0

Л юбим атракцион от времето на социализма ще върне скоро спомените на много русенци, които са били деца през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Втори шанс да заживее нов живот получи емблематичната Зала на смеха в Парка на младежта в Русе след проведения наскоро търг за отдаването й под наем. Той бе спечелен от фирма, чийто предмет на дейност е управление и развитие на увеселителни съоръжения. С нея общината, която е собственик на постройката, ще сключи договор за срок от 10 години, като в следващите шест месеца наемателите се задължават за собствена сметка да възстановят атракциона. Преди този търг имаше още един опит на местната управа да върне към нов живот любимото на поколения русенци увеселително съоръжение.

Повече от 30 години Залата на смеха не работи, но продължава да буди у мнозина носталгия по детските години. Съществува от края на 50-те или началото на 60-те години на ХХ век, когато на много места в страната се появяват увеселителни кътове в градските паркове. Те са уредени приблизително по един и същ начин – със самолетчета, люлки гондоли, виенски колела, зали с криви огледала, а на някои места наблизо функционирало целогодишно и стрелбище. По-възрастните русенци си спомнят как залата е кънтяла от смеха на хората, насядали на въртящия се под, който при по-високи обороти ги изхвърлял към меките тапицирани стени. Първоначално кривите огледала били извън това помещение, но после ги поставили в него на по-високо второ ниво. Посетителите се забавлявали с изображенията си в огледалата, показващи ги или прекалено слаби, или прекалено дебели. В почивните дни се налагало да се чака на опашка, тъй като вътре, на въртящия се под, не пускали повече от 5-6 човека.

И ако Залата на смеха все още съществува и може да бъде възстановена, другите съоръжения в увеселителния кът от времето на соца – самолетчетата, дървените гъби, влакчето, лодката люлка, виенското колело, отдавна са унищожени. Предстои да се разбере дали днешните деца и младежи ще имат интерес към възстановения атракцион, на който са се забавлявали техните майки и бащи, баби и дядовци.