0

Н АСА изненада света, като обяви, че ще строи къщи от гъби и водорасли на Луната.

Проектът съществува поне от 2018 г., но сега космическата агенция подписа договор, с което нещата ще бъдат ускорени. А и зад гърба им застават мощни финансови институции, сред тях и такива, които са свързани с банкерския клан Ротшилд.

Наскоро китайците обявиха, че също смятат да строят къщи на Луната и вече (на техните успешни полети с кацания на обратната страна) са изпитани различни вариант. Китайците обаче искат да си правят тухлите на място, като ще използват вода, която все още (поне не са обявили официално) не са открили. Но затова пък роботи ще правят тухлите и ще вдигат градежите и такива вече били в много напреднала фаза, готови да работят в лунните условия.

Прах

В проекта на НАСА първоначално се предвижда да бъдат доставяни от Земята материалите за първоначалните домове, а след това да се изградят плантации на Луната от гъби (фунги), от които да се правят жилищата. Идеята е да се пренесе един контейнер с вода и един с гъби, които след това сами ще си израстат, друга идея е всеки път да се доставят по два контейнера, от които да израстват къщите.

Крис Маурер - водещ специалист в областта на лунните гъби, обяснява: „Не може да си носим от Земята дъски и тухли, с които да строим, защото ще е твърде скъпо. Затова принципът е, че ще строим, с което имаме там. Това означава може би вода, ако бъде открита такава, и реголит, т.е. лунен прах. Оказва се, че тези оскъдни ресурси са повече от достатъчни, за да изхранят някои видове гъби, които след това могат да бъдат превърнати в изненадващо здрави строителни материали, които са по-здрави от бетона и идват с допълнителни предимства“.

След договора с НАСА на практика тези гъби са готови за изстрелване към спътника. Маурер вече прилага метода на Земята. В Намибия той е построил къщи от микоматериал, както наричат елементи, получени с помощта на гъби (б.а. - за целта се използват всякакви неща, примесени с гъби и вода - пясък, прах, дървесина, листа, отпадъци, дори изпражнения на животни). А и успоредно с това се отглеждат ядливи гъби и така се справят с недостига на храна.

Радиация

Пробите на Земята с тухли от гъби показват, че те защитават много по-добре от радиацията и температурните промени от другите материали.

Маурер обяснява: „Силата всъщност няма значение на Луната, защото гравитацията е много по-малка и строителните сили ще бъдат насочени не навътре, а навън, защото сте в съд под налягане. Вместо гравитацията да натиска надолу вашата сграда, имате въздух, който изтласква навън, така че нямате нужда от добър материал за якост на натиск, а за якост на опън, който може да издържи това налягане.“

Изследванията са показали, че въпросният микоматериал е много полезен при защита от студ, радиация и удари на микрометеорити. Радиацията е една основна причина хора да не са се качвали на Луната след няколкото успешни мисии на апаратите „Аполо“. Един повей на слънчевия вятър и човек веднага хваща радиация, независимо с какъв костюм от сегашните е защитен.

Меланинът в гъбите, съдържащ се и в микоматериала, се оказва много добра защита. Според Маурер само с 8 см микоматериал се блокират 99% от радиацията, а тухла от реголит (лунен прах) за същото нещо трябва да бъде дебела 3 метра. Тези структури се отглеждат доста бързо и за 30-60 дни могат да бъдат направени домове от нулата. Буквално къщите ще растат от луната – апаратът идва, стоварва гъби, вода, обзавеждане и след два месеца най-много имаме готов дом.