0

П оследната песен на поп краля Емил Димитров, която е написал 5 дни преди смъртта си през 2005 г., е била открадната. Това разкри поетът Иля Велчев, който е написал стиховете за нея.

Той разкри, че Емил му се е обадил броени дни преди да почине и е поискал да му напише стихотворение за неговия живот. Не след дълго Иля Велчев му се обадил по телефона, че вече е готово и му го прочел. Певецът толкова се вдъхновил от текста, че 4 часа по-късно върнал обаждането на поета и му изсвирил по жицата много красива мелодия. Емил Димитров записал на аудиокасета изпълнението си на пианото, но покрай погребението му къщата била окрадена. Така последната песен, която народният любимец е композирал, е изчезнала завинаги. Иля Велчев обаче е запазил стихотворението си.

Бял роял

Той е написал стиховете и на незабравимия хит „Ако си дал“, който навремето Тодор Живков е забранил на Емил Димитров да изпълнява, но по-късно е бил поканен специално да я изпее на сватбата на Владимир Живков и оттогава паднало ветото върху парчето. „Ако си дал“ се оказа и последният клип на певеца, макар и без неговото участие. “През февруари уточнихме сценария и насрочихме снимките за април, а той почина през март. Но решихме все пак да го заснемем в негова памет“, разказа пред „Телеграф“ режисьорът Стилиян Иванов. Той е реализирал първоначалната идея на бял роял в Народния театър, само че без звездата. „Получи се внушението, че творчеството остава да живее и след като артистът си отиде от този свят. Вградихме и черно-бели кадри от първата видеореализация на тази песен от режисьорката Нина Шопова. Откупихме ги от БНТ, тъй като не пожелаха да ги подарят. Нещо, което ме възмути, тъй като това е обществената ни телевизия и тя трябва да поддържа паметта на такива велики творци като Емил Димитров, а вместо това спечели пари на гърба на неговата смърт”, добави Иванов.

Моя страна

Стилиян е автор и на видеоклипа по емблематичната песен „Моя страна, моя България“, превърнала се в неофициален химн на новото време. Кадрите са направени през 2003 г. на най-знаковите места из страната, а в ролята на младия Емил Димитров е топмоделът Диан Христов. Година по-късно успяват да екранизират още един от най-големите му хитове „Писмо до мама“. „Търсихме безлюдно село. Отидохме в едно елинпелинско село, кметът ни увери, че там не живеят повече от 10 човека. Каза, че ще ни отвори дворовете на изоставени къщи. В момента, в който разгънахме техниката, дойдоха 2-3 баби. Когато дойде Емил, докато го гримираха, се събраха 50 човека. Как разбраха, не стана ясно, но всички го гледаха със зяпнала уста. Нямаха джиесеми. Докато той чакаше, всеки от хората искаше да го пипне. От къщите изнасяха кисело мляко, ябълки, домашна ракия, вино, всеки искаше да го почерпи. Толкова развълнувани, че го виждат на живо. Въпреки инсулта той веднъж не каза: „Ох изморих се“, „Ах“ и прочие“, разказа още пред „Телеграф“ Стилиян Иванов.

На 23 декември се навършиха 82 години от рождението на Краля на българската песен Емил Димитров.

Фаша: Митко Щерев: „Нашият сигнал“ и „Арлекино“ са първите БГ шлагери

Композиторът Митко Щерев, работил години наред със звездата, е категоричен, че Емил Димитров е гениален с това, че е автор и изпълнител на първите български песни, които запява обикновеният слушател. „Те не звучат помпозно, академично, нито оперетно, каквато стилистика преобладава през 50-те и 60-те години. С появата на „Нашият сигнал”, „Арлекино”, „Моряшко сбогом” публиката намира своите шлагери на български език, които си тананика, на които се влюбва или преписва текстовете им“, коментира маестрото пред „Телеграф“. Макар и непризнат от мастития Съюз на българските композитори, Емил членува в сходния във Франция. Някои от песните му заемат челни места в класации в различни точки на света. Неговият хит „Има любов”, изпълнен на френски в дует с Богдана Карадочева по музика на Митко Щерев, е №1 даже в Ливан през 1972 г.