С ладките картофи или батати са уникален продукт, подходящ за здравословно хранене. Всъщност не става въпрос за картофи, а за корен от друг вид растение, което принадлежи към семейство грамофончета. Бататът произхожда от тропическите райони на Америка. Със сигурност е използван за храна 4500 г. пр.н.е. - тоест това е някъде времето на Варненското злато. Днес са познати около 400 вида сладки картофи. Ето идеи какво да сготвим с тях, взети предимно от екзотичните за нас кухни, забелязани на receptite.com. Като определено пърженият вариант не е здравословен, но пък е много вкусен.
Карамелизирани на тиган
Необходими продукти:
- 1 кг сладки картофи - около 2 бр.
- 5 с.л. олио
- 3 с.л. соев сос
- 4 с.л. сусам
- 2 с.л. дресинг нар или царевичен сироп
- 2 с.л. кафява захар по желание
- стрък зелен лук
- сол, черен пипер
- сокът от половин лайм
Начин на приготвяне:
Бататите се обелват и нарязват на кубчета. В тиган се слага олиото и се запържват бататите за 5 минути. Добавят се 3 с.л. сусам и се пържи още 2 минути, като се разбъркват бататите. Добавят се в тигана 200 мл вода, соевият сос, дресингът от нар (царевичният сироп) и по желание кафявата захар. Без да се покрива тиганът и без да се бърка, се оставят кубчетата да омекнат и се карамелизират и водата да изври за 10 минути. Разбъркват се внимателно бататите, така че да се покрият отвсякъде с карамел, котлонът се изключва и се овкусяват със сол, черен пипер и сок от лайм на вкус. При сервиране се поръсват с 1 с.л. сусам и нарязания на ситно зелен лук.
На фурна
Необходими продукти:
- 2 батата
- няколко скилидки чесън
- чесън на прах
- черен пипер по желание
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
Бататите се обелват и нарязват на средно големи парчета. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Между тях се слагат скилидките чесън (необелени и леко смачкани с плоската страна на ножа), поръсват се с подправките и зехтина и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна около 40 минути.
Печено пиле със зеленчуци
Необходими продукти:
- 6 пилешки бутчета (горна и долна част)
- 2 големи батата, общо около 1,4 кг
- 3 глави лук
- 3 големи моркова
- 300 г зелен фасул
- 3 зелени чушки
- 2 ч.ч. пресен грах или замразен
- 100 мл сос барбекю
- сол, черен пипер (по желание), счукано сухо чили, риган, розмарин
- чеснов зехтин
Начин на приготвяне:
Бататите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ивици, морковите на шайби, чушките на едри пръстени. Смесват се всички зеленчуци, подправят се и се объркват много добре с чеснов зехтин, количеството е по желание. В тавата се наливат 2 ч.ч. вода. Върху зеленчуците се нареждат бутчетата, покапват се със соса, който се намазва по бутчетата (с четка). Всичко се завива с фолио. Пече се 2 часа на 190-200 градуса. След това се маха фолиото и се запича още известно време до хубав нагар и готовност на месото.
Розова сьомга върху канапе
Необходими продукти:
- 500 г розова сьомга
- 1 глава лук
- 3 стръка зелен лук
- 5 картофи (750 г)
- 1 малка тиквичка (200 г)
- 2 моркова (300 г)
- 1 малка глава целина
- 1 малък батат (150 г)
- 1/2 връзка магданоз
- 1/4 връзка копър
- олио или зехтин
- черен пипер по желание
- сол
- 1 лимон
- 100 мл бяло сухо вино
Начин на приготвяне:
Полусваряваме картофите и сладкия картоф. Варим необелени и след обелването ги нарязваме на много тънки филийки. В това време задушаваме стария лук, към който добавяме накрая зеления лук. Разстиламе задушения лук на дъното на една тавичка. Върху лука нареждаме в един ред картофите и бататите. Задушаваме морковите и целината. Разстиламе ги върху картофите. С много малко мазнина (олио или зехтин) задушаваме тиквичките, нарязани предварително на много тънки кръгчета. Колкото по-тънки, толкова по-добре. Поставяме тиквичките върху морковите и целината. Обилно поръсваме с магданоз.
Най-отгоре нареждаме парчета сьомга, предварително осолена и наръсена с черен пипер. Кожата трябва да бъде отстранена преди осоляването. Дребно нарязаният копър се разполага върху сьомгата. Наливаме в тавичката бялото вино и нареждаме парчета лимон между рибата. Покриваме всичко с алуминиево фолио и печем 20 минути на фурна - около 220 градуса. Алуминиевото фолио затискаме по краищата с корички от лимона или парченца картоф, за да се задуши добре яденето. След двадесет минути, ако е необходимо, запичаме отделно само парчетата риба на много силна фурна, за да хванат златиста коричка. Не повече от пет минути. Преди сервирането се добавя още лимон.