0

В сяка домакиня би се радвала на пълен хладилник. Това обаче не е достатъчно, за да задържим продуктите в него свежи и да ги използваме по-дълго. Всеки продукт има своите специфики и трябва да се съхранява правилно. Особено ако не готвим всеки ден, а храната се залежава в хладилника повече от 3 до 5 дни. Въпреки това често някои продукти не издържат толкова дълго, че да имаме време да ги изконсумираме. Често се случва, когато пазаруваме, в бързината да слагаме продуктите в него, без да осъзнаваме как ги позиционираме. Добре организираният и подреден хладилник не стои само естетически добре, но и дава възможност да съхранявате повече неща по начин, по който да запазите тяхната свежест. Специалистите условно разделят на три части - горна, средна, долна. В горната и средна част на хладилника е препоръчително да се съхраняват продукти, които са готови за консумация. Такива х рани са млечните продукти – кисело мляко, сирене и кашкавал. Кашкавалът ще бъде предпазен от бърза поява на мухъл, ако вместо в оригиналната му опаковка, в която се задушава, го съхраняваме в хартия. На същия ред е добре да се поставят и готвени ястия, вече приготвени салати, както и сготвено месо. Разбира се, те трябва да се слагат в затворени кутии. Причината – всяка вид храна има своята миризма. За да не се смесва тя, готвените ястия се съхраняват разделно. Ако кутиите са без капак, най-лесният начин е да се постави домакинско фолио, за да се покрие храната. В долната се съхраняват продукти, които са сурови и не са преминали през термична обработка. Това означава - плодове и зеленчуци, месо, риба и всичко от този род. Ето и някои практични съвети

Остатъците да са на нивото на очите

Слагайки ги на нивото на очите, е по-вероятно да ги видим и да ги използваме, преди да се развалят. Важно е продуктите да се опаковат добре. Можем да използваме етикети, датирайки това, което сме прибрали. Дори и да няма вид или мирис, който издава, че храната е развалена, тя продължава да бъде опасна за консумация. Възможно е да се получи развитие на бактерии, които са вредни най-вече за вашето здраве.

Внимавайте с температурата

Обикновено хладилникът работи в границите между 2 и 8 градуса, но за правилното съхраняване на продуктите е добре стойностите да са около 3,5 градуса. За да работи ефективно, трябва да се стремим да не отваряме вратата често и да не я задържаме отворена задълго. Сготвената храна трябва да се остави да се охлади, преди да я сложим в хладилника. Иначе тя ще повиши температурата в него и може да влоши условията за другите храни в хладилника. Гозбите могат да се приберат до максимум 2 часа след готвенето.

Кухненска хартия срещу влагата

Влагата при зеленчуците можем да преборим, като поставим кърпи или кухненска хартия при отделенията за зеленчуци в хладилника. Не случайно отделенията за плодовете и зеленчуци са две. Трябва да се съхраняват поотделно, за да не се развалят взаимно. Например ябълките може да издържат до три седмици, но горските плодове и прасковите – до 5 дни. За да предпазите боровинките, къпините и ягодите от разваляне, преди да ги сложите в хладилника, ги измийте с разтвор от 3 чаши вода и 1 чаша оцет. Задължително трябва да изсъхнат, преди да ги приберете в хладилника. Разбира се, има зеленчуци и храни, които не е добре да прибираме в хладилник. Така например картофите трябва да се съхраняват на тъмно, студено място, най-добре в килер или на остъклената тераса. Доматите, бананите, крушите и пъпешът също издържат и извън хладилника. Старият лук също трябва да се съхранява на сухо и топло място. Ниските температури и влажността го правят много по-мек и може да доведе до появата на плесен.

Какво да слагаме на вратата

Вратата на хладилника е най-топлата част в него. Място на нея може да намерят маслото и маргаринът, за да останат меки. Пак на вратата може да наредим бутилките с вода, сок, сосове и дресинги. Всички буркани с горчица, майонеза и лютеница също могат да се наредят там. Обновено на най-горния рафт на вратите има и поставка за яйцата. Прясното мляко не е препоръчително да се слага на вратата. Неговото място е в най-студената точка - до задната част на хладилника.

Суровото месо

В зависимост от вида му то издържа от два до седем-осем дни. Но ако искаме да сме по-сигурни, че ще остане годно за консумиране, по-добре да го замразим или да го свалим предварително, за да му дадем още няколко дни живот.

Как да почистваме

Редовното почистване на хладилника е от особено значение храните в него да са свежи. За целта трябва да използваме препарати, които са подходящи за хладилници. Не забравяйте да свалите всяка една част като рафтове и чекмеджета и да ги изплакнете с топла вода и сапун.