0

Н яколко дни след 7 октомври, когато бойци на "Хамас" взеха над 200 заложници в Южен Израел, правителството на Катар се свърза с Белия дом с молба: създайте малък екип от съветници, които да помогнат в преговорите за освобождаване на пленниците.

Напрегнатата дейност, която накрая дава резултат, бе дело на посредниците Катар и Египет и договорена от Израел, "Хамас" и Съединените щати. Това разказва Ройтерс в ескслузивен репортаж. Усилията, пазени в тайна, включваха напрегнат личен дипломатически ангажимент от президента на САЩ Джо Байдън, който проведе редица спешни разговори с емира на Катар и с израелския премиер Бенямин Нетаняху в седмиците, последвали началото на войната в Близкия изток. Имало е и часове на усърдни преговори с участие на държавния секретар Антъни Блинкен, директора на ЦРУ Уилям Бърнс, съветника по националната сигурност Джейк Съливан и неговия заместник Джон Файнър, както и пратеника на САЩ в Близкия изток Брет Макгърк.

Сформиране

Двама служители, участващи в преговорите, са дали на Ройтерс обширни подробности за работата, довела до споразумение, в което 50 заложници първоначално трябва да бъдат освободени в замяна на 150 палестински затворници по време на четиридневна пауза в боевете.

Малко след 7 октомври Катар - отдавна установен посредник в нестабилен регион - се обърна към Белия дом с чувствителна информация за заложниците и потенциала за тяхното освобождаване. Катарците са поискали да бъде създаден малък екип, който те наричат „клетка“, който да работи по въпроса насаме с израелците.

Съливан нареди на Макгърк и друг служител на Съвета за национална сигурност, Джош Гелцер, да създадат екипа в тайна от други американски агенции, тъй като Катар и Израел изисквали изключителна секретност. Макгърк, топдипломат с богат опит в Близкия изток, провеждал ежедневни сутрешни разговори с министър-председателя на Катар Мохамед бин Ал Тани. Той докладва на Съливан и Байдън бил информиран ежедневно за процеса.

Осигуряването на свобода за заложниците е било във фокуса на президентската визита до Тел Авив на 18 октомври. Пет дни по-късно, на 23 октомври, работата на екипа на Белия дом помогна за пускането на двама американски заложници - Натали и Джудит Раанан. Байдън видя възможност да получи освобождаването на голям брой заложници и че сделката за тях е единственият реалистичен път за осигуряване на пауза в боевете, казаха американски служители пред Ройтерс.

Забавяне

На 24 октомври, когато Израел беше готов да започне сухопътна офанзива в Газа, американската страна получила съобщение, че "Хамас" се е съгласил с параметрите на сделката за освобождаване на жени и деца, което би означавало пауза и забавяне на наземната инвазия. Затова планът на Израел бил адаптиран, за да може да поддържа пауза, ако се стигне до сделка.

Процесът беше дълъг и тромав - комуникацията беше трудна и съобщенията трябваше да се предават от Доха или Кайро в Газа и обратно. Президентът Байдън е провел телефонен разговор с министър-председателя на Катар, за който не е съобщавано. Съгласно оформящото се споразумение жените и децата заложници ще бъдат освободени в първата фаза заедно със съразмерно освобождаване на палестински затворници от израелците. Те настояха "Хамас" да гарантира, че всички жени и деца ще излязат на тази фаза. Американската страна се съгласи и поиска чрез Катар доказателство, че са живи или информация за идентифициране. Ключовата пречка към 9 ноември бе, че "Хамас" не бе ясно идентифицирал точно кого държи като заложници. Малко след обаждането на Байдън терористите предоставиха подробности за 50-те заложници, за които обеща, че ще бъдат освободени в първата фаза. И на 14 ноември Нетаняху се съгласи да приеме сделката.

Преговори

После преговорите замряха, тъй като комуникациите в Газа изчезнаха. Когато бяха подновени, Байдън беше в Сан Франциско на среща на върха в Азиатско-тихоокеанския регион. Той се обадил на емира на Катар и му казал, че това е последният шанс, а емирът обещал да окаже натиск за приключване на сделката.

Накрая споразумението беше структурирано така, че жените и децата да бъдат освободени в първата фаза, но с очакване за бъдещи освобождавания и целта всички заложници да бъдат върнати у дома при семействата им. В Кайро Макгърк се срещна с шефа на египетското разузнаване Абас Камил. От лидерите на "Хамас" в Газа идва информация, че са приели почти всички споразумения, разработени в Доха. Последва вълна от допълнителни контакти и сделката най-накрая се осъществи.