0

Голяма част от деня за мнозина минава в офиса и на стола. В резултат на липса на движение се появява нейно величество болката. В комбинация със забързаното ежедневие, гоненето на срокове и стреса, започваме да се чувстваме все по-уморени, а това няма как да не рефлектира на общия ни тонус и качеството ни на труд. И тук на помощ идва методът „Актив Ситинг“, разработен от кинезитерапевта Константин Ковачев, който чрез лесни упражнения и техники в работна среда ни гарантира ден без болка и стрес. Какви са най-честите оплаквания и как може сами да ги решим, четете в следващите редове.

Хората в офисите страдат от стрес от неотработени емоции, скованост, схващания, болки във врата, раменете, плешките, кръста, появяват се проблеми и в таза, и тазобедрените и коленни стави, изброява Ковачев част от проблемите, които сполетяват седящите на стола в офиса. Това в комбинация със стреса уврежда тялото.

Проблеми

„Първоначално започват да излизат шипове, после дискови хернии, съответно и по-сериозни заболявания – автоимунни. Човек, който седи, още на 25-30 има шипове и дискови хернии, за които разбира след ядрено-магнитен резонанс или когато много го заболи“, обяснява той. Специалистът пояснява, че не само седящите професии могат сериозно да увредят тялото си, а дори и работещите като куриери. „Едната група хора са тези, които по-малко се движат, а другите са тези, които повечко се движат, но и при тях има причини, които стресират нервната система и оттам мускулите не работят правилно, което води до подобни увреждания“, уточнява Ковачев и добавя, че именно нервната система влияе на тонуса на мускулите, които крепят цялата скелетната система и ако той не е поддържан правилно, от мускулите започва увреда на тъканите. От думите му става ясно, че подобни проблеми има и при 15-17-годишни, които имат дискови хернии.

Стойка

Константин Ковачев обръща внимание на стойката, която имаме. „Една стойка като кръстосани крака, наведена глава напред, гледайки телефона, изгърбена стойка, може да доведе до траен дисбаланс на мускулите и впоследствие до увреда на дискове, тъкани и мускули. Причината за тези стойки – те обикновено са компенсация на тялото, което търси удобна позиция. Тя се появява при неправилно работещи мускули поради стресови ситуации“, обяснява той. Стискането на зъби, неправилната захапка са причини, които могат да доведат до изкривяване на гръбнака и да създадат проблеми със сводовете. „Липсата на спортуване също води тези проблеми да не могат да се решат, дори като пораснат“, коментира специалистът. Кръстосаните крака също са проблем, категоричен е Ковачев. „Жените и мъжете кръстосват краката си, защото имат дисбаланс в мускулите на таза, т.е. мускулите на седалището не работят правилно, вследствие на което тазът става нестабилен и когато кръстосаме краката, изкуствено стабилизираме таза“, обяснява той и уточнява, че когато се разкръстосаме, дисбалансът на таза се завръща и болката в кръста и врата се завръщат.

Връзки

Едната връзка е дъвкателният мускул, който има рецептори за равновесие. Такива рецептори има в тила и свода.
Ковачев посочва, че дисбалансът в емоционалното здраве води до проблеми с дъвкателния мускул, стискане на зъби. Той е свързан с равновесието и баланса на мускулите. „Този мускул е свързан със свода, той може да падне, съответно се нарушава статиката на цялото тяло“, обяснява той и добавя, че зачестяването на децата с брекети е именно за да оправят захапката и състоянието на зъбите, но докато това се поправи, не премахва стискането на зъбите, който е емоционален проблем. „От стреса, стискането на зъби, дисбаланса в дъвкателните мускули причиняват и проблем с мускулите, а оттам и увреда на сухожилия и стави, като може да доведе и до по-сериозни проблеми“, предупреждава специалистът и подчертава, че не трябва да се подценява моментът, когато децата ходят на пръсти и не могат да клекнат с прави крака.

Друга сериозна връзка е тази между гръдната диафрагма и мускулите между лопатките и раменния пояс. „Ако имаме спазъм на гръдна диафрагма вследствие на прегърбване и стрес, това може да доведе до отслабване на мускулите, които държат раменете в правилната стойка“, посочва специалистът и уточнява, че фитнесът помага, но при условие, че се отключат мускулите да работят правилно, като в такъв случай може да стигнем до по-сериозни травми. Връзката има между стомаха и гръдния мускул. „Ако имаме проблем със стомаха, може да получим спазъм, което да доведе до изместване на рамото ни“, посочва той. Ако пък напрегнем твърде много гръдния мускул, който е свързан с мускула на кръста, ще ни заболи кръстът. „Трябва да помогнем и отпуснем гръдния мускул, за да освободим напрежението в кръста. Може да кажем, че там, където ни боли, в над 90% от случаите не ни е там проблемът“, пояснява кинезитерапевтът и призова да лекуваме причината, за да поправим следствието.

Упражнения

Константин Ковачев, който е създател на метода „Актив Ситинг“, коментира, че за да се чувстваме добре всеки ден, трябва да раздвижваме ставите и мускулите си поне един път на ден. Те също работят и върху контролирането и преработване на емоциите. По думите му това може да се прави и на работното място, като завъртят главата в различни посоки, разгънат и свият краката си, клекнат. „Могат да използват част от почивката си, за да направят няколко упражнения, които да им подобрят да изкарат деня по-леко и продуктивно могат. Докато пушат цигара и пият кафе, нашата система им дава възможност да правят упражнения и в право, и в седнало положение, и в почивката, и на работното място, така че да коригират някои от проблемите, които трупат“, посочва той и добавя, че провеждат обучения, за да научат хората как бързо да постигнат желания ефект. По думите му за 10 минути могат да се минат повече от 50 упражнения по 10 секунди за 50 причини – от главата до стъпалата. Също така имат и програми по 5 и 8 минути, които също са достатъчни, за да се чувстваме добре и да живеем без болка.

Не пукайте пръстите си

Не пукайте пръстите си. Изтегляйте ги един по един, защото така не травмираме ставите, съветва кинезитерапевтът Константин Ковачев. „Това е сигнал, че има дисбаланс в тонуса на мускулите – едни са напрегнати, а други са отпуснати“, казва той. Тогава ставите се изместват по-лесно и всеки, който усети напрежение, се опитва да намести ставите. По думите му по-важно е да намерим причините за дисбаланса в мускулите, който води до схващане на пръстите ли врата и тогава няма да има нужда да правим тези действия. Той предупреждава да не се прави такова наместване често, а силното пукане е сигнал за голямо триене, което във времето може да доведе до износване на ставата.

Съветите на специалиста

1. Погрижете се за правилната работа на мускулите си.

2. Коригирайте стойката си, за да не се схващате.

3. Обърнете внимание на емоциите си и не допускайте стресът да ви доведе болки.

4. Всеки ден правете гимнастика, която да поддържа тялото подвижно