0

З латното момиче на Нешка Робева – Даниела Грънчарова, е написала един от българските химни за Нова година. Песента се нарича „Честита Нова година“ и е популярна в изпълнение на Веселин Маринов, а историята й е повече от любопитна.

Кожена пола

Родената в Плевен хубавица носи победата на ансамбъла на европейското в Амстердам през 1980 г. Съотборничката на Илияна Раева, Анелия Раленкова, Лили Игнатова и Диляна Георгиева обаче прекъсва състезателната си кариера на върха на славата си заради травма. Тя отива при проф. Шойлев заради болки в кръста и той е категоричен, че трябва да каже „Сбогом“ на спорта или ще остане инвалид. След това тежко решение Даниела Грънчарова се преориентира към музиката. В края на 90-те тя става една от звездите на попфолка под псевдонима Джесика. Нейният хит „Кожена пола“ продължава да радва феновете й до днес, но името й ще остане в музиката и като автор на „Честита Нова година“.

„Предстоеше й новогодишно участие, а нямаше такава песен. Един ден, докато си работя на компютъра, тя дойде и ми показа текста и изпя мелодията, която е измислила. Направих един бърз аранжимент и я записахме вкъщи. Ритъмът е попфолк, но не кючек. Изпя я на това участие, но така си остана. Не й довърших аранжимента, не я записахме в студио. Това се случи във времето, когато деца бяха загинали в дискотека“, разказа пред „Телеграф“ композиторът Пламен Велинов. След години Веселин Маринов споделил, че му липсва една песен за първия коледен албум и го питал дали няма нещо подходящо. Маестрото се сетил за „Честита Нова година“ и му я изпял. „Убийствена песен“, възкликнал Веско, който заради големия й успех смята, че няма да има нужда да прави друга подобна, а за догодина подготвя трети коледен албум. „За втория коледен албум на Веско написах една песен „Камбаните на сърцето“ по текст на Мариета Ангелова – тя не е коледна, не е и точно новогодишна, защото се пее „И през новата година“, но е в духа на тези празници. Правил съм аранжимент и на „Честита Нова година“ за Нелина. Музиката и текстът са на един музикант от Русе – Митко Митев, но тя даже е забравила, че аранжиментът е мой и беше писала в интернет, че е на Максим Горанов“, добави Пламен Велинов.

Вариант

Обичаният творчески тандем Хайгашод Агасян и Недялко Йорданов също има песен за Нова година, но тя няма такава съдба въпреки класното изпълнение на дует „Ритон“. „Направихме я за предаването „Вариант 3“ на Живка Гичева – светла й памет. При мен 99% от музиката е направена по поезия, така е и в този случай. Недялко написа стихотворението, после композирах мелодията и тъй като дует „Ритон“ щяха да участват в това издание, я записахме с Катя и Здравко. После Живка катастрофира, почина и песента не е въртяна никъде. Смятам, че заслужава по-съвременен аранжимент и нов живот“, сподели пред „Телеграф“ Хайго. „Времената бяха такива, че искат текстът да е по-шеговит, да не е обременен от политика, да не се мразим, а да вдъхнем оптимизъм на хората. Затова смятам, че е напълно подходяща и днес. Но аз повече си харесвам стихотворението „Старата година“, което може да намерите на стената ми във Фейсбук и то завършва така:

„И все така... И ни завърта отново горе кръговрата.

С надеждата, че ще я има... Завинаги... Поне Земята...“, добави Недялко Йорданов.

Нетрадиционно предложение от Богдан Томов

В колекцията за празнични песни присъства и Богдан Томов. „Много исках да имам песен за Нова година. Поръчах текста на Живко Колев, после по него Асен Драгнев направи музиката – нетрадиционна, различна. Нетрадиционна е, че музикалната й структура е по-интересна, не е в стандартите на коледните песни. Но, разбира се, в записа вкарахме и камбанки – такива бленди има във всяко пиано. Доволен съм от финалния резултат и винаги я пея“, разкри пред „Телеграф“ шоуменът. С нея той е запалил светлините на елхата в район „Младост“ тази година, пял е на площада в Пловдив и къде ли още не, а всеки декември я включва в концертите от програмата за опазване на децата по пътищата. „Много добре се приема. Вече 10 г. я пея, актуална е, затова не мисля да правя нова“, допълни Томов.