0

С ладките картофи или батати са уникален продукт, подходящ за здравословно хранене. Всъщност не става въпрос за картофи, а за корен от друг вид растение, което принадлежи към семейство грамофончета. Бататът произхожда от тропическите райони на Америка. Със сигурност е използван за храна 4500 г. пр.н.е. - тоест това е някъде времето на Варненското злато. Днес са познати около 400 вида сладки картофи. Ето идеи какво да сготвим с тях, взети предимно от екзотичните за нас кухни, забелязани на receptite.com. Като определено пърженият вариант не е здравословен, но пък е много вкусен.

Карамелизирани на тиган

Необходими продукти:

  • 1 кг сладки картофи - около 2 бр.
  • 5 с.л. олио
  • 3 с.л. соев сос
  • 4 с.л. сусам
  • 2 с.л. дресинг нар или царевичен сироп
  • 2 с.л. кафява захар по желание
  • стрък зелен лук
  • сол, черен пипер
  • сокът от половин лайм

Начин на приготвяне:

Бататите се обелват и нарязват на кубчета. В тиган се слага олиото и се запържват бататите за 5 минути. Добавят се 3 с.л. сусам и се пържи още 2 минути, като се разбъркват бататите. Добавят се в тигана 200 мл вода, соевият сос, дресингът от нар (царевичният сироп) и по желание кафявата захар. Без да се покрива тиганът и без да се бърка, се оставят кубчетата да омекнат и се карамелизират и водата да изври за 10 минути. Разбъркват се внимателно бататите, така че да се покрият отвсякъде с карамел, котлонът се изключва и се овкусяват със сол, черен пипер и сок от лайм на вкус. При сервиране се поръсват с 1 с.л. сусам и нарязания на ситно зелен лук.

На фурна

Необходими продукти:

  • 2 батата
  • няколко скилидки чесън
  • чесън на прах
  • черен пипер по желание
  • сол
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Бататите се обелват и нарязват на средно големи парчета. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Между тях се слагат скилидките чесън (необелени и леко смачкани с плоската страна на ножа), поръсват се с подправките и зехтина и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна около 40 минути.

Печено пиле със зеленчуци

Необходими продукти:

  • 6 пилешки бутчета (горна и долна част)
  • 2 големи батата, общо около 1,4 кг
  • 3 глави лук
  • 3 големи моркова
  • 300 г зелен фасул
  • 3 зелени чушки
  • 2 ч.ч. пресен грах или замразен
  • 100 мл сос барбекю
  • сол, черен пипер (по желание), счукано сухо чили, риган, розмарин
  • чеснов зехтин

Начин на приготвяне:

Бататите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ивици, морковите на шайби, чушките на едри пръстени. Смесват се всички зеленчуци, подправят се и се объркват много добре с чеснов зехтин, количеството е по желание. В тавата се наливат 2 ч.ч. вода. Върху зеленчуците се нареждат бутчетата, покапват се със соса, който се намазва по бутчетата (с четка). Всичко се завива с фолио. Пече се 2 часа на 190-200 градуса. След това се маха фолиото и се запича още известно време до хубав нагар и готовност на месото.

Розова сьомга върху канапе

Необходими продукти:

  • 500 г розова сьомга
  • 1 глава лук
  • 3 стръка зелен лук
  • 5 картофи (750 г)
  • 1 малка тиквичка (200 г)
  • 2 моркова (300 г)
  • 1 малка глава целина
  • 1 малък батат (150 г)
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/4 връзка копър
  • олио или зехтин
  • черен пипер по желание
  • сол
  • 1 лимон
  • 100 мл бяло сухо вино

Начин на приготвяне:

Полусваряваме картофите и сладкия картоф. Варим необелени и след обелването ги нарязваме на много тънки филийки. В това време задушаваме стария лук, към който добавяме накрая зеления лук. Разстиламе задушения лук на дъното на една тавичка. Върху лука нареждаме в един ред картофите и бататите. Задушаваме морковите и целината. Разстиламе ги върху картофите. С много малко мазнина (олио или зехтин) задушаваме тиквичките, нарязани предварително на много тънки кръгчета. Колкото по-тънки, толкова по-добре. Поставяме тиквичките върху морковите и целината. Обилно поръсваме с магданоз.

Най-отгоре нареждаме парчета сьомга, предварително осолена и наръсена с черен пипер. Кожата трябва да бъде отстранена преди осоляването. Дребно нарязаният копър се разполага върху сьомгата. Наливаме в тавичката бялото вино и нареждаме парчета лимон между рибата. Покриваме всичко с алуминиево фолио и печем 20 минути на фурна - около 220 градуса. Алуминиевото фолио затискаме по краищата с корички от лимона или парченца картоф, за да се задуши добре яденето. След двадесет минути, ако е необходимо, запичаме отделно само парчетата риба на много силна фурна, за да хванат златиста коричка. Не повече от пет минути. Преди сервирането се добавя още лимон.