите имоти и живеят най-заможните хора.

Една от последните публични изяви на Рение (в средата). Зад гърба му е Албер.

 Една от последните публични изяви на Рение (в средата). Зад гърба му е Албер.

Принцеса

Повратна за Рение е 1955 г. Тогава по молба на приятели той трябвало да се погрижи за няколко дни за една американска актриса, докато тя участва на филмовия фестивал в Кан. При срещата с красавицата Грейс Кели коленете на Рение омекнали. Точно както в приказките, той решава, че иска да изживее живота си с нея. Ухажва я цяла година. В началото Грейс го отхвърляла, но постепенно била покорена от упоритостта на принца. Приятелите й в САЩ я съветват да зареже благородника и да си гледа кариерата, която тогава била в своя пик. Грейс печели „Оскар“ и всичко на пръв поглед било решено. Но тя решава да зареже Холивуд и да отиде в Европа при своя принц.

Сватбата им е приказна. Рение е с униформа, която е реплика на дрехите от времето на Наполеон Бонапарт. Тя е първото медийно събитие от глобален мащаб. В Монако обаче не всички искат американката. Злата принцеса Антоанет отново излиза на сцената и поставя под съмнение властта на Рение. Но година след сватбата се ражда Каролина, следват я Албер и Стефани. В момента, в който ражда наследник на принца, Грейс изхвърля от двореца заговорничката Антоанет. Самата Грейс се посвещава на семейството. Тя основава фондация за подкрепа на млади творци. Успява да направи нещо нечувано за времето си, като убеждава Рение да участва в късометражните й филми. 

Успех

Принцът се съгласява и използва възможността да рекламира страната си като туристическа дестинация. Успехът е внушителен. Уви, Грейс умира едва на 52. Тя загива в автомобилна катастрофа. С нея умира и любовта на Рение. До края на живота си той отказва да погледне друга жена.

Рение III е начело на Монако почти 56 години. С неговото управление се свързват небивал икономически разцвет и благоденствие за населението. Монакците никога няма да забравят управлението на любимия им принц.

На гроба на Рение винаги има от любимите му бели рози.

 На гроба на Рение винаги има от любимите му бели рози.