0

Е дин от шест българи е над 65-годишна възраст и според демографите в близките десетилетия този процент ще продължава да расте. И колкото повече расте, толкова повече възрастни хора ще стават обект на мераците на интернет измамниците.

Няма изследвания за България, но статистиката сочи, че през 2021 г. в САЩ е имало повече от 90 000 пенсионери жертви на измама. При тези случаи са били откраднати над 1,7 милиарда долара, което е увеличение от 74% в сравнение с 2020 г. И това са само докладваните случаи. Мнозина в такива случаи избират да не подават сигнал.

Замесени

Характерно за случаите на финансови измами с по-възрастни хора е, че често извършителите или организаторите са от вътрешния социален кръг на жертвите – членове на семейството, лица, които се грижат за тях или приятели. Могат, разбира се, да бъдат и непознати. Когато по-възрастните хора претърпят финансова измама, те обикновено губят повече пари от по-младите, сочат изследвания. Тези загуби могат да имат опустошителни последици, особено след като по-възрастните хора имат ограничено време за възстановяване от такава загуба. А тя може драстично да увреди тяхната финансова незавимост, здраве и благополучие.

Видове

Финансовите измами включват разнообразие от тактики, като принуда, манипулация, неправомерно влияние, сочи изследване на Университета във Флорида. Оттам твърдят, че досега по-голямата част от изследванията са се фокусирали върху способността на хората да разграничават истина от лъжа по време на междуличностна комуникация. Измамата обаче се случва в много контексти – и все повече в интернет. Учените от университета провели множество експерименти, за да измерят податливостта на по-възрастните хора към следните явления: инвестиционни игри, лъжливи сценарии, измамни електронни писма, текстови съобщения, фалшиви новини, изфабрикувани видеоклипове или изображения. Чрез различни методи, сред които анкети, изображения на мозъка, поведение, движение на очите и сърдечен ритъм те изследвали факторите, които правят дадени хора по-уязвими за измами.

Способности

Резултатите показват, че способността на по-възрастните да откриват измама е по-ниска. По-доброто познание за света наоколо, социалните и емоционални способности и здравето на мозъка са фактори, които помагат срещу измамите. Когнитивните функции обаче, като например колко бързо мозъкът ни обработва информация и колко добре я запомня, намаляват с възрастта и оказват влияние върху вземането на решения. Сред хората на възраст около 70 или повече години намаляването на аналитичното мислене е свързано с намалена способност за откриване на фалшиви новини. По-слабата памет при по-възрастните е свързана с по-голяма чувствителност към измамнически електронни писма. Освен това, според последните изследвания, тази връзка е специфично изразена сред по-възрастните хора, които носят генен вариант, рисков за развитие на болестта на Алцхаймер. Всъщност, според учените, попадането под ударите на финансова измама е рисков маркер за развитието на болестта.

Характер

Социалните и емоционалните влияния също са от решаващо значение. Отрицателното настроение може да подобри способността на някого да усеща лъжи, докато положителното настроение в много напреднала възраст може да наруши способността на човек да ги усеща. Липсата на подкрепа и самотата изострят податливостта към измами. Социалната изолация по време на пандемията COVID-19 например доведе до повишена зависимост от онлайн платформи, а по-възрастните хора, които не са на ти с компютрите, са по-уязвими към измамни имейли.

Реакциите на мозъка и тялото играят решаваща роля за податливостта към измама. Важен фактор е способността точно да разчитаме сигналите на собственото си тяло, като "интуиция". Така се хващат лъжите. Проучване обаче доказва, че голяма част от финансово измамените възрастни хора са имали значително по-малък размер на инсулата – част от мозъка, отговорна за разчитането на сигнали като език на тялото на събеседника ни. Намалената функция на инсулата води и до по-голяма трудност при възприемане на сигнали, които издават, че някой ни лъже или мами.

Фишинг

Според проучванията възрастните хора са най-податливите, когато става дума за т.нар. фишинг мейли – писма, които подлъгват получателя да даде ключова информация за себе си, най-често представляваща лични данни като име, адрес, ЕГН, номер на банкова сметка, номер на дебитна карта и т.н. Има също доказателства, че с напредването на възрастта изпитваме по-големи трудности при откриването на „вълка в овча кожа“: някой, който изглежда достоен за доверие ни, но действа измамно. В хaзартна игра с карти проучването открило, че в сравнение с по-младите, пенсионерите са по-склонни да изберат тестета, представени от хора с миловидни лица, въпреки че точно тези тестета постоянно губели. Дори след като научават за това неблагонадеждно поведение, по-възрастните хора много бавно се отказват от вече заучения си начин на действие.

В заключение от университета препоръчват държавите да влагат повече усилия в програми за превенция на измами срещу възрастни хора. За пример те дават добри резултати от обучения по финансова, здравна и дигитална грамотност за пенсионери. Важни са и държавните програми за превенция на самотата, тъй като е доказано, че самотно живеещите са много по-податливи за измами.

Златна възраст по-защитени от изкушение

Има обаче и измами, при които именно по-възрастните са по-защитени спрямо по-младите. Става дума за измамите чрез електронни писма, опитващи се да изкушат получателя да участва в дадена схема или сделка, тъй като е много рядка или съвсем скоро предстои изчерпването ѝ. Например, имейл може да ви предупреди, че колекция от монети от 50-те години на миналия век е налична на специална намалена цена, но само ако бъде закупена в рамките на следващите 24 часа. За разлика от по-младите, пенсионерите е много по-трудно да бъдат засмукани в такава схема, показва изследването.