0

 

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщи сензационна новина – един екземпляр от редкия вид птица стрепет, който се счита за изчезнал като гнездящ в България, е регистриран в началото на декември в пасище на територията на община Стамболово, Хасковска област.

Изчезналата, но новопоявила се у нас птица стрепет, известна още като трепетлица и жърковец

 Изчезналата, но новопоявила се у нас птица стрепет, известна още като трепетлица и жърковец
Уикипедия

Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния лекар Георги Георгиев. Мястото е посетено повторно от екип на БДЗП и „По-диви Родопи“ и присъствието й в района е документирано отново.

Гнездене

Стрепетът, известен още като малка дропла, е гнездил в района на Хасково преди повече от 100 години. Последните му гнездовища в страната са просъществували вероятно в Северна България до около 50-те години на миналия век. Сега отделни екземпляри се наблюдават изключително рядко, основно през зимните месеци. Произходът им е неизвестен, но се предполага, че са от популацията в Украйна.

Стрепетът е с големината на едра кокошка с дължина на тялото 40-45 см, размах на крилата - 100-110 см, тегло - 500-900 г. Горната част на тялото е с пясъчен цвят с тъмна шарка, долната част е бяла. Брачното оперение на мъжкия е с черна шия с две бели ленти.

Стрепетът е птица от семейство Дроплови

 Стрепетът е птица от семейство Дроплови
БДЗП

Зимната окраска и на мъжките, и на женските е еднаква – пясъчна с черни петна. Много характерен е полетът на стрепета – лети много бързо, като създава впечатление, че трепти на място, но се придвижва бързо, а крилата му създават характерно свистене. Разпространен е в умерените райони на Европа, Азия и Северна Африка, често срещан е бил в миналото в Бесарабия и други степни пространства – например в Добруджа. Основна причина за намаляването на популацията е разораването на степите.

Единаци

За разлика от дроплите стрепетите са единаци, само преди зимната си миграция се събират на големи ята. Хранят се със семена, корени и кълнове, както и с насекоми. Размножават се през април след брачен танц на мъжките, които подскачат многократно високо над земята и издават характерен звук „цррр“. Женската снася от 3 до 5 яйца и плътно мъти в гнездото, като не се плаши от хората и това е причина често да загива под колелата на селскостопанската техника.

В миналото стрепетът е бил много по-разпространен в България и вероятно населявал много от обширните равнинни местности в страната. По костни останки от плейстоцен и холоцен видът е установен от палеоорнитолога проф. Златозар Боев в десетина находища както в Северна, така и в Южна България. Те доказват, че стрепетът е бил сред най-ценените ловни птици, защото повечето от останките му произлизат от т.нар. кухненски отпадъци от древните селища. В България се е срещал в Добруджа, Софийското поле, както и на други места.