0

Б ританският музей е бил обран от пазачи, предаде ВВС през седмицата. Сигнал за кражбите е имало още през февруари 2021 г., но тогава той е бил пренебрегнат.

Британският музей

 Британският музей
Pixabay

Полицията се задейства едва сега, след като колекционер разпознава част от експонатите в платформа за онлайн продажби. Ититай Грандел потвърдил, че се натъкнал на експонат от Римската епоха, обявен за продажба, докато сърфирал в нета. Грандел бил сигурен, че въпросният експонат е част от колекцията на музея.

Платформата е потвърдила, че са продадени много експонати на цени далеч под пазарните. В повечето от случаите продавачът търсил бързи сделки. От платформата допълниха, че не носят отговорност за това.

Последвалото разследване на PA news потвърди, че поне 1500 експоната липсват или са били сериозно повредени. Става въпрос за малки експонати, предимно полускъпоценни и скъпоценни камъни, които могат бързо да се продадат. Повечето експонати, датирани от XIX до XV в. пр.н.е., по принцип не са част от постоянна експозиция, а се използват от учени в отделни изследвания. Затова, ако изчезнат, трудно се забелязва. Управата на музея отказва коментар до пълното приключване на разследването, защото ударът по репутацията на институцията ще бъде ужасяващ.

Кражбата не е нито първата, нито най-голямата. Най-сериозните и скандални кражби от музеи вече са превърнати в сценарии за суперпродукции.

За секунди

През 2020 г. крадци разбиват т. нар. Зелен трезор на Дрезденския музей и отмъкват скъпоценност на стойност над милиард, съобщава artnews.com. В четири сутринта крадците успяват да прекъснат захранването и да обезвредят алармата. Тя остава изключена за 60 секунди, преди да се рестартира. През това време крадците трошат витрините с брадви.

Музеят в Дрезден

 Музеят в Дрезден
Pixabay

Откраднат е прочутият Дрезденски бял диамант с тегло 49.84 карата. Задигнат е и уникален меч, украсен с 800 диаманта, и още много експонати. Общата стойност на откраднатото по цени на колекционери е 1,2 млрд. долара. Германската полиция организира мащабно преследване и издирване. Заловени са четирима от крадците, а преследването на другите продължава.

Агенти под прикритие получават оферта да купят част от откраднатото. Преговорите се водят в т. нар. Тъмна мрежа. Агентите са разкрити и скъпоценностите са в неизвестност и до днес.

Музеят във Виена също понася ужасен удар. Открадната е солницата на Бенвенуто Челини. Всъщност „солница“ е доста груб израз за този шедьовър. Той наистина е имал предназначение на комплексен прибор и бил изработен през 1543 г. от италианския майстор. Солницата е отмъкната светкавично от мястото й. Задейства се алармата, която се изключва след секунди и охранителите решават, че това е проба на системата за сигурност и игнорират сигнала.

Предметът, който е изцяло изработен от злато и скъпоценни камъни, се оценява на 60 млн. долара. Крадецът се пробва на два пъти да получи откуп. Първия път преговорите пропадат, но на втория път крадецът смъква цената на 12 млн. долара. Поставят му капан и го залавят. Той бил Роберт Манг, специалист по охранителни системи и като такъв знаел как ще реагират пазачите.

Пандемия

В разгара на пандемията от коронавирус става една от най-големите кражби в новата нидерландска история. През март 2020 г. страната е в локдаун, а всички музеи са заключени. Охраната е намалена до минимум заради санитарните мерки. От това се възползват крадци, които разбиват с алпинистки чук витрината на музея Зингер Ларен и отмъкват картина на Винсент ван Гог от ранния му период. С днешна дата творбата още е в неизвестност.

Ван Гог е любима цел на крадците. През 2002 г. музеят в Амстердам се подготвя да отбележи своята 150-а годишнина. Никой не обръща внимание на строителни работници, които разпъват 15-метрова стълба и се катерят по нея. Влизат през отворен прозорец и отмъкват две картини на Ван Гог. Творбите са открити през 2016 г. в селска къща до Неапол при полицейска акция срещу организираната престъпност. Оказало се, че кражбата била поръчана от Камората.

Ван Гог - Автопортрет

 Ван Гог - Автопортрет
Pixabay

Това не е единственият удар на организираната престъпност срещу произведения на изкуството. През една дъждовна нощ на 1969 г. крадци разбиват църквата Сан Лоренцо в Сицилия. Открадната е на практика безценна картина на Караваджо от 1600-1609 г. Творбата просто си висяла над олтара. За кражбата е набедена мафията. Заловените дребни престъпници свидетелстват, че платното било дадено за храна на прасетата в местна ферма.

Всичко утихнало до 2017 г., когато в италианската полиция бил получен сигнал, че швейцарски търговец договаря покупката на картината. Той пратил инструкции как да бъде отстранена от рамката. Залагат му капан, но междувременно търговецът е убит. С днешна дата картината е в неизвестност.

Аматьори

Най-големият срам за мексиканската полиция е през 1985 година, когато са направени за смях от пълни аматьори. Двама крадци следили и проучвали търпеливо археологическия музей в столицата. После влезли през вентилационната шахта и откраднали 124 експоната. Освен че били аматьори, двамата били прекалено глупави, за да завършат училище. Започнали да заменят експонати за кокаин и да се друсат без прекъсване. Така ги хващат.

През 2010 г. Музеят за модерно изкуство в Париж е атакуван от Спайдърмен. Подобно на анимационния герой, Веран Томич пропълзява по стените и отваря прозорците, като ги пръска с киселина. Задига картини на Матис, Модиляни и Пикасо. Успяват да го заловят, но не стигат до поръчителя. Получава осем години затвор.

Най-голямата музейна кражба в Канада е през 1972 г., когато крадци влизат през капандурата на музея в Монреал и отмъкват 39 диамантени накита и 18 картини, включващи творби на Рубенс и Рембранд. Кражбата остава неразкрита. През 1990 г. фалшиви полицаи влизат в музея в Бостън. Връзват пазачите и си тръгват с 13 картини.

Обявена е награда от 10 млн. долара, но не успяват да ги заловят. През 2003 г. пазачите на музея в Манчестър са публично унижени. Изчезват платна на Пол Гоген, Пабло Пиксо, Винсент ван Гог и други. След телефонно обаждане откриват платната в тоалетна на 200 метра от музея. Имало и бележка: „Не искахме да крадем тези неща, но охраната ви е толкова смотана, че не можахме да се удържим“.