0

Kозината или косъмът на всички бозайници се състои от белтъка кератин. Тя израства от фоликули във вътрешния й слой. Фоликулите имат свързана с тях мастна жлеза, която поддържа кожата еластична, а космите - гладки.

Двойно

Повечето дългокосмести породи кучета имат двоен тип козина: подкосъм, защитен косъм. Такива породи са шпиц, хъски, самоед, акита. Подкосмите се намират най-близо до кожата.

Те имат мек, пухкав вид и изолират кожата от студено и топло време. Защитните косми са по-дълги, груби и стърчат над подкосъма. Те предпазват кожата, отблъскват вода, вятър. Има породи без подкосъм, а и такива без козина, като мексиканското голо куче.

Козината на кучето расте на сезонни цикли. Когато достигне определена дължина, започва да пада - процес, известен като линеене.

То се определя от продължителността на дневната слънчева светлина, както и от температурата на околната среда. Независимо от цвета или структурата на косъма, той е отличен признак за общото здравословно състояние на твоето куче.

Шампоан

Поддръжката на кожата и козината изисква правилна грижа и подходяща диета. Относно въпроса колко често се къпе едно куче - препоръчително е да къпете кучето си 1- 2 пъти месечно с качествена козметика за кучета.

Шампоан, балсам и маска, както и да го сресвате често. Сресване е превенция срещу различни кожни инфекции. При заплетена козина мъртвите косми се превръщат в чудесна среда за размножаване на различни гъбички и бактерии.

В зависимост от породата трябва да се използват правилни гребени за типа козина на вашето куче.

Балансирана, здравословна и пълноценна диета също е в основата на добре изглеждаща, лъскава и здрава космена покривка.

Козината не трябва да е матова, без блясък и постоянно падаща.

За здрав вид на козината са необходими хранителни вещества, витамини и незаменими мастни киселини.

Меню

В менюто на твоето куче трябва да присъстват омега мастни киселини. Те са незаменими мазнини. Освен че подпомагат изграждането на нови клетки, те са един от основните елементи, които се грижат за гъстата, мека козина и хидратирана кожа.

Омега мастните киселини са важен компонент при различни кожни алергии, тъй като успокояват сърбежа и имат противовъзпалително действие.

В организма омега-3 киселините се превръщат в хормоноподобни вещества, които намаляват възпаленията. Те също така увеличават хидратацията на кожата.

По-високи количества омега киселини могат да се приемат и от висококачествена добавка от рибено масло. Рибата е основен източник на омега и е неизменна част от пълноценната диета на твоето куче.

Цинкът е друг основен минерал, който е важен елемент за здравето на кожата и козината. Ако кучето ви има недостиг на цинк, ще забележите напукани възглавнички, силен косопад, както и сухата, люспеста, удебелена кожа.

Естествените източници на цинк включват червено месо, риба, яйчен жълтък, спанак.

Допълнителни витамини или добавки със сигурност ще подобрят диетата и ще подпомогнат кожната бариера на твоето куче.

Други задължителни компоненти за лъскава козина са биотин, витамин Е, витамини от групата Б.

* Автор на статията:Д-р Йоан Славчев