В навечерието на празниците за здравословно хранене и най-вече за здравословно приготвяне на храна говорим с шеф-готвача Виктория Зайкова, популярна и като Вики от Hell's Kitchen 2022. Изключително земна и неподправена тя чистосърдечно разказва и за своите предпочитания в храненето и дава идеи за това какво да слагаме на трапезата и за какво да внимаваме, за да се чувстваме във форма.
Продължава от миналия брой
Българите много обичаме, особено по това време на празници, да удряме лактите в масата, буквално. Това, което не сме изяли на 24-ти, едва ли не, на 25-и вече ще се е развалило. А всички знаем, че ядем сарми от Бъдни вечер поне до 2 януари. Това чистосърдечно и с усмивка отбелязва майсторката на вкусни ястия Виктория Зайкова пред „Здраве с Телеграф“.
„В интерес на истината не сме научени и хората на Балканите сме такива – обичаме да си хапваме, и то стабилно. Това не е лошо, такъв ни е манталитетът, но като човек, който от 17 години се занимава с кулинария и като действащ готвач го практикувам всеки ден, мога да кажа е, че с нищо не трябва да се прекалява. Да, в момента кулинарията е мода, храненето също е модерен начин да се изразяват много фитнес инструктори и т.н., но аз смятам, че просто не трябва да се злоупотребява с храната. Трябва да ти е вкусно и да е балансирано. Апелирам да не се удрят лактите на масата точно по това време. Нека да избягваме пакетираните храни и всичко наблъскано с изкуствени оцветители, добавени захари... Аз освен шеф-готвач съм и родител и избягвам да давам на моето дете такива неща. Не ги купувам, не ги харесвам и не ги препоръчвам. Аз съм човек, израснал на село, и се стремя нещата, които готвя вкъщи, да са възможно най-чисти и както е модерно да се казва - „био“. Моите родители и дядо ми са животновъди и ние по това време на годината всъщност сме от тези, дето колят прасе. И предпочитам да си хапвам възможно най-много домашна храна. Това и препоръчвам на всеки“, казва още Виктория.
Порции
В България всичко при нас и порциите са много големи и затова често преяждаме. Според мен, за да бъде балансиран един обяд или вечеря, трябва да имаме в чинията салата около 200 грама и основно около 200-250. Такъв е и стандартът в по-реномираните ресторанти. Не като в обикновените кръчми, в които аз не намирам нищо лошо, но там порциите са по 500 грама овчарска салата. Не, стандартът, от който трябва да си се заситил и да си хапнал нормално, без да ти е тежко, за да не се въртиш през нощта и да не може да заспиш до жена си, е да мъчат киселини и всякакви такива неща е 200 грама салата плюс 250 до максимум 300 грама основно, в което да има протеин, пюре и сос. Това са неписани закони. Наистина апелирам хората да не преяждат по това време на годината. В момента, в който си се наял, е добре да спреш. Не е нужно да изяждаме всичко, което ни е в чинията. Ако си на ресторант, може да си го вземеш за вкъщи, може да си го хапнеш после или утре...
Мезе
Мезенето е също нещо, което е типично за българите. Навън обаче сервират начос със сос, а при нас наблягаме на луканки и сланинки, дори след като преди това сме вечеряли обилно. Салатите снежанка също и мезето си върви с алкохола. При нас трапезите са си много богати изначално, не само по празниците, и хората обичат да има питка, масло, хляб, едно мезе, второ мезе, една разядка с катък и чушки... Такива сме, че обичаме да слагаме много по масата и шанса да сме се нахранили още преди основното е много голям. Затова, когато някой ми идва на гости, гледам да има салата и основно и тези неща малко ги пестя. Така по-добре могат да оценят труда, който съм вложила в другите неща, а не да се наяжда, прехапвайки оттук-оттам.
Десерти
Десертите на мен са ми болна тема, защото много обичам да ги ям, а много мразя да ги правя. Това майки ми, като прочете, може и да ми се разсърди, защото тя е сладкар. Но си признавам. Не че не правя десерти. Ако се наложи, ще направя, но за мен сладкарството е най-точната наука в кулинарията. Всичко е много стриктно – 2 ванилии, 120 грама захар... Аз съм от хората, които обичат да пробват, да променят, докато готвят, ако нещо не им харесва. Затова сладкарството донякъде ме изнервя. Там нещо, ако объркаш, трябва да добавяш от абсолютно всичко. Не можеш да добавиш само от едно, защото пропорцията няма да излезе. Иначе съм от класическите домакини, които могат да правят кекс, два-три сладкиша от най-разпространените. Въпреки че съм готвач, обичам да ги хапвам, не и да ги правя.
За Нова година пригответе капама гювеч
За тези, които ще посрещат гости вкъщи на Нова година, Вики препоръчва основното, което ще сервират, да бъде капама гювеч. Това е ядене, с което първо домакините няма да бъдат много ангажирани с неговото приготвяне. „Ястието се готви няколко часа на по-ниска температура във фурната. Моята версия е с кисело зеле, ориз, всякакъв вид хубави меса – свинско, телешко, суджук... Всичко това се овкусява, слага се в гювеча, долива се с водичка и някакво бульонче и се оставя във фурната за 6-7 часа на 160-180 градуса. Домакините имат време да си подготвят масата и самите себе си. После яденето е много вкусно, месото е изключително крехко, до разпад и съм сигурна, че никой няма да остане равнодушен пред такова ядене“, отбелязва шеф-готвачът.
Людмил Христов