0

Л ятната отпуска е време за релакс за тялото и душата със забавления и разходки по морския бряг, из гори и планини. Но именно там възникват и най-рисковите моменти за смартфоните – внезапна лятна буря, изпускане върху камъни или в морските вълни, които по правило скапват всяка електроника.

Ниво на защита

Засега най-добрите телефони за лятната отпуска комбинират „цивилната“ (IP-защита) с някой от военните стандарти за протекция, като например МІL-ЅТD-810G. Toвa e вoeнeн cтaндapт нa aмepиĸaнcĸaтa apмия, който дoбaвя към цивилния стандарт още: зaщитa oт coлни пърски, cлънчeвa paдиaция, пpax, влaгa, мexaнични и тepмични cътpeceния и др. На най-добрите в класа портовете и бутоните са защитени допълнително с уплътнения, което е важно при изпускане в кал и вода. В следващите редове ви предлагаме някои добри модели за лятната ваканция с две нива на протекция.

Стрес-тест

„Моторола“ (Motorola) извадиха преди само година сървайвър модел, способен да оцелее , дори да го забравите на адската жега на пясъка или да го изпуснете във водата, но за кратко. Това е „Моторола Дифай“(Motorola Defy 2021). Той гарантира работа при екстремни температури между +75 ° C и -30 ° C. Фактът, че покрива военния стандарт показва, че машинката е тествана в доста тестове за вибрация, които иначе биха компрометирали спойки или пиксели на класическите смартфони.

Наред с отличната си термо- и аквазащита смартфонът си има пъргав хардуер-осемядрен процесор „Снапдрагон 662“, тройна камера с приличен фото-сензор от 48 MP. Батерията е 5000 mAh. Но най-голямото предимство са габаритите. На фона на другите телефони в т. нар. брониран клас, този има дебелина под 11 мм и тегло от 230 грама. Класика е и дупката на корпуса, където може да се закача ремък за носене на колан или на китката. Моделът се търгува у нас около 450-500 лева.

5G финландец

Близо двойно по-скъпо излиза новият закален модел „Нокия Екс Ар20“ (Nokia XR20). Експеримeнтът на финландците изглежда успешен, защото се е получил някакъв интересен хай-тек-оксиморон от едновременно елегантен и здрав апарат, при това с възможност за 5G свързаност. Екранът от 6.67 инча се пази от най-здравото покритие „Горила Глас Виктъс“. На сайта на компанията има и доста съблазнително предложение, което гласи:

„Ако се случи нещо неочаквано, не се притеснявайте. Ние ви осигуряваме спокойствие с безплатна подмяна на екрана през първата година“.

Най-якият кореец

Един от най-здравите и добри в технологично отношение смартфони към днешна дата е дело на корейците от „Самсунг“ (Samsung). В края на миналия месец юли те пуснаха в оборот последното поколение на своя як смартфон „Галакси Екскавър 6 Про“ (Galaxy Xcover 6Pro). Той се предлага у нас около 1150 лева. Телефонът определено си струва инвестицията, тъй като предлага върхова защита на корпуса и екрана в комбинация с отличен хардуер. Тук можем само да споменем, че дисплеят има честота на опресняване от 120 Hz (херца), а процесорът е „Снапдргон 778“. Според спецификациите, кореецът може да преживее стандартното изпускане от 1,5 височина. Екранът има най-доброто „Горила глас“ покритие, с което не би трябвало да се надраска и от острия като елмаз пясък на плажа.

Друга екстра е, че с екрана може да работите дори по време на дъжд и ако сте с ръкавици. Въпреки здравия си корпус смартфонът постига дебелина от само 9,9 мм, с което може да се каже, че е рекордьор в класа на т. нар. удароустойчиви смартфони. Дизайнерите са постигнали това с по-малкия капацитет на батерията от 4050 mAh. Тук обаче има хитра възможност за бърза смяна с резервна батерия при нужда.

Модулен

Всъщност тази функция може да се открие у друг по-стар смартфон “Ленд Роувър Експлор“ (Land Rover Explore от 2018 г.), който все още се намира тук-там на половин от цената на новия „Самсунг“. Роувърът се отличава с модулен дизайн, при който може да сложите втора батерия (която получавате в комплекта). Тя на практика удължава живота на първата, като я буства с общ капацитет от 7800 mAh. Смартофнът си има по-усъвършенствана версия на GPS, отколкото е налична в средностатистическите телефони. Качеството му е гарантирано от британския производител „Булит“ (Bullitt), същият, който стои и зад телефоните за по-екстрмни професии и спортове „Кат“ (CAT).

Иначе претенцията за яки и доста производителни телефон, оцеляващи при удари, в адските жеги на плажа и дори в солена вода имат още няколко по-слабо популярни китайски марки у нас, като Доджи (Doogee),, Улефон (Ulefone) и Блеквю (Blackview)и др.

Гаранцията не важи при проникване на вода

Доколко е защитен вашият телефон от околната среда показват двете цифри след ІР индекса (Ingress protection). Първата показва нивото на защита срещу твърди частици и прах. Тук най-високото ниво е 6. Второто число издава нивото на защита на корпуса срещу навлизане на течности. Най-високото е 8, но има и 9К, което поне на хартия указва, че телефонът е неуязвим дори на мощни високотемпературни водни струи. Последният стандарт обаче все още не е признат официално. Ето защо при по-масовите брандове най-високото ниво на прахо- и водоустойчивост е IP68. Тo указва акварезистентност на телефона до 1,5 м вода за не повече от 30 минути. Тази протекция обаче може да предпази телефона само в сладка или хлорирана вода и за кратко. Не на последно място избягвайте да топите телефона в морето, защото рядко някой модел има защита срещу солена вода. Още повече че почти няма производители, които дават гаранция при повреда от „водопроникване“ дори в басейн, камо ли в морето. Така че ако искате да снимате във водата, то най-добре си сложете водоустойчив калъф.