0

С оциалните мрежи убиват разнообразието на езиците на планетата и подхранват доминацията на английския език.

Това мнение е все по-застъпено сред наблюдателите на съвременната дигитална среда, а вече има и първи отклик в политическите среди.

Заплаха

Социалните медии са заплаха за френския език, каза през седмицата френският премиер Габриел Атал по време на посещение във френскоговорящ Квебек, Канада. Атал добави, че ще работи за законодателство във Франция и в други франкофонски страни с цел френският език да бъде защитен по-добре. „Франкофонските страни трябва да се обединят, за да оказват натиск върху социалните медийни платформи“, заяви Атал, оплаквайки се от доминирането на англоезичното съдържание в социалните мрежи. „Технологиите, които донесоха много лесен и директен достъп до много творческо съдържание, същевременно излагат на риск френскоговорящия свят“, добави премиерът.

„Ако съдържанието, до което младите хора имат достъп, е по същество англоговорящо или ако алгоритмите, които предлагат съдържание на дадена платформа, са склонни да предлагат англоезично съдържание, в дългосрочен план мисля, че това е заплаха за мястото на френски език", каза той. Атал настоя франкофонските страни по света да оказват колективен натиск върху дигиталните платформи да „защитят франкофонията по света“ и да създадат съвместно финансиране на френскоезични културни продукции, за да се конкурират с високобюджетната творческа индустрия в САЩ.

Проблем

Проблемът се вижда не само от френскоговорящите. Белгийският регион Фландрия например се стреми да приложи законодателство, което да принуди Instagram, TikTok и YouTube да подкрепят финансово създаването на филми и телевизионни сериали на фламандски език. Същевременно владеенето на албански език сред младежите намалява, сочат резултати от годишния държавен зрелостен изпит в Албания, а според мнозина част от причината са социалните медии. Официалните данни, публикувани от местните образователни институции, показват, че младите хора говорят английски по-добре от родния си официален език. „Фактът, че те прекарват дълго време в социалните мрежи и прекарват малко време в комуникация помежду си, оказва много голямо влияние. Прекарването на толкова много време в социалните мрежи и това, което виждат на английски, кара албанския език да избледнява“, казва Ирида Сина, oбразователен експерт, пред Euractive.

Застрашени

И в Хърватия учениците получават по-ниски резултати по хърватски в сравнение с английския. По-младите хора смесват английски и хърватски всеки ден до такава степен, че когато тийнейджърите говорят помежду си, това звучи като нов език. В Малта, където официалният език са както малтийският, базиран на арабски, но писан с латински букви, така и английският, първият се счита за един от най-застрашените от изчезване в Европа. Говоренето на английски език носи известен „престиж“ в Малта и винаги се е свързвал с висшата класа. Сега благодарение на социалните медии онези, които говорят езика редовно и правилно, се превръщат в малцинство.

Във Финландия тече шумен дебат относно използването на английски, който бурно измества финландския в сектора на услугите и университетите. Английският тотално измества финския и в песните на младите рапъри в страната. Кметът на Хелзинки наскоро предложи английският да стане трети официален език на Финландия след финския и шведския.

В Словения учителите също отбелязват, че заради социалните медии малките ученици говорят на смесица от словенски и английски. Като цяло те смятат, че учениците напредват с английския, като същевременно имат застой в резултатите си по словенски.

В Холандия миналата година проучвания установиха, че 20% от студентите, които се стремят да постъпят в университет, се провалят на последния си изпит по холандски. Отделно 30% от кандидат-учителите в началното училище не са издържали изпита по холандски език от първия опит. Заради засилването на английския в страната, както и в колонните ѝ холандският се смята за един от застрашените от изчезване езици по света.