0

И зминалата седмица изненадващо се оказа под знака на „Титаник”. Причината за това беше поредната експедиция до останките на кораба. Връзката с туристическата подводница бе прекъсната и петимата богати авантюристи останаха безпомощни в ледените води на Атлантическия океан. Останките на легендарния кораб са постоянен обект на силен интерес от откриването им в средата на 80-те години на миналия век. Според официалната статистика има над 140 експедиции до потъналия „Титаник”. Реалното число със сигурност е по-високо. Тайните на кораба привличат като с магнит богати авантюристи. Злополучната подводница, която бе загубена през седмицата, функционира като луксозно панорамно средство за гмуркане още от 2018 г. Цената на билет е 250 хил. долара.

Така е изглеждал корабът в началото на плаването

 Така е изглеждал корабът в началото на плаването
АП

Реликви

Всички предмети, свързани по някакъв начин с „Титаник”, са със статут на реликви. Те се продават за баснословни суми на търгове и дори има цяла индустрия за изработване на техни копия. Само малка част от реликвите обаче имат реална историческа стойност.

Разглеждането отблизо на останките може да струва човешки животи

 Разглеждането отблизо на останките може да струва човешки животи
АП

Изключително ценна е чанта от алигатор поради факта, че има история, която върви с него. Когато британката Марион Мейнуел се качила на „Титаник”, сред вещите й имало луксозна чанта от алигатор. Мейнуел, която пътувала до САЩ, за да заживее с дъщеря си и внуците си, не е трябвало изобщо да бъде на „Титаник”. Билетите били разпродадени и тя в последния момент намерила билет за трета класа. В чантата си носила брачното свидетелство, разписка за канарче, което транспортирала за свой роднина, и бележка от бивш хазяин, който я препоръчвал като стабилен платежоспособен наемател. Документите оцелели благодарение на чантата. Както казва реставраторът Дейвид Галуша пред The New York Times, „Дебелината на кожата на алигатора и качеството са безупречни. Днес не може да намерите нищо подобно”. Мийнуел се удавила, когато „Титаник” потънал.

Парфюм

По време на мисията през 2000 г. на RMS Titanic ловците на реликви загребали кожена торбичка, съобщава Дик Бартън пред ABC News през 2001 г., „Не знаехме какво сме открили, докато не изплувахме на повърхността.“ Когато донесоха торбичката в лабораторията на кораба и я отвориха, миризмата на парфюм бе нетърпимо силна“, казва той.

Торбичката съдържа малки флакони с мостри на парфюми (някои счупени), принадлежащи на 47-годишния производител Адолф Заалфелд, пътник в първа класа от Манчестър. Бяха открити няколко други торбички, носещи неговото име, и във всички имаше мостри - общо 62. Заафелд, който оцелял при бедствието, захвърлил торбичките, докато бягал от кораба. След като са извадени от дълбините, ароматите възкръсват за втори живот. Били установени съставните части на парфюмите, за да се пресъздаде техният аромат. Резултатът е Legacy 1912. Дизайнът на шишенцето е повлиян от дизайна на вратите на кораба.

През 1987 г. ловците на реликви се натъкват на рядък артефакт: бронзов херувим, за който се смята, че бил част от осветително тяло на едно от стълбищата на кораба. Според CNN става дума за лампа, осветявала горната площадка на голямото стълбище в първа класа, защото е по-малка от херувимите на площадките на главното стълбище.

Гривна на любовта

Този предмет няма нищо общо с Кейт Уинслет, Леонардо ди Каприо или филма „Титаник“. Става дума за гривна с лента от 15-каратово розово злато със сребърно покритие и името Ейми, инкрустирано с диаманти. Намерено е в кожена торбичка, която вероятно е носена до портфейла. Собственикът никога не е бил официално идентифициран, но в книгата си „Титаник: Първо жените и децата“ Джудит Б. Гелар теоретизира, че може да е принадлежала на пътничка в трета класа Ейми Стенли, която е пътувала за Кънектикът, за да започне работа като домашна помощница при семейство Дан в Ню Хейвън. Тя била единственият пътник на име Ейми на „Титаник”. Ейми губи гривната, но е спасена.

Сред артефактите е и бронзовата палубна камбана, на която часови на вахта на име Фредерик Флийт започнал да звъни, когато забелязал айсберга. Камбаната е открита през 1987 г.

Камбаната на Титаник

 Камбаната на Титаник
АП

Два нотни листа също са били извадени от останките: On Mobile Bay - парче, написано около 1910 г., и Put Your Arms Around Me, Honey от бродуейския мюзикъл Madame Sherry. Последният артефакт принадлежал на Хауърд Ъруин, който обикалял света с приятеля си Хенри Сътхол. Последната част от тяхното пътуване трябвало да бъде първото пътуване на „Титаник”. Ъруин обаче изпуска кораба, защото бил ограбен малко преди „Титаник” да отпътува. Приятелят му се качва и умира. Нотните листове са реставрирани през 1993 г.

Част от корпуса с размери 4 на 10 метра, известна като „Голямото парче“ с маса цели 15 тона,, също е спасена. За първи път е забелязана през 1994 г. През 1996 г. се провежда неуспешна операция по изваждане на парчето, тъй като въжетата се късат. Артефактът е изваден през 1998 г. За възстановяването на парчето било необходимо то да бъде обезсолено и обработено, за да се забави ръждясването и ерозията.

За разлика от много други артефакти и части от облеклото, изследователите се натъкнали на добре запазено бомбе. То не е било защитено от чанта или багажник, но въпреки това оцеляло в сравнително добро състояние. Възстановено е през 1993 г.

Порцелан

Според CNN само „елитни“ пътници в първа класа използвали порцелан в кобалтовосиньо и златисто, произведен от Spode China, Ltd., компания, която съществува и днес.

В такива чаши пиели кафето си богатите пътници

 В такива чаши пиели кафето си богатите пътници
АП

Третокласен порцелан вероятно е бил използван от екипажа. „Третокласният порцелан беше на склад - бели парчета с логото на White Star Line, отпечатано в червен цвят“, казва CNN. Уникален артефакт е и вълнена жилетка, собственост на пътника от трета класа Уилям Хенри Алън, който загинал при катастрофата. Според Los Angeles Times жилетката е намерена в куфара му и изглежда „изгладена и готова за носене“.

През 1913 г. Маргарет „Моли“ Браун подава застрахователен иск на стойност 27 887 долара за имущество, изгубено при катастрофата на „Титаник”. Сред артикулите имало два чифта чехли, кожи и 14 шапки, както и колие на стойност 20 000 долара (около 539 000 долара днес).

През 1987 г. е извадена чанта Gladstone, която съдържа редица бижута, включително огърлица с три нерафинирани златни късчета, за които се смята, че са принадлежали на Браун, чийто съпруг е направил парите си в минната индустрия.

Още изгубени реликви

Артефактите от „Титаник” не са единствените реликви, които остават скрити за цяла вечност. ВВС съобщава за открит уникален бронзов орел до бреговете на Уругвай през 2006 г. Орелът бил част от носовата конструкция на нацистки боен кораб от Втората световна война. Орелът бил 2.8 м дълъг и два метра висок. Той бил част от крайцера „Адмирал граф фон Шпее”.

Първоначално решили да го претопят заради бронза, но по-късно правителството праща скулптора Пабло Ачугари, който трябвало да превърне орела в миролюбив гълъб. Идеята била забравена, но затова пък били заведени съдебни дела. Германия претендирала за орела, за да го унищожи и така да бъдат прекъснати каквито и да било опити за възкресение на реликви от Третия райх. Но съдът присъжда орела на Уругвай. В момента ситуацията около орела е висяща и той просто отлежава на склад.

Съвсем различна е съдбата на древен бронзов меч на 3000 години, който бе открит в Ньординген, Бавария. Мечът е в уникално състояние и дори още блести на светлината, независимо от своята възраст. Според археолози находката е от XIV век пр.н.е. Според екипа откриването на мечове от това време и регион е рядкост, тъй като повечето гробове от средната бронзова епоха са били плячкосвани през вековете.

Мечът е с уникална декорирана дръжка. По острието няма никакви драскотини, което означава, че е бил използван само за ритуали. „Мечът е част от погребална церемония и трябва още да бъде изследван”, казва Матиас Пфайл от Баварската служба за опазване на културното наследство.